Átadták a zirci műemlék könyvtár eredeti állapotban felújított kis galériáját


zirc-muemlek-konyvtar-galeria

Átadták a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár eredeti állapotban helyreállított kis galériáját. A január 31-i ünnepségen bejelentették, hogy Borsa Gedeon könyvtáros, irodalomtörténész 1500 kötetes hagyatéka a könyvtár tulajdonába kerül, valamint megemlékeztek arról is, hogy hetven esztendeje látja el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a műemlékkönyvtár felügyeletét.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára felidézte: 1182-ben az első ciszterci szerzetesek már gyűjtötték a könyveket, és a gyűjtemény a fenyegető világháborúk, a kommunizmus üldöztetése közepette is fennmaradt. Vincze Máté reményét fejezte ki, hogy a magyar emberek összefogása a következő ezer évben is egyben tartja ezt a páratlan értéket.

zirc-muemlek-konyvtar-galeria

A kötetek közül kiemelte Werbőczy István 1571-es Hármaskönyvének magyar nyelvű kiadását, valamint a Thúróczy-krónika 1488-as augsburgi kiadását. A közgyűjtemények kezelői néha eldugták, később megtalálhatóvá tették a könyveket, így óva őket, így tett Borsa Gedeon is, aki könyvtárosként dolgozott Zircen – mutatott rá az államtitkár. Az Országos Széchényi Könyvtár napjainkban digitalizálja a műveket, így őrzik meg az értéket az utókor számára – emelte ki.

zirc-muemlek-konyvtar-galeria

Németh Gábor, az OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár igazgatója felidézte, hogy 1950-ben betiltották a legtöbb szerzetesrendet, köztük a zircit is. Három hónapot kaptak a szerzetesek, hogy elhagyják az apátságot, ekkor fal mögé rejtettek számos kiadványt, mások mellett Hervay Levente atya közreműködésével. Az 1950-es évek elején Borsa Gedeon kezdeményezésére döntöttek úgy, hogy műemlékkönyvtárként az Országos Széchényi Könyvtár gondozásába kerül a gyűjtemény – idézte fel.

Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója is hangsúlyozta: nagy jelentősége van annak, hogy egyben maradhatott a könyvtár 65 ezer kötetes állománya több mint hetven éve, kiállva az egykori üldöztetés próbáját. Felidézte, hogy 2021-ben már megújult a könyvtár Barokk terme, 2023-ban pedig a nagyterem galériája.

zirc-muemlek-konyvtar-galeria

Az ünnepségen elhangzott, hogy a megújult kis galéria látogatható lesz a nagyközönség számára is. A könyvtár legrégebbi darabja Szent Ambrus műve a kötelességekről (1470).

MTI Fotó: Vasvári Tamás
Forrás: MTI

2024.02.04