Illés Gabriella, Krasznai Tamás és Székely Szilvia a Kristály étteremben

Rímes kávé a Ta-Szi-Ga Trióval – Sulyok Erika írása

ta-szi-ga-trio-kristaly-etterem

2024. január 17-én Újévi köszöntés címmel zenés, beszélgetős estre került sor, újra benépesült a Kristály étterem szórakozásra vágyó emberekkel. A Rímes kávé legújabb rendezvényén Illés Gabriella, Krasznai Tamás és Székely Szilvia lépett fel, akik fantasztikus hangjukkal elvarázsolták a lelkes közönséget.

Ezúttal is Baksa Kálmánné tanárnő – a Rímes kávé alapítója, művészeti vezetője, szervezője – volt a moderátor. Ez a rendezvény 14 évvel ezelőtt jött létre a Kisfaludy kávéházban, azóta folyamatosan örömet szerez meghívott vendégeivel, és egyre nagyobb érdeklődésre tart számot. Most népszerű dalok és a zene szárnyán szállhattunk a művészekkel, akik együtt és felváltva is énekeltek, a dalok között pedig rövid beszélgetések formájában meséltek életük néhány jeles mozzanatáról.

Illés Gabriella, Krasznai Tamás magánénekesek és Székely Szilvia énekes alkotják a Ta-Szi-Ga Triót ‒ ez egy mozaikszó, amely a nevük kezdőbetűiből állt össze Szilvi ötletére. Úgy gondolta, hogy az együttes neve legyen kicsit furcsa, meghökkentő, ugyanakkor jellemző, mindazonáltal kicsit a zenéhez, a tánchoz is kapcsolódjon. Rendszeresen lépnek fel együtt, műsoraikban népszerű dalok, operettrészletek és nóták szerepelnek.

Illés Gabriella először arról mesélt, hogyan kezdődött az énekesi karrierje. A győri Kisfaludy Színházba szerződött, ahol primadonnaként jobbnál jobb szerepeket kapott, operett és lírai feladatok egyaránt megtalálták. 12 év után Salzburgba szerződött, ahol aztán újabb 12 évet töltött. Fájdalmas volt elhagynia a győri színházat, de hálás a sorsnak, hogy Ausztriában több műfajban is kipróbálhatta magát; sok élményt szerzett, ő jobban kedveli a változatosságot. Utána a tanítás felé fordult, szeretné az évek során megszerzett tudását és tapasztalatát átadni a fiataloknak, nagyon szereti őket, imád velük beszélgetni. Jelenleg is több helyen tanít: Győrben a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában, Pannonhalmán a Bencés Gimnáziumban, valamint a Felvidéken is. A színpad, a fellépések töltekezést nyújtanak neki a tanítás mellett – látszik is, hogy vérbeli színésznő, aki nagyon élvezi a fellépéseket. Ma is Győrben él; nem szeretné teljesen abbahagyni a munkát, amíg tudja, addig csinálja. A beszélgetés után operettrészleteket énekelt Krasznai Tamással és egyedül is.

ta-szi-ga-trio-kristaly-etterem

Krasznai Tamás Csornán született, de 46 éve Győrben él, és több mint 60 éve dolgozik. Színész, előadóművész, magánénekes, a Győri Nemzeti Színház Örökös Tagja. 1970-ben a Repülj pávában tűnt fel kitűnő hangjával, akkor népdalokat énekelt, és bejutott a döntőbe. Ezután megragadta a szerencséjét, az Operettszínházban töltött két évet, ahol sokszor a csodálatos Németh Marika partnereként játszott. Elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett‒musical szakát, majd a katonaság után zenekarral bejárta a világot szólóénekesként. 1978-ban megnyílt Győrben a Kisfaludy Színház, ekkor került ide osztálytársa, Magyar Marika hívására. Elsősorban operettekben és operákban játszott tenor szerepeket, sőt prózai darabokban is szerepelt. Régóta nyugdíjas, a színházban már nem lép fel. Az a legfőbb kívánsága, hogy szeretné látni felnőni az unokáit. Fontosnak tartja azt is, hogy tudjunk egymás szemébe nézni.

Székely Szilvia eleinte a Vagongyár kórusában énekelt, utána került a győri színházba (1985-1996), erősítve az ottani kórust, ő is tevékenyen hozzájárult az előadások sikeréhez. Majd jött a család, a gyerekek, és utána már nem ment vissza a teátrumba. Büszke arra, hogy Illés Gabi az énektanárnője. Ravazdon élnek, az ottani templomban passiót is énekelt már. Férje is rendszeresen elkíséri a fellépésekre. Közgazdászként dolgozott, jelenleg nyugdíjasként is nagyon aktív. Szebbnél szebb dallamokat hallhattunk, néhány ezek közül: Lili bárónő, Álom álom édes álom, Lehoznám Neked a csillagokat, Túl az Óperencián, Meseautó, Május éjszakán, Rózsám, viruló kis rózsám, Minden asszony életében van egy pillanat, Szeretlek én, jöjj vissza hozzám. A műsor végén, a fináléban a Lenn a délibábos Hortobágyon és a Hajmási Péter is szerepelt.

Három csodálatos hang, három olyan ember, akiket az éneklés szeretete fűz össze. Számos fellépésen vesznek részt, hogy jókedvű hangulatot varázsoljanak az emberek szívébe. Ez a vidám zenés este újra bebizonyította, hogy: „Nem az a fontos, hogy az ember hány éves, csak a szíve legyen fiatal!

Színvonalas műsort hallhatott a közönség, akik többször is vastapssal jutalmazták a meghívott vendégeket. A zene szárnyán repültünk a népszerű előadókkal, akik gyakran humorral is fűszerezték az előadást.

Sulyok Attiláné
Fotók: Bognár Imre Tivadar

2024.01.23