Kortárs magyar művészek posztdigitális alkotásaiból nyílt kiállítás a berlini Collegium Hungaricumban


code-canvas-collegium-hungaricum

Code + Canvas: Posztdigitális alkotások a Magyar Nemzeti Bank műgyűjteményéből címmel kortárs magyar művészek alkotásaiból nyílt kiállítás 2024. február 9-én Berlinben, a Collegium Hungaricumban.

Az MNB Arts and Culture és a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) együttműködésével létrejött tárlat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyűjteményének kortárs alkotásaiból mutat be válogatást Hamvai Kinga és Petró Zsuzska kurátorok koncepciója mentén, március 22-ig. Az Y generációs feltörekvő művészek munkáiból összeállított anyag az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb művészeti tendenciáját, a posztdigitális irányzatot állítja fókuszba. A kilenc magyar művész a posztdigitális korszak technológiai fejlődése és kihívásai mellett a kifejezési formák változatos tárházát mutatja be a kiállításon.

A Marc Prensky amerikai író nyomán digitális bennszülötteknek nevezett Y generáció tagjai beleszülettek a számítógép, majd az internet és közösségi média világába, ami szociális kapcsolataikon túl lényegi változásokat idézett elő valóságérzékelésükben is. A Code + Canvas kiállítás ennek a generációnak a valóságfelfogásába, művészeti praxisaiba nyújt betekintést, képet mutatva az elmúlt évek egyik legfontosabb művészeti irányzatáról.

A kiállított művészek különböző stratégiákat alkalmaznak a digitális és analóg világ közötti egyensúly megteremtésére. Vannak, akik részben vagy egészben digitális technológiával tervezik munkáikat, amelyeket aztán hagyományos képalkotási technikákkal kombinálnak. Mások a nyomtatási technikákat, a képek, az eredeti és a másolat reprodukálhatóságát, valamint az ember és a gép bonyolult kapcsolatát vizsgálják.

A posztdigitális vizuális kultúra markáns megjelenése (a vibráló képernyők esztétikája, tökéletes színátmenetek, glitchek) mellett a kiállító művészek szervesen kapcsolódnak művészet- és festészettörténeti hagyományokhoz. A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) és a Magyar Nemzeti Bank is 2024-ben ünnepli fennállása 100. évfordulóját.

Az MNB a művészeti gyűjteményépítés kezdetétől kiemelten kezeli, hogy a nagyközönség számára is láthatóvá tegye a kollekcióban szereplő műveket, amiket mi a nemzeti örökségünk részének tekintünk, és úgy is kezelünk” ‒ mondta el Hamvai Kinga, az MNB Arts and Culture vezetője, a kiállítás egyik kurátora, aki hozzátette, hogy az idén 100 éves magyar jegybank büszke művészetpártolói tevékenységére, a kultúra és a gazdaság összekapcsolására. Külön örömnek nevezte, hogy két százéves intézmény működött együtt a tárlat létrejöttében.

A CHB-ben rendezett jubileumi kiállítás tisztelgés az intézmény tartós szerepe előtt a kulturális csere és innováció katalizátoraként. A CHB száz év alatt folyamatosan úttörő művészeti és tudományos párbeszédek színtereként szolgált” ‒ nyilatkozta Nagy Márta intézetvezető.

Forrás: MTI

2024.02.10