Győr, az iskolaváros

Új helyismereti előadás-sorozat a győri könyvtárban

gyor-az-iskolavaros-eloadas-sorozat-gyori-konyvtar

Az elmúlt években a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Helyismereti Osztályának előadás-sorozatai („Életünk utcái, terei”, „Legendás győri gyárak”) jelentős népszerűségnek örvendtek: a meghirdetett programokon rendszeresen 30-40 fő fordult meg, de egyes témákról telt ház előtt beszéltek a felkért előadók.

2024-ben folytatni szeretnék ezt a hagyományt. A tervezett téma ezúttal a győri oktatás története. Annak ellenére ugyanis, hogy a városban az alap-, a közép- és a felsőoktatás teljes palettája elérhető, viszonylag kevés szó esik a győri intézmények történetéről. Szinte valamennyi oktatási intézmény feldolgozta már hosszabb-rövidebb munkában a saját történetét valamely évfordulóhoz kapcsolódóan, ezek azonban a szélesebb nyilvánossághoz nem biztos, hogy eljutnak.

Az előző évek előadásai alapján – ahogyan azok a Győri Szalon helyismereti vonatkozású cikkeinek esetében is megfigyelhetők – a helyi identitás szempontjából meghatározó helyszínek, épületek, intézmények számot tarthatnak a közönség érdeklődésére. Ebből a szempontból is érdemesnek tűnik tehát az oktatási intézmények számbavétele, történeteinek áttekintése. Számos győri intézmény jelentős öregdiák szövetséggel bír, a helyiek zöme pedig kötődik is a gyakran évszázados múltú iskolákhoz.

A tervezett sorozat keretében a tavaszi félév során három előadásban a győri oktatás történetének korai időszakát tekintenék át. Az őszi félév előadásain pedig már a nevesebb győri intézmények (elsősorban gimnáziumok, szakközépiskolák) történetének feldolgozása következne, amit kedvező fogadtatás esetén a jövő évben is folytatni lehetne (akár a nagyobb múltú általános iskolák, akár a felsőoktatási intézmények, vagy például a győri jogászképzés, illetve tanítóképzés történetének bemutatásával).

Dr. Borbély Tamás

2024.02.19