Utazás a négy fal között

Tibor Fischer könyvbemutatója a győri MCC-ben

tibor-fischer-gyori-mcc

Tibor Fischer, az MCC Irodalmi Műhelyének vezetője tartott könyvbemutatót az Utazás a négy fal között című regényéről az MCC győri képzési központjában. Érdekes beszélgetésnek lehettünk részesei, melyben a szerző az említett könyvén túl az életéről is mesélt nekünk. Elmondta, hogy szülei magyar származásúak, és 1956-ban emigráltak az Egyesült Királyságba. A könyv történetében egy magyar szereplő is helyet kapott.

A könyv egy különös „utazást” mutat be Oceane szemén keresztül, aki egy otthonát soha el nem hagyó nő. Az író elmondta, hogy már 20 éve – a mű megírásakor – is lehetséges volt Londonban úgy élni, hogy a lakásból az embernek a lábát sem kellett kitennie. A futárszolgálatok már akkor is örömmel vitték házhoz a tejet, a kenyeret, de még a fogkrémet is. A mai fiatalok számára a regény jelentősége a Covid pandémia kitörése és lefolyása alatt növekedett, amikor az embereknek otthon kellett maradniuk, és szociális kapcsolataik megélését visszaszorítaniuk. Ennek következtében a fiatal generáció hozzászokott az otthonléthez, és már nem is igényli feltétlenül a társas életet. A párkeresés is áttevődött az online térbe, ahol egy jobbra húzással kiválaszthatjuk rövid vagy hosszú távú partnerünket. Ennek következtében rengeteg étterem, szórakozóhely és színház zár be Londonban, ugyanis szolgáltatásaik iránt egyre csökken az érdeklődés.

tibor-fischer-gyori-mcc

Az író kifejtette, hogy amint idősödik, saját magán is észreveszi, hogy kevésbé igényli a nyüzsgő szociális életet, így akár azonosulni is tudna Oceane személyiségével, azonban a könyv már 20 évvel ezelőtt íródott. Tibor Fischer elmondta, mit gondol a regényírás fortélyairól, a kreativitásról és az inspirációról. Álláspontja szerint a könyv értelmezése mindig az olvasó feladata, nem szabad tálcán kínálni a „megoldást” a közönségnek. Gyakori hibája a szerzőknek, hogy egy-egy megírt történethez túlzott mértékben ragaszkodnak, pedig egy könyv onnantól, hogy kiadásra került, már saját útját járja, és az író nem tudja befolyásolni, hogy azt miképpen fogadja az olvasóközönség.

Az MCC Egyetemi Program hallgatói hasonló mélységű és témájú előadásokat hallhatnak az év során minden képzési központukban. Az MCC-s egyetemi programos csapathoz akár most is csatlakozhatnak az érdeklődők, hiszen nemrég indult el az Iskolarendszer felvételi, amelyre elsőéves egyetemisták jelentkezését várják a budapesti és vidéki képzési központokban.

tibor-fischer-gyori-mcc

Az MCC győri képzési központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő szakmai eseményre február 19-én került sor, mely során Prof. Dr. Michael Sommerrel, az MCC Magyar‒Német Intézetének vendégoktatójával beszélgettek Évértékelő – A német kormány kétéves mérlege címmel.

2024.02.20