Az év fiatal könyvtárosa díj

Pályázati felhívás

ev-fiatal-konyvtarosa-mke

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Informatikai és Könyvtári Szövetség ismét meghirdeti a 35 évnél fiatalabb kollégák számára Az év fiatal könyvtárosa díj elnyerésére irányuló pályázatát.

Pályázni az A vagy a B pontban foglaltaknak megfelelő tartalommal lehet:
A. Egy szakterületi gyakorlatból származó téma még nem publikált írásbeli kidolgozásával.
B. Projekt bemutatást tartalmazó, szabadon választott műfajú (diabemutató, film, hangjáték, riport, szöveges tanulmány stb.) anyag elkészítésével.

Az előző években nem nyertes pályamunkák a pályázati feltételek megfelelése esetén ismét benyújthatók. Nem lehet díjazott az, aki a díjat az előző 4 év valamelyikében már elnyerte. Szakdolgozat pályamunkaként nem nyújtható be.

Pályázati feltételek:
Jelölés. A díjra a pályamunkát összeállító fiatalt munkahelyének, vagy az MKE / IKSZ valamely szervezetének jelölnie kell. Nem lehet díjazott, aki a díjra jelölésről nem tud, azt nem fogadja el.
Életkor. A jelölt a pályázati határidő napján (május 31.) nem lehet idősebb 35 évesnél.
Könyvtári munkakörben foglalkoztatottság. A jelöltnek a jelöléskor könyvtári munkakörben aktívan foglalkoztatott könyvtárosnak kell lennie, és rendelkeznie kell legalább 3 év könyvtári munkakörben eltöltött munkaviszonnyal.
Formai kritériumok betartása. Terjedelem 20-50 A/4-es oldal, 12-es betűnagyság, 1,5-ös sortáv, Times New Roman betűtípus. Bemutató esetében maximum 15 perces időtartam.

A pályázati dokumentációnak kötelezően az alábbiakat kell tartalmaznia:
• Jelölési űrlap (letölthető az MKE / IKSZ honlapról)
• Pályamunka
• A pályázó szakmai életútjának ismertetése (ennek részeként publikációs lista)
• A megvalósulásnak teret adó intézmény bemutatása

Nem kötelező, de bírált és pontszámot érő tartalom:
• Bármi egyéb, a pályázó által fontosnak tartott melléklet

A pályázati dokumentációt nyomtatott (1 pld) és elektronikus formában is (1 pld) kérik benyújtani.

A pályázatok bírálata a díj Alapító Okiratában foglalt szempontok és pontozás szerint történik. A feltételeknek nem megfelelő vagy hiányos dokumentációjú pályázatokat a kuratórium érdemi értékelés nélkül elutasítja.

Beérkezési határidő: 2024. május 31. péntek, 16.00 óra

Az elismerés ünnepélyes átadására az MKE 55. Vándorgyűlésének nyitó plenáris ülésén kerül sor. A címmel elismerő oklevél, pénzjutalom (100 ezer Ft), valamint egyéb szakmai támogatás jár. Az Év fiatal könyvtárosa díj mellett, arra érdemes pályázó esetén a Kovács Máté Alapítvány anyagi támogatásával az Év fiatal könyvtárosa díj különdíja is kiadható. Az MKE idei Vándorgyűlésén hagyományteremtő szándékkal megalakul az Év fiatal könyvtárosa Szekció, melynek keretében a 2024-es nyertesek és a zsűri által javasolt további pályázók lehetőséget kapnak pályamunkájuk bemutatására.

A pályázati dokumentáció nyomtatott formában postai úton (Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Budapest 1014. Szent György tér 4-6.), elektronikus formában pedig az MKE címére küldött e-mailben (mke@oszk.hu) nyújtható be.

Magyar Könyvtárosok Egyesülete

2024.02.26