Emlékek

A GYAK ünnepi műsora a Magyar Széppróza Napján a győri könyvtárban

emlekek-gyak

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotóközösség (GYAK) széppróza napi rendezvényét Emlékek címmel tartotta meg a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Herman Ottó utcai Központi Könyvtárának klubhelyiségében 2024. február 19-én. A műsor családias hangulatban, az alkotóközösség tevékenységét nagy lelkesedéssel követő baráti közönség előtt zajlott.

Bevezetőjében Szigeti Endre, a közösség vezetője röviden emlékeztetett a Magyar Írószövetség 2018. évi kezdeményezésére, miszerint nagy regényírónk, Jókai Mór születésének évfordulója legyen a magyar széppróza ünnepe. Elmondta, hogy Jókai volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki szerzői és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. Életműve a mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban. Egyik gyakran idézett, ismert mondása: „Az ég nem a csillagoknál kezdődik, hanem a fűszálak hegyén.

Szigeti Endre ezután a közönség számára a műsor Emlékek címéhez fűzött néhány megjegyzést, mellyel az alkotóközösség a közelmúltban eltávozott tagjai előtt kívánt tisztelegni. Elmondta, hogy az emlékek, az emlékezés erősíti a közösséget abban, hogy eltávozott társaik szellemi örökségét továbbvihessék.

Ennek szellemében a műsor előtt Gősi Vali Csak a tenger, a műsor végén pedig Kerecsényi Éva Új hazában című, általa megzenésített versével adózott az emlékezésnek.

Az alkotóközösség tagjainak széppróza napjára válogatott írásait Boros Bálint, Gősi Vali, Kozák Ágnes, Molnár György, Rácz Katalin, Vehofsics Erzsébet, valamint Szigeti Endre olvasta fel.

Nagy örömünkre szolgált, hogy ez alkalommal a nagy elődök méltatása mellett az alkotóközösség tagjai elsősorban ritkán hallott, saját prózai műveikkel mutatkoztak be a közönségnek, akik azonnali pozitív visszajelzésekkel fejezték ki örömüket, tetszésüket.

Molnár György
a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja
(A 25. és 26. kép Nádasdi Szabó Zoltán fotója)

2024.02.26