Rippl-Rónai évtizedek óta nem látott műve is szerepelt az Art and Antique vásáron


rippl-ronai-jozsef-szent-pali-bucsu

Rippl-Rónai József egy csaknem nyolcvan éve nem látott remekműve a legértékesebb darabja a 2024. február 29-én kezdődött Art and Antique Budapest kiállításnak és vásárnak, amelynek a Bálna ad otthont.

A sajtónak a Virág Judit Galéria standján bemutatott, Szent Páli búcsú című festményt Rippl-Rónai József, a posztimpresszionizmus legkiemelkedőbb magyar képviselője 1912-ben festette. „A kép egy magángyűjtemény féltve őrzött darabjaként lappangott hosszú évtizedeken át. Először 1912-ben Kaposváron volt látható egy tárlaton, utoljára 1947 decemberében, a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium fővárosi emlékkiállításán” ‒ mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze a sajtótájékoztatón. Mint kiemelte, a kép azért is ikonikus, mert Rippl-Rónai életművén belül egészen kevés az olyan festmény, amely nagyobb tömegjelenetet ábrázol. „Ráadásul a művész legendás kukoricás korszakában született. Ez az a stílus, amely kizárólag rá jellemző, és amely az egész világon keresetté és elismertté tette a művészt.

A kép, amelynek értéke mintegy 300 millió forintra tehető, továbbra is magántulajdonban van, és a galéria tárgyalásokat folytat az eladásáról. A Szent Páli búcsú Rippl-Rónainak ugyanabban a korszakában született, mint A geszti kastély kertjében című munkája, amely 2022 decemberében 300 millió forintos életműrekordért kelt el a Virág Judit Galéria árverésén. „Ezzel az összeggel az a kép Csontváry Titokzatos szigete után a második helyre került a magyar aukciós rekordok listáján” - tette hozzá a művészettörténész.

Az Art and Antique Budapest kiállításra és vásárra március 3-ig várták az érdeklődőket a Bálnában, ahol negyven galéria több ezer műtárggyal képviseltette magát. A kiállítók standján festményeket, szobrokat, ékszereket, különleges szőnyegeket, bútorokat, antik könyveket tekinthettek és vásárolhattak meg az érdeklődők. „Idén mind klasszikus, mind kortárs értelemben fantasztikus anyag állt össze” ‒ mondta Tausz Ádám főszervező még a rendezvény előtti sajtótájékoztatón, ahol kitért arra is, hogy a vásár kiegészült egy jótékonysági online aukcióval, amelynek tárgyait a kiállító galériák ajánlották fel. A befolyt összeget az Operaház Balettnövendékeiért Közhasznú Alapítvány kapja.

Az Art and Antique kiállítást és vásárt idén hatodik alkalommal rendezték meg, az első 1994-ben volt. Mint Tausz Ádám megjegyezte, a mai kiállítók közül a harminc évvel ezelőtti eseményen is ott volt már hét-nyolc, köztük az Erdész Galéria, a MissionArt Galéria, a Nemes Galéria, a Nudelman Numismatica és a Virág Judit Galéria. A klasszikus és kortárs képzőművészeti eseményen a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria állította ki Reigl Judit 1955-ben készült, Fekete Robbanás című alkotását, amely művészettörténeti és műgyűjtői szempontból is kiemelkedően érdekes.

Az Initio Arts & Design a leghíresebb magyar absztrakt festő, Hantai Simon festményével, egy mintegy 100 millió forintot érő, 1971-es alkotással érkezett, amely több mint ötven év után került elő egy franciaországi magángyűjteményből. A Nemes Galéria a vásárra többek között Batthyány Gyula életművének egyik legjelentősebb alkotását, a Vihar a lóversenyen című festményt hozta el, amely csaknem száz évig lappangott. A Nudelman Numismatica standján Keserü Ilona két szőttese is látható volt, amelyek az 1979-ben készült, Megyünk Szentendrére című alkotás alapján születtek. Továbbá itt állították ki a Kossuth-család címerével díszített, tizenkét személyes, 230 darabos étkészletet is.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Forrás: MTI

2024.03.04