EternalGames – A Végtelen játékai

Premier a Győri Nemzeti Színházban – Szabados Éva írása

eternal-games

Az ifjúsági korosztálynak szánt, de felnőttek számára is elgondolkodtató, mesés elemeket a fájó realitással ötvöző történetet mutattak be szombaton a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében. Az előadás főbb szerepeiben Agócs Juditot, Bende Ildikót, Juhász Jázmint és Tóth Marcellt láthatjuk.

Az EternalGames nagymértékben épít a digitális látványra és a zenei betétekre, amelyek valószínűleg otthonos érzést fognak kelteni a kamaszokban, akik sajnos nagyon is sokat mozognak ebben a formavilágban.

A történet elején egy átlagosnak tűnő család életébe pillanthatunk be, amelyben senki nem ért szót a másikkal, ahol mindenki magába fordul. Ebbe a válságos helyzetbe érkezik meg Ilma mama (Bende Ildikó), hogy visszacsempéssze az emberi melegséget az unokái és a lánya életébe. Titokzatos módon egy olyan eseménysort indít el, amelynek során a két ifjú főhős, Julcsi (Juhász Jázmin) és Marci (Tóth Marcell) egy ismeretlen és félelmetes világba lépnek át, amelyben álomszerűen keverednek a meseelemek a virtuális univerzumból ismert figurákkal. Ez okoz is némi zavart, és először nem mindig egyértelmű, hogy ki kivel van, és mit akar. Kit szolgál a szamuráj harcos (Kurucz Dániel) és a névtelen zsoldos (Kolnai Kovács Gergely)? Hogyan szabadulhat meg az önsajnálat ördögi köréből Márió (Vincze Gábor Péter)? Egymás ellen vagy együtt hat a fehér és a fekete boszorkány? Ki kicsoda valójában?

A fiatalok útja az elfojtott fájdalmak feloldását hozó próbatételeken keresztül vezet, és amikor végre eljutnak a titokzatos és ellentmondásokkal teli királynőhöz (Agócs Judit), mindenre fény derül, és kibontakozik az egyszerre katartikusan szép és egyszerre ironikus végkifejlet.

A darabot Hedry Mária Virtuália című mesejátéka alapján írta, egyben az előadást rendezte Móczár Bence.

A színdarab teljes szereposztása a Győri Nemzeti Színház honlapján tekinthető meg.

Szabados Éva
Fotók: Ács Tamás

2024.02.13