I. Nemzetközi német matematika verseny

A győri Audi Hungária Iskolaközpontban

nemzetkozi-matematika-verseny-audi-iskola

Az Audi Hungária Iskolaközpont büszkén és lelkesen készült arra, hogy 2024. február 24-én egy már létező, nagy múltra és népszerűségre visszatekintő matematika verseny lebonyolítása mellett egy új kezdeményezéssel színesítse a matematika versenyek palettáját.

Az iskolánk elkötelezett a magas szintű, XXI. századi matematikaoktatás és a diákok kreatív kibontakozásának elősegítése mellett. Az Audi Hungária Iskolaközpont Győr nem csupán egy hagyományos oktatási intézmény – ez egy olyan közösség, ahol a matematika nemcsak a tanterem falai között él, hanem a mindennapokban és a diákok szabadidős tevékenységeiben is. Matematika, robotika szakkörök és együttműködés a Széchenyi Egyetemmel – ezek mind azon törekvéseinket tükrözik, hogy a matematikai gondolkodásmód és a matematika alkalmazásai diákjaink életének meghatározó részeivé váljanak.

Az elhivatottságunkat alátámasztja, hogy örömmel fogadtuk a Bolyai Társulat felkérését a XXXII. Megyei Középiskolai Matematika Verseny megszervezésére, és lelkesen vetettük bele magunkat a projektbe. Felismertük az esélyt a diákok matematikai érdeklődésének felkeltésére és tudásuk más diákokkal történő összemérésére. Azonban az elhatározás nem merült ki a megyei verseny szervezésében. A matematika szeretetét és tudását szeretnénk kiterjeszteni a határokon túlra. Így született meg az ötlet, hogy egy nemzetközi matematikaversenyt szervezünk a német külföldi iskolák diákjai számára, ezáltal lehetőséget biztosítva saját, német rendszerben tanuló, matematika iránt lelkesedő tanulóinknak is a versenyzésre. Ez a kezdeményezés nem csupán a matematika népszerűsítését tűzi ki célul, hanem egy egész kontinensnyi matematikai tehetség összekapcsolását, valamint a közösség építését.

nemzetkozi-matematika-verseny-audi-iskola

A kezdeményezést az iskolai közösségünk minden tagja, valamint a Bolyai János Matematikai Társulat Győri és Soproni Tagozata is egy emberként támogatta. Az általunk megszólított külföldi német iskolák közül 12 iskola (8 országból) jelezte részvételi szándékát, ezáltal nemzetközi karaktert kölcsönözve a versenynek. Ez különösen szép eredmény, ha azt is számításba vesszük, hogy a verseny időpontja több európai német iskolában egybeesett a síszünettel. A 12 iskolából 6 utazott február 24-én Győrbe a megmérettetésre, további 6 pedig online formában vett részt.

A verseny feladatait az Audi Iskola, a Széchenyi Egyetem és a Bolyai Társulat tapasztalt szakemberei állították össze, így garantálva a változatosságot és a versenyzők számára izgalmas kihívásokat. Az elkötelezettség és a támogatás nemcsak az iskolai közösség, hanem a német nagykövetség részéről is érezhető volt, amely támogatását kifejezve hozzájárult a versenyzők jutalmazásához.

Az esemény nem csupán a versenyzésből állt. A diákoknak lehetőségük volt részt venni neves előadók matematikai témájú előadásain, amelyek tovább mélyítették matematikai ismereteiket, és inspirálhatták őket további ismeretek megszerzésére.

Ez a nemzetközi matematika verseny egy olyan híd, amely összeköti a matematika iránt elkötelezett, német külföldi iskolában tanuló diákokat Európa-szerte. Bízunk abban, hogy az esemény nemcsak egy sikeres megmérettetés volt, hanem az első lépés egy hosszú és eredményes nemzetközi matematikai versenysorozat megalapozásához. Az Audi Iskola, a Bolyai Társulat és a résztvevő iskolák közösen írják meg ezen esemény történetét, amelyben a matematika nem egy tantárgy, hanem sokkal inkább egy határok nélküli szenvedély.

Audi Hungaria Deutsche Schule Győr

2024.02.28