Három duó

Zenei koncertek a magyar kultúra hetén Győrben

cafune-duo

Nincs figyelemre méltóbb a duettnél. Amikor két emberi koncentráció egymásra összpontosul, és ez az összhang másokat is bevonz, figyelemre késztet. Nem szóródik szét, hanem megül a lélek mélyén. Mint például az argentin tangó, melyben a felek egymást tartják, vagy a mandolin húrjainak harmóniája.

A magyar kultúra hetének keretében több színvonalas koncertet hallgathattunk meg Győrben 2024. január 22 és 26. között. Minden napra jutott valamilyen különleges kínálat, nehéz volt választani a sokszínű programok közül. A győri közönség hálás lehet, hogy ennyi zenei élményből meríthetett egyetlen hét leforgása alatt. Színházi előadások, művészeti foglalkozások, koncertek és kiállítások egyaránt szerepeltek a kínálatban.

A Cafuné pódiumestje január 25-én, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárában került megrendezésre. Stummer Márton nevét – aki nemzetközi versenyeken díjakat nyert gitárművész és zeneszerző – már ismeri a zeneszerető közönség városunkban. Sokféle műfajban, több formációban koncertezik, klasszikus, kortárs, jazz, világzene, valamint az improvizatív és a tradicionális latin-amerikai zene sem hiányzik repertoárjából. A Cafuné zenekar Pataki Anna énekessel ezúttal duóvá szűkült, de ez a könyvtári helyszínen előnyös felállásnak bizonyult, mert az intimitás irányába vitte az előadást. A latinos, könnyed stílus remek atmoszférát teremtett. Szólódarabok és duettek váltakoztak, megmutatva az egyéni és a harmóniában összefonódó zenei ízeket. Megtudtuk továbbá azt is, hogy a Cafuné elnevezésnek semmi köze a kávéhoz, csak a szerelemhez és a szerelmes, hajfürtöt babráló ujjakhoz…

andrejszki-judit-takacs-szilvia

A másik koncertélmény ezen a napon a Vámosszabadi Zenekápolnában ragadott magával. Andrejszki Judit énekesnő és Takács Szilvia fortepiano művész a Magyar Orfeusz című, 18‒19. századi gyűjteményből adott elő műveket. A választás méltó volt az ünnephez. A hazafias és szerelmes tárgyú verbunkos dallamokban egyensúlyba került az oldott és a magasztos. Andrejszki Judit átélt, letisztult előadása során az archaikus magyar nyelv szépsége is feltündökölt, a fortepiano kíséret pedig ehhez méltó keretet adott. A kíséret mellett Takács Szilvia szóló darabokban is brillírozott. Az ízlésesen egyedi Zenekápolna már önmagában is élményt jelent a művészeteket szerető közönség számára: az átszellemült intimitás helyszíne, ugyanakkor sajnos – mivel elsősorban hangstúdióként funkcionál – kevés a hely, hamar megtelik, vagyis regisztráció szükséges a koncerteken való részvételhez.

hangraforgo

Január 26-án a Hangraforgó koncertjén szintén bensőséges hangulat fogadott, bár a győri bibliotéka Központi Könyvtárának klubhelyiségében tömegnyi ember gyűlt össze F. Sipos Bea és Faggyas László énekelt verseiben gyönyörködni. A rendszeresség következtében itt már létezik egy masszív törzsközönség, egy igazi klub, akik időközönként megtöltik a teret, és ismerősként üdvözlik egymást. Magyar költők versei hangzottak fel értő fülű és szívű közönségnek. A Hangraforgó duó nem sokkal az ünnepi koncert után Győr Közművelődéséért Díjat vett át, melyet így kommentált F. Sipos Bea: „Szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik érdemesnek gondoltak minket az elismerésre, és jelöltek rá, valamint azoknak az érdeklődőknek; a verset, dalt szerető közönségnek, akik húsz éve követik a munkásságunkat, eljönnek a koncertjeinkre, meghallgatják a zenénket. Ehhez kapcsolódóan azt is szeretnénk megköszönni, hogy a díjjal együtt magára a műfajra is több fény, hangsúly vetül. Egy olyan műfajra, amelynek évszázados hagyományai vannak, amelynek a múltja valahol a régi énekmondók és igricek munkájában, életében gyökerezik.

G. Carmela
Fotók: Pozsgai Krisztina (1. kép), Molnár György (3. kép),
a 2. képet Takács Szilvia engedélyével tesszük közzé

2024.02.04