Okosfóliákkal védik Munkácsy grafikáit a gyulai Almásy-kastélyban


gyulai-almasy-kastely

Eddig nem alkalmazott technikával, okosfóliákkal védi a Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításában szereplő grafikákat a gyulai Almásy-kastélyban ‒ a közlemény szerint az országban elsőként használják ezt a technológiát Munkácsy nagy értékű grafikáinak védelmére.

A Szépművészeti Múzeum ‒ Magyar Nemzeti Galéria eredetileg 3-4 hónapra kölcsönzött volna a kastély számára Munkácsy-grafikákat. A közgyűjtemény szakembereit az okosfólia alkalmazása győzte meg arról, hogy a hosszabb idejű kiállítótérbe helyezés ellenére biztonságban tudhatják az értékes műtárgyakat, ezért január 5-ig tekinthető meg tárlat.

A kölcsönbe kapott grafikák hol gombnyomásra, hol egy fejhallgató felvételével láthatók. A beépített vezérlőelektronika áram alá helyezi a fóliát, áttetszővé téve azt kevesebb mint egy percre. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a képeket ne érje folyamatosan az állapotukat roncsoló fényhatás, csak abban a rövid időben, amíg a látogató megnézi azokat. Ez a megoldás hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig is elhelyezhetők legyenek a fényre érzékeny grafikák – idézik Temesváry Jánost, a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. műszaki vezetőjét. A fejlesztéssel kapcsolatban több múzeum kereste már a gyulai kiállítóhelyet.

Az okosfólia egy üvegfelületre rögzíthető többfunkciós réteg. Elektromos feszültség hatására közel víztisztává válik, így átengedi a fényt, míg alapállapotban opálos, megszűri a látható fény hozzávetőlegesen 80 százalékát.

A kiállításon más 21. századi technológiát is alkalmaztak a készítők: a Siralomház nagyméretű installációja esetében a képből kivágott alakok mögötti terület kitöltésére, Munkácsy műtermének 1890-es fotója kapcsán a kép feljavításához és színezéséhez használták a mesterséges intelligenciát – írták a közleményben.

A 2025. január 5-ig megtekinthető tárlat nemrég egészült ki két újabb, mostanáig restauráció alatt állt képpel: a két tanulmány 1869-ben készült a Siralomház című festményhez. Munkácsy Mihály a Siralomházat fotótanulmányok sorával készítette elő, a festmény megalkotásához festette meg a tanulmányportrékat a fényképek felhasználásával.

Forrás: MTI

A kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2024.01.31