A Népi Építészeti Program eredményeiről nyílt kiállítás a Széchenyi István Egyetemen


nepi-epiteszeti-program-kiallitas-szie

Március közepéig látogatható a győri Széchenyi István Egyetem aulájának galériáján az a kiállítás, amely a Népi Építészeti Program eredményeit mutatja be. Az intézmény Winkler Gábor Szakkollégiuma által megrendezett tárlatot 2024. február 21-én nyitotta meg Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, aki beszédében a fenntarthatóság és a népi építészet közötti kapcsolatot, a hagyományos építési technikák korszerűségét és a Nagyapám Háza mesterinasképzés eddigi tapasztalatait ismertette.

Az érdeklődőket – akik között nemcsak az építész szakma kiválóságai voltak jelen, hanem sok oktató, néprajzosok és több kar hallgatói is – dr. Szép János, az egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának dékánja és dr. Veöreös András, az Építészettörténeti és Városépítési Tanszékének vezetője is köszöntötte. A megnyitót a kar elsőéves hallgatói, Németh Virág és Lengyel Zsófia citerazenéje színesítette.

Győr-Moson-Sopron vérmegyéből mecséri, szilsárkányi és kajárpéci épületek szerepelnek a kiállításon. A térben elhelyezett épület- és szerkezeti makettek a Széchenyi-egyetem hallgatóinak tanulmányi munkái az elmúlt évekből. A programban az Építészettörténeti és Városépítési Tanszék mentori és kutatási munkával is részt vesz.

A kar szívesen tart tárlatvezetést és tájékoztatást a programról iskolai, honismereti köri, egyetemi hallgatói csoportok számára. Ebben az esetben a kottmayer.tibor@ga.sze.hu e-mail-címre érdemes előzetesen írni.

Széchenyi István Egyetem

2024.02.27