Karl Jenkins 80

SzaSzi írása

karl-jenkins

Az Adiemus, a Palladio, a The Armed Man: A Mass for Peace olyan zeneművek, amelyeknek szerzőjét, Sir Karl Jenkins-t ma kétségkívül a világon legtöbbet előadott élő zeneszerzők között tartják számon. A maestro 2024. február 17-én ünnepli 80. születésnapját. Nem titok, hogy ebben a mérföldkőnek számító évben a világ több pontján is felcsendülnek majd sajátosan egyedi hangzású régi és új művei.

A mai napig nagyon aktív mestert a magyar közönség is ismerheti, hiszen jó kapcsolatot ápol a MÁV Szimfonikusokkal. 2011 júniusában mutatta be a zenekarral és több mint száz fős vegyeskar közreműködésével a Müpában Arany János A walesi bárdok című balladájára komponált kantátáját. A nyomában keletkezett óriási siker nemzetközi hírnévig juttatta nemcsak a zeneművet, hanem Arany János nevét, örök érvényű művét, amely a kis népek elnyomásának szimbóluma, és a szabadság hőseinek kíván emléket állítani. Karl Jenkins 2019 nyarán ismét emlékezetes látogatást tett a Müpában, ahol újfent népes kórust és zenekart dirigált. Zenéjét hallgatva azonnal szembeötlik, hogy merészen átlépi a szigorúan értelmezett stílushatárokat, amelyben felfedezhetők pályafutásának kezdeti jazzes-rockos elemei, illetve a későbbi Adiemus-albumok jellegzetesen crossoveres hangulata.

karl-jenkins

Karl Jenkins 1944. február 17-én, Dél-Wales-ben (Penclawdd) látta meg a napvilágot. Apja, a helyi tanító, templomi orgonista és kórusvezető különös gondot fordított zenei nevelésére. Kitűnt fogékonysága, ezért felsőfokú tanulmányait Wales fővárosában, a Cardiff University Zenei Fakultásán végezte, majd Londonban, a Királyi Akadémia (Royal Academy of Music) posztgraduális képzésének hallgatójaként fejezte be. Zenei karrierjét oboásként, jazz szaxofonosként kezdte (de billentyűs hangszereken is játszott).

Csatlakozott Graham Collier zeneszerző jazzcsapatához, majd társalapítója lett a Nucleus jazz-rock együttesnek, amellyel 1970-ben első díjat nyertek a Montreux-i Jazz Fesztiválon. 1972-ben már a progresszív rockzenét játszó Soft Machine-nal értek el sikereket, 1974-ben Six című albumuk díjat nyert (Melody Maker British Jazz Album of the Year).

1980-tól kezdve reklámzenék szerzésével és előadásával foglalkozott, így például a Levi’s farmernek vagy a híres De Beers gyémántoknak írt darabokkal keltett feltűnést. Ekkor kezdett el klasszikus stílusban komponálni. A Palladio sikere után az igazi áttörést az Adiemus című crossover projekt hozta meg számára 1995-ben, ebben talált igazi sajátos hangjára. Az Adiemus: Songs of Sanctuary egy különleges zenei világot teremt, amelyben a klasszikus zenét egy kitalált nyelvvel, etnikai énekhanggal és ütőhangszerekkel ötvözi. Fülbemászó címadó dala egy Delta Air Lines tévéreklámban csendült fel először még az album megjelenése előtt, és azonnal a zenei toplisták élére került.

karl-jenkins

2000-ben mutatták be The Armed Man (A fegyveres ember) – Mise a békéért című művét, amelyet a koszovói válság áldozatainak szenteltek. Azóta ez lett az egyik legtöbbet játszott darabja (több mint 3000 előadás világszerte), amelyet Johannesburgban is vezényelt az ottani egyetemi kórussal és 70 fős zenekarral, így ő lett az első nemzetközi hírű zeneszerző és karmester, aki látogatást tett Dél-Afrikában. Foglalkoztatta az egyházi zene témája is, Requiemet és Stabat Matert szintén szerzett.

2012-ben The Peacemakers (A béketeremtők) címmel komponált kórusművet. Szövegében Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela, a Dalai Láma, Anne Frank, Teréz anya, a Biblia és a Korán idézetei szerepelnek, amiről Jenkins azt nyilatkozta, hogy végre sikerült egy az eredetükre és nemzeti örökségükre méltán büszke kis népek szabadságvágyát ábrázolni a zene eszközeivel. 2014-ben ő komponálta a téli olimpia ünnepi zenéjét is.

A zeneszerzőt 2015-ben II. Erzsébet királynő a születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen lovaggá ütötte, az angol Classic FM komolyzenei magazin pedig még ugyanebben az évben a világ legnépszerűbb élő zeneszerzőjének választotta. A rádióadó egyébként végigkövette Jenkins zenei fejlődését, és a legnagyobb tisztelettel adózott a mester előtt 70. és 75. születésnapján is. Ezúttal, a 80. évfordulóra is látványos eseménysorral készülnek, ahogy a világ számos más pontján is.

karl-jenkins

A maestro ma is nagyon aktív, legújabb művének, a One World-nek a világpremierjét 2023 novemberében tartották a linzi Brucknerhausban. Az előadást a World Orchestra for Peace és a World Choir for Peace vezette, amely több mint 30 ország több mint 600 előadóját gyűjtötte egybe a produkcióra, köztük világhírű szólisták szereplésével (Ruby Hughes – szoprán, Kathyrn Rudge – mezzoszoprán, Roderick Williams – bariton). Sir Jenkins művét az UNESCO-nak ajánlotta a szervezet békéért folytatott több mint 75 éves munkásságáért. 2024 áprilisára tervezik másik vadonatúj alkotása, a Fragile World (Törékeny Föld) premierjét, de egy hat alkalomból álló koncertturné is szerepel idei naptárjában, amelyen maga a zeneszerző vezényel majd.

Sokan állítják, hogy Jenkins zenéje, mivel hatásosan elegyíti a klasszikus és könnyűzenei megoldásokat, sok helyütt valósággal visszacsalogatta a fiatalabb korosztályokat a koncerttermekbe, rendkívül szerethető muzsikája, harmonikus, tiszta dallamvilága, fúvósok, ütősök hadát felvonultató izgalmas ritmusai magával ragadják még azokat is, akik esetleg a komolyzene világától távol érzik magukat. Alig telik el nap, hogy valahol a világon ne játszanák valamelyik művét. 17 arany- és platinaalbummal, és több mint 1 milliárd közvetítéssel büszkélkedhet. Amikor őt ünnepeljük és elmélkedünk inspiráló karrierjén, akkor egy olyan zenei örökség előtt is tisztelgünk, amely nemcsak zenei, kereskedelmi, földrajzi vagy kulturális határokat nem ismer, hanem, ellenállva a kategorizálásnak, tökéletes összhangban van a kor szellemével.

SzaSzi

Forrás: karljenkins.com, papageno.hu, classicfm.com, famouscomposers.net

2024.02.17