Egy ház, amelynek szíve van

Mohay Gábor interjúja Kokas Évával

kokas-eva

Harmincnyolc éve, hogy belépett az Aradi vértanúk útján az akkor még úttörőház kapuján. Éppen három évtizede, hogy őt, Kokas Évát nevezték ki a Gyermekek Háza igazgatójának. Élete nagyrészt a megyeszékhelyhez kapcsolódik, gyermekkora köthető Pérhez, a szülői házhoz. A napokban kapott újabb öt évre kinevezést a mai modern, komplex feladatot ellátó, immár Generációk Művelődési Házában.

Miben változott meg a ház működése?

Még a rendszerváltás után is jó ideig a gyerekek, a fiatalok közművelődési intézményeként funkcionált. Szakköröknek, művészeti és néptánc csoportoknak, képzőművészeti foglalkozásoknak adott otthont, mellette vándortáborok szervezése, azaz a hátizsákos országjárás tette ismertté az intézményt. Aztán szép lassan és mind határozottabban fogalmazódott meg a gyerekeket kísérő szülők és nagyszülők részéről a programokba bekapcsolódás óhaja. Így jöhetett létre a Generációk Háza.

Hogyan sikerült a foglalkoztatás kibővítése?

Mottóként fogalmaztuk meg, hogy intézményünk a családok hasznos szabadidő eltöltésének a helyszíne, a bölcsőtől a nyugdíjas korig. Lényegében a mindennapok kultúráját szervezzük. A gyerekeknek szeretnénk segítséget nyújtani, hogy az esetleges iskolai kudarcok után rájöjjenek, hogy ők is tehetségesek valamiben, színjátszásban, néptáncban, képzőművészetben. A lényeg mindig az, hogy a résztvevők szürke hétköznapjaiba színt varázsoljunk. Ez egyben az egészség megőrzését is szolgálja, mert például a napi munka után a szövő szakkörben a fonalak és színek világában eligazodni feltöltődést és élményt jelent.

kokas-evaGondolta volna fiatalon Kokas Éva, hogy ilyen sokrétű feladatkörben kell megfelelnie?

Tanítóként kezdtem pályafutásomat, de az iskola túl szűk mozgásteret adott nekem. Tovább tanultam, művelődésszervező diplomát is szereztem, és amikor harmincnyolc éve átléptem a ház kapuját, nagyon hamar tudatosult bennem: jó helyre érkeztem, itt otthon leszek, és az eltelt évek igazolták a várakozásomat. Szerencsésnek tartom magam, hogy ilyen szerteágazó munkakörben dolgozhatok. Hiszek a csapatjátékban, abban elsősorban, hogy a hozzám hasonló gondolkodású emberekkel tudunk jót alkotni. Mi vizionáltuk az elnevezést azzal a céllal, hogy tartalmas, átfogó programokat kínáljunk élethosszig tartóan.

Túljutottak a felújítás minden nehézségén?

Igazgatói munkám két legnehezebb évének bizonyult ez az időszak, de megérte, sikerült a felújítás okozta gondokat átvészelni, és a tavalyi visszaköltözés óta egy minden tekintetben megújult, modern, tágas létesítményben várhatjuk a vendégeinket. Nagyon boldog vagyok, hogy a február 27-i közgyűlés elfogadta a pályázatomat, és újabb öt évre megbízott a Generációk Művelődési Háza további vezetésével.

Mohay Gábor

2024.03.04