Pedro Almodóvar angol nyelven rendez, debütál itthon A három testőr: Milady, Denis Villeneuve trilógiává bővítené a Dűnét

Három filmes hír a nagyvilágból

almodovar-harom-testor-villeneuve

Márciusban kezdi forgatni első angol nyelvű nagyjátékfilmjét az Oscar-díjas spanyol rendező, Pedro Almodóvar olyan világsztárok főszereplésével, mint Tilda Swinton, Julianne Moore és John Turturro – közölte a film gyártásáért felelős El Deseo produkciós cég.

A The Room Next Door (A szomszéd szoba) címet viselő alkotás, amelynek jeleneteit New Yorkban és Madridban veszik fel, egy tökéletlen anya és haragos lányának története, akiket egy nagy félreértés választ el. Kettejük között ott áll az anya barátnője, kezelve fájdalmukat és keserűségüket. Az anya újságíró, haditudósító, a barátnő regényíró. „A film beszél a háborúk határtalan kegyetlenségéről, azokról a nagyon eltérő módokról, ahogy a két író közelít és beszámol a valóságról. Beszél a halálról, a barátságról és a szexuális élvezetről, mint a legjobb szövetségesek a borzalom elleni harcban” ‒ fogalmazott közleményében a gyártó.

A 74 esztendős Pedro Almodóvar angol nyelven eddig két rövidfilmet készített: 2020-ban a The Human Voice című alkotást Tilda Swintonnal a címszerepben, tavaly pedig a Strange Way of Life című mozit Pedro Pascal és Ethan Hawke főszereplésével. A rendező korábban az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy a két kisfilm lényegében gyakorlat az angol nyelvű munkához, felkészülés egy egész estés film elkészítésére.

A három testőr: Milady című történelmi kalandfilm vetítésével veszi kezdetét február 28-án a 14. Frankofón Filmnapok. A március 10-ig tartó mustrán 24 kortárs alkotást láthat a közönség eredeti nyelven, magyar felirattal a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Turbina Kulturális Központban – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A közlemény szerint Alexandre Dumas regényének legújabb feldolgozása legalább olyan látványosnak ígérkezik, mint a tavaly bemutatott első rész, A három testőr: D’Artagnan. A Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és François Civil főszereplésével készült második részt szintén Martin Bourboulon rendezte.

Az anyai szeretet és ragaszkodás pontos és torokszorító természetrajzát mutatja be a programban szereplő, Mindent egy lapra című film Delphine Deloget rendezésében, Virginie Efirával a főszerepben. Az alkotás főhőse Sylvie, egy egyedülálló anya, aki két fiút nevel. Egy éjszaka a kisebbik egyedül marad a lakásban, és megsérül, emiatt a hatóságok kivonulnak, és elviszik a gyereket. A filmet először a cannes-i filmfesztiválon láthatta a közönség, csakúgy, mint Thomas Caillet Mutánsok című alkotását, Romain Duris-szel a főszerepben. A Mutánsok történetében egy rejtélyes, járványszerű jelenség van terjedőben. Bizonyos emberek átalakulnak, és előbújik belőlük „az állat”. A kór François feleségét is eléri, és férje minden követ megmozgat, hogy segítsen rajta.

Tavaly Cannes-ban négy díjat kapott a filmnapok műsorában is szereplő Négy nővér című dokumentumfilm, amelyet idén a legjobb dokumentumfilm kategóriában Oscar-díjra is jelöltek. Kaouther Ben Hania rendező tunéziai-francia alkotása igaz történetet dolgoz fel egy egyszerű tunéziai nőről, Olfa Hamrouniról, akinek mind a négy lánya radikalizálódott 2016-ban, és a két idősebb csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez. A két kisebb lány önmagát alakítja a dokumentumfilm és fikció keverékéből létrejött műben, míg nővéreiket színésznők játsszák.

Ugyancsak Cannes-ban mutatták be a Bonnard – Egy festő szerelme című romantikus életrajzi filmet a nagy francia festőről, Pierre Bonnard-ról és feleségéről. Cannes-ban vetítették a Salem című, „költői és hipnotikus erejű, felkavaró” alkotást is, amely az emberi kitartásról szól. Torontóban debütált Ladj Ly legújabb filmje, a Nemkívánatos személyek, amelyben Haby aktívan részt vesz a közösség ügyeiben, de az új polgármester területrendezésre készül.

A tavalyi Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szerepelt a Vadállat című bűnügyi-romantikus sci-fi Léa Seydoux főszereplésével, Bertrand Bonello rendezésében. A Frankofón Filmnapokon látható alkotás története a közeli jövőben játszódik, amikor mindent a mesterséges intelligencia irányít, és az érzelmek veszélyforrást jelentenek. Szintén Velencében volt látható először az Őszi sanzon című film Guillaume Canet-val, amelyben Mathieu és Alice több mint egy évtized után véletlenül újra találkoznak. A programban szerepel még az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott Robotálmok című családi film, amely egy kutya és egy robot különös barátságáról szól.

Denis Villeneuve trilógiává bővítené a Dűnét: miután Frank Herbert azonos című regényét két részben feldolgozta, A Dűne messiása című könyvből is szeretne filmet forgatni, de több Dűne-filmet nem tervez – számolt be róla a deadline.com hollywoodi hírportál. Herbert a Dűne után négy további Dűne-regényt írt, de Villeneuve a napokban adott interjújában leszögezte, hogy számára A Dűne messiása lenne az utolsó Dűne-film, trilógiánál nagyobb vállalkozásban nem gondolkodik.

A rendező már tavaly megemlítette az Empire magazinban, hogy az lenne az álma, ha trilógiává növelhetné a Dűne című produkciót, és jelenleg is dolgozik a harmadik film forgatókönyvén. Villeneuve azonban elmondta, hogy Herbert későbbi Dűne-folytatásai már túl ezoterikusak a számára. A deadline.com emlékeztetett arra, hogy Frank Herbert után idősebb fia, Brian és Kevin J. Anderson is bővítette a Dűne-univerzumot előzménytrilógiákkal, amelyek alapanyagul szolgálhatnak a Warner Bros. stúdió számára egy esetleges sorozat további epizódjaihoz.

2022-ben Villeneuve Dűne című eposzát több kategóriában is Oscar-díjra jelölte az amerikai filmakadémia, és a legjobb látványtervezés Oscarját meg is kapta a látványtervező Patrice Vermette és a berendező Sipos Zsuzsanna. A Timothée Chalamet és Zendaya főszereplésével forgatott Dűne: Második rész február 29-től látható a magyar mozikban.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép.

2024.02.08