A mondókázó mindennapokért, a népi mondókák jövőjéért

Tizenöt éves a Kerekítő

kerekito

Tizenöt év egy gyermek életében is hosszú idő, hát még Kerekítő manóéban! Épp ennyi telt el azóta, hogy a kedvelt figura beköltözött az első Kerekítő népi mondókáskönyvbe, így befészkelte magát a gyerekszobák polcaira, és bájos bábként is felbukkant a baba-mama foglalkozásokon.

Az ölbeli játékok nemzedékről nemzedékre szálltak – változtak, és csodálatos módon ugyanazok maradtak, mosolyt csaltak a babák arcára, mely átköltözött mindjárt szüleik szeme sarkába. A nevetésnek ősidők óta kitaposott útvonala ez, egyetlen mosoly sem tévedt még el rajta soha” ‒ mondta Fábián Éva népzenepedagógus a könyvsorozatról.

A Kerekítő közösségét hazai és határon túli családok és pedagógusok alkotják. A foglalkozásokon, a Kerekítő Mondókázón, Manó Tornán és a Tippentőn a könyvsorozatban megbújó népi ölbeli játékok elsajátításán van a hangsúly. Mindez szeretetteli hangulatban, családias légkörben. Az ölbeli játékok szemtől szembe, szívből szívbe, lélektől lélekig érnek. Segítenek kapcsolódni egymáshoz.

A Kerekítő világának másik alappillére a húsz kötetből álló könyvcsalád. A mondókás népi alapsorozat mellett meséket is olvashatunk Kerekítő manó kalandjairól, játszhatunk repülőset vagy liftezhetünk Lackfi János Százérintő kötete segítségével, továbbá az ünnepre hangolódásban segít a Kerekítő Évkerék és Kerekítő manó adventi mondókatára. A kötetek hanganyaga könnyen elérhető a Kerekítő YouTube-csatornán és a zenemegosztó oldalakon.

kerekito

A Kerekítő a számok tükrében: 7 országban 270 helyszínen heti rendszerességgel elérhető 3-féle baba-mama foglalkozás; 80 foglalkozásvezető; 20 könyv a Móra Könyvkiadónál; 3-féle módszertani képzés pedagógusoknak; Kerekítő mintacsoportok bölcsődékben, óvodákban és minta intézmények; többezer szülő és pedagógus követő a honlapon és a közösségi oldalakon.

A program megálmodója, J. Kovács Judit 2023-ban Janikovszky Éva-díjat kapott (a lenti képen balra). A díjátadó ünnepségen Sándor Ildikó néprajzkutató „univerzumként” említette a Kerekítőt. Továbbá úgy gondolja: „Ezek a könyvek a legfogékonyabb időszakban, közös családi élményként lesznek a gyermek életének részei, hogy aztán végigkísérje őket az olvasás, a szépirodalom szeretete.

A Kerekítő mára nemcsak egy baba-mama foglalkozáshálózat, hanem pedagógusképzés és széles körű élménypedagógiai módszertár is, melyből óvodák és bölcsődék is örömmel merítenek, Kerekítő manó számos helyen csoportbábként van jelen a kicsik életében.

kerekito

A Móra Kiadó az idei kerek évfordulóra két új kötettel készül: a Kerekítő manó és a hullócsillagok című mesekönyvvel óvodásoknak, illetve egy különleges, mondókás babanaplóval, amelyikben a babamasszázs fontosságáról is olvashatnak az újdonsült szülők.

Kerekítő manó világa címmel vándorkiállítást is útnak indítanak, amely a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban nyílik meg 2024. március 2-án 10:30-kor, majd az ország több könyvtárában is látható lesz.

Ezenkívül Sződön Kerekítő mondóka tanya születik mondókaállomásokkal, ezt a családdal vagy óvodai-kisiskolai csoportokkal is élmény lesz felkeresni.

Az info@kerekito.hu e-mail-címen a pedagógusok és az intézmények térítésmentesen kérhetnek egy száz-oldalas ötlettárat, a Facebookon pedig a „Kerekítő módszertan” csoportban férhetnek hozzá játékötletekhez.

Móra Kiadó
Fotók: Léderer Anita (1. kép), Kerekítő (2. kép), Gergely Bea (3. kép)

2024.01.22