''Az egyén és az ország számára a legfontosabb a megfelelő alkalmazkodási stratégiák felépítése''

Kiállításmegnyitó és szakmai beszélgetés a győri MCC-ben

kovacs-erik-gyori-mcc

Az egyén számára a legfontosabb a klímaváltozással szembeni védekezés területén a megfelelő alkalmazkodás” – hangzott el a kijelentés az MCC győri képzési központjának 2024-es első szakmai rendezvényén, melynek keretében Kovács Erikkel, az MCC Klímapolitikai Intézetének szenior kutatójával beszélgetett Kónya Máté egyetemi hallgató.

A beszélgetés témája a mindennapjainkban érzékelhető klímaváltozás volt, melyet követően az érdeklődők a beszélgetés témájához szorosan kapcsolódó INTO THE ICE – A MOSAiC Expedíció képekben című fotókiállítást tekinthették meg a helyszínen. Az előadáson elhangzott, hogy a kiállítás képein is szereplő Északi-sarkvidék az éghajlatváltozás epicentruma, melyből kiindulva a Föld klimatikus viszonyai rövid időn belül markáns változáson fognak átesni. Ez természetesen kihat emberi életünk minden szegmensére, a természeti környezet módosulásától kezdve a társadalmi-gazdasági folyamatokig bezárólag. Mi is történik pontosan az Északi-sarkvidéken? Milyen társadalmi-gazdasági hatásai lesznek a változó éghajlati körülményeknek? Milyen klímaforgatókönyvekkel számoljunk Európában és a Kárpát-medencében? Ezen kérdések mentén kaphattak részletes betekintést az érdeklődők az éghajlatváltozás folyamataiba a győri MCC-ben.

kovacs-erik-gyori-mcc

Kovács Erik kérdésre válaszolva elmondta, hogy nagyon fontos lenne a világ országai által kitűzött klímacélok betartása és a mitigáció (az üvegházhatású gázok légkörbe jutásának a visszafogása) fokozása. A szakértő véleménye szerint a fő probléma, hogy a világ négy legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátó országa, az Amerikai Egyesült Államok, Kína, India és Oroszország semmit nem tart be azokból a megállapodásokból, melyeket az egyes országok és nemzetközi szervezetek klímacélként a globális éghajlatváltozás mérséklése céljából megfogalmaznak. Ezzel szemben a kisebb kibocsátó országok rendre a megállapodásoknak megfelelően szervezik társadalmi-gazdasági életüket.

into-the-ice-kiallitas-gyori-mcc

Az Északi-sark tekintetében Kovács Erik kifejtette, hogy amennyiben megmarad a mostani, gyorsuló melegedési tendencia, 2040–50-től 10 évente 1, 2070-től pedig 10 évente 8 olyan nyár lesz, amikor jégmentessé válhat a Jeges-tenger, mely természetesen a nagy légköri folyamatokból adódóan a Föld más régióira is erőteljes hatást fog gyakorolni. Magyarország és a Kárpát-medence éghajlati szempontból a Föld egyik legérzékenyebb régiója, ahol találkoznak a kontinentális, a mediterrán és óceáni légtömegek, melyek állandó egyensúlyának megváltozása alapvetően befolyásolhatja hazánk éghajlati paramétereit, ezáltal időjárási jelenségeit. A szakértő elmondta, hogy a kutatások alátámasztják, hogy a Kárpát-medence éghajlatát a csapadékos, enyhe tél, a forró, száraz nyár és a heves viharok sűrűsödése fogja meghatározni. E tekintetben is megjegyezte, hogy az egyén és az ország szempontjából is a legmegfelelőbb a helyes alkalmazkodási stratégiák felállítása és az időben távolabbi, lehetséges változások megelőzésének elősegítése.

into-the-ice-kiallitas-gyori-mcc

A MOSAiC Expedíció (Multidisciplinary Drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) volt a történelem legnagyobb sarkvidéki expedíciója: 2019 őszén az Alfred Wegener Intézet, a Helmholtz Sark- és Tengerkutatási Központ (AWI) német kutatóhajója, a Polarstern egy éven át a jégtáblába fagyva sodródott az Északi-sarkon. Az expedíció nemzetközi csapata, amely 20 ország több mint 80 intézményének kutatóiból állt, példátlan részletességgel rögzítette a sarkvidéken folytatott méréseket. Kutatásuk középpontjában a légkör, a tengeri jég és a hótakaró, az óceán, az ökoszisztéma és a biogeokémiai folyamatok állnak a rendkívül gyorsan változó sarkvidéken. Az INTO THE ICE fotókiállítás megtekintése során a látogatóknak lehetőségük nyílik Esther Horváth fotós szemével megtapasztalni a MOSAiC Expedíció folyamatát. A fotókiállítás ingyenesen látogatható 2024. január 31-ig az MCC győri képzési központjában.

into-the-ice-kiallitas-gyori-mcc

Az MCC győri központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő előadás 2024. január 25-én, 17:30-kor lesz Henry Kissinger az állam vezetéséről – Hat politikai stratégia a XX. századból címmel, mely során Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhely vezetője fog előadást tartani.

2024.01.23