Gerard Butler sárkányt nevel, Martin Scorsese újra Jézusról készít filmet, Szőke András Brigádnaplóval érkezik

Három filmes hír a nagyvilágból

gerard-butler-martin-scorsese-szoke-andras

Gerard Butler is szerepel az Így neveld a sárkányodat című animációs film nyomán készülő játékfilmben – számolt be róla a The Hollywood Reporter. A színész Pléhpofa szerepét játssza majd, akinek az animációs filmben a hangját kölcsönözte. Mason Thames Hablatyként, Nico Parker pedig Astridként jelenik meg a filmvásznon.

A DreamWorks animációs műhelyében, Dean DeBlois és Chris Sanders rendezésében született Így neveld a sárkányodat Cressida Cowell könyvei nyomán készült, és egy viking fiú és sárkánya történetét mesélte el. Az animációs filmből három epizód készült 2010 és 2019 között, amelyek világszerte több mint 1,6 milliárd dolláros (552 milliárd forintos) jegybevételt hoztak. Az élőszereplőkkel újraforgatott film a Marc Platt Produkciós cég égisze alatt, az Universal részéről Lexi Barta felügyeletével valósul meg. A filmstúdió 2025 júniusára tűzte ki a bemutatóját.

Martin Scorsese Jézusról forgat filmet, amelynek forgatókönyvét Shusaku Endo A Life of Jesus (Jézus élete) című könyve nyomán írta – számolt be róla a The Hollywood Reporter. Scorsese Némaság című, 2016-ban bemutatott filmjét is Endo egy könyve alapján készítette. Az Oscar-díjas rendező a Los Angeles Timesban megjelent interjújában beszélt az új filmről. Mint mondta, még idén leforgatja a produkciót, amit csak 80 percesre tervez; a forgatókönyvön pedig a filmkritikus és rendező Kent Jones-szal dolgozott együtt.

Scorsese már tavaly májusban azt nyilatkozta a La Civilta Cattolica folyóiratnak, hogy a pápának a művészekhez szóló felhívására ő azzal válaszolt, amihez ért: kitalálta és megírta egy film forgatókönyvét Jézusról. A film főként napjainkban játszódik majd, és Jézus legfontosabb tanításainak lényegével foglalkozik, egy konkrét vallási doktrína helyett. A 81 éves rendező hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a vallásról gondolkodjunk és beszéljünk, mert az hatással lehet arra, ahogy az életünket éljük.

Brigádnapló címmel jelenik meg februárban Szőke András Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr, színész új filmje. Az 1970 és 1989 között játszódó történet Szentes városának több egységből álló Petőfi Vendéglátó Komplexumával ismerteti meg a nézőket, azon belül is egy cukrászüzem lelkes és kreatív dolgozóival, akiknek naplóbejegyzései repítik vissza a nézőt 54 évvel korábbra, a szocializmus utolsó évtizedeibe – olvasható az alkotók MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a múltidézés azonban inkább eszköz, semmint nosztalgia, segítségével aktuális példahelyzetek ismerhetők meg, amelyet a rendezőre oly jellemző szatirikus hang tesz kacagtatóvá és mélyen átérezhetővé. Maga a napló valóságos, a különleges, kézzel hímzett borítójú, kortörténeti dokumentumot egy egykori dolgozó őrizte meg. A Petőfi brigád 1970-től íródott naplóját olvasva megelevenedik és beszippant a retró hangulattal fűszerezett közösségi élet – írják a közleményben.

A naplóból megismerhetők a dolgos hétköznapok éppúgy, mint az ünnepek és kiemelt események, amelyeknek központi szervező eleme a Petőfi Vendéglátó Komplexum különböző egységei között zajló versengés. „Azonnal megihletett a napló, és tudtam, hogy felhasználásával olyan filmet készíthetünk, mely nemcsak hitelesen ábrázolja az akkori életet, hanem segít rávilágítani, fókuszba helyezni a kis közösségek hatalmas összetartó erejét is” ‒ mondta el Szőke András.

A Brigádnapló című alkotás gyártója a Palio Sztár Kft., rendezője Szőke András, operatőre Bán-Horváth Attila. A filmben Szőke András mellett többek között Reviczky Gábor, Szarvas József, Györgyi Anna, Fábry Sándor, Badár Sándor, Gáspár Tibor, Zelei Gábor, Vida Péter, Kautzky Armand és Bede Róbert játszik.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2024.01.26