Ünnepi köszöntő és elismerések a magyar kultúra napján

SzaSzi tudósítása

kultnap

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le és látta el dátummal a Himnusz kéziratát. Zenéjét 180 éve szerezte Erkel Ferenc, a megzenésítésre kiírt pályázaton művével első díjat nyert. A győri Városháza dísztermében az idei évben is színes műsor keretében adták át a kulturális területen dolgozó szakembereknek az önkormányzat elismeréseit.

A kultúra forgalma kiterjed a műveltségre, nyelvre, színházra, zenére, és beletartozik minden érték, amit az emberi társadalom teremtett meg eddigi léte folyamán. Ebből az ezer éves kincsből meríthetünk, és büszkék lehetünk arra, hogy nemzetünk sokat adott Európa és a világ kultúrájának. A megemlékezés alkalmat teremt arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományaink ápolásának, nemzettudatunk erősítésének – ­hangzott a felvezetésben.

Dr. Dézsi Csaba András köszöntötte a megjelenteket, arról beszélt, hogy legtöbbször városunknak négy nagy kulturális bástyáját emlegetjük: a Győri Nemzeti Színház, a Vaskakas Bábszínház, a Győri Balett és a Győri Filharmonikus Zenekar. Ezek magyarországi viszonylatban is ismertek, elismertek. „Feltettem a kérdést magamnak, hogy mitől ilyen irigylésre méltó Győr városa. Rájöttem, hogy a válasz nagyon egyszerű: Győrt az itt élők tudása, tehetsége, szorgalma és munkája teszi azzá. Mindenki teszi a dolgát, és mi együtt vagyunk erősek!” Bár kiemelkedik az említett négy nagy intézmény, de rengeteg munkát végeznek a kisebb művelődési házakban, intézményekben, amely éppoly fontos, és amely éppúgy hozzájárul Győr város művelődéséhez, és a magyar kultúra egészéhez. A városvezető az egyéni teljesítmények jelentőségét is hangsúlyozta, majd rámutatott: a győri kultúra sokszínű, népszerű, magas színvonalú, nagy igény van rá, ezt bizonyítják a telt házas kiállítások, színházi előadások, koncertek vagy a könyvtárba járók. Mindez a közművelődésben, a kulturális életben dolgozók munkájának eredménye, ez adja a város kulturális erejét.

Beszédét követően a polgármester és dr. Pergel Elza alpolgármester átadta az önkormányzat elismerő okleveleit a kulturális területen dolgozó kiemelt szakembereknek.

kultnap

Lengyel Adrienn, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér minőségirányítási igazgatóhelyettese

Elismerést vehetett át:

Bajári János, a Vaskakas Bábszínház műszaki csoportvezetője,
Karvaly Szilárd, a Győri Filharmonikus Zenekar szóló oboistája,
Pelikán Alexandra, a Győri Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója,
Nagy Szilárd, a Generációk Művelődési Háza ügyviteli alkalmazottja,
Pintér Andrea, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont esküvőszervezője,
Szabó Gábor, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ közművelődési szakembere,
Lengyel Adrienn, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér minőségirányítási igazgatóhelyettese,
Méri Attila, a Győr Megyei Jogú Város Levéltára levéltári kezelője,
Heitter Péterné Ligeti Ágnes, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum közönségkapcsolati szakembere,
Vargha Tamás, a Győri Balett fővilágosítója,
Vigné Németh Alexandra, a Kulturális Pénzügyi–Gazdasági Szolgáltató Központ könyvelője.

Ezüst emlékérmet adományoztak dr. Sebők Zoltánnak, a révkomáromi barokk zenekar alapítójának, akinek az elmúlt évtizedekben végzett egyedülálló és önzetlen tevékenységét méltatták, amelyet az anyaország és Felvidék területén végzett, Győrben is több nagy sikerű koncertet adtak a tavalyi évben.

Az ünnepi műsorban a Cserók Néptáncegyüttes mérai táncokat adott elő. Ezt követte Stummer Márton gitárművész, valamint Sík Frida színművész és Kolonics Kata színjátszó erre az alkalomra készített zenés irodalmi összeállítása.

A Győr Művészetéért és Győr Közművelődéséért járó díjakat szombaton, az I. Győri Bálon adják majd át.

Szeretettel gratulálunk az elismerésekhez!

SzaSzi
Fotók: Márné Tóth Krisztina

2024.01.23