Az év második felében mutatják be az Ők tudják, mi a szerelem című tévéfilmet


ok-tudjak-mi-a-szerelem-tevefilm

Várhatóan az év második felében tűzik műsorra a televízióban Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című színművének tévéfilmes adaptációját, amely a Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) első koprodukciója – mondta el az MTI-nek Lajos Tamás producer a forgatás helyszínén rendezett sajtóeseményen.

Lajos Tamás a Fejér vármegyei Ráckeresztúron található Pázmándy-Brauch-kastélyban zajló munkálatokról elmondta, hogy a Nemzeti Színházban rendkívüli sikerrel játszott színdarab tévéfilmes változatát is Rátóti Zoltán rendezi. Az alkotást fontos mérföldkőnek nevezte a magyar tévéfilmkészítés történetében, hiszen első alkalommal jön létre az NFI és MTVA koprodukciójában televíziós produkció.

Kiemelte, hogy fantasztikus szereplőgárdával dolgozhatnak, Udvaros Dorottya és Blaskó Péter a két főszereplő. A producer szerint „iszonyatos tempóban” zajlik a forgatás, kilenc nap alatt kell leforgatniuk a teljes filmet, amelynek várhatóan júniusban, a Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják a film díszbemutatóját, utána – az év második felében – az MTVA tűzi majd műsorra. Lajos Tamás azt is elmondta, hogy a film költségvetéséből 130-130 millió forinttal veszi ki részét az NFI és az MTVA.

Rátóti Zoltán rendező kiemelte: egy „legendás előadás” a film alapja, a múlt században Sinkovits Imre és Tolnay Klári főszereplésével színpadon és filmen is láthatta a közönség, a darabot jelenleg is nagy érdeklődés mellett játsszák a Nemzeti Színházban. Évek óta tervezték, hogy a színházi előadást megörökítsék tévés változatban, ehelyett az NFI és az MTVA támogatásával külső helyszínre tudták vinni a forgatást, és így nem színházi közvetítés, hanem tévéfilm készül.

ok-tudjak-mi-a-szerelem-tevefilm

Kiemelte, hogy még három nap van hátra a forgatásból, amelyek éjszakánként zajlanak, hiszen a darab is este játszódik. Rátóti Zoltán az operatőrt, Nagy Andrást méltatta, aki „a gyertyával világított különleges atmoszférát” a filmvászonra kiválóan tudja adaptálni.

Udvaros Dorottya a színházi előadásról elmondta, hogy jó néhányszor eljátszották már ezt a történetet, és meglátása szerint az emberek – korra és nemre való tekintet nélkül – nagyon szeretik a darabot. Bízik benne, hogy a tévéfilmnek is nagy sikere lesz, mivel a tragikus és komikus jelenetekben is bővelkedő színdarabnak mindig jók a nézői visszajelzései.

A sajtóanyag szerint a film 1864-ben, Lyonban játszódik. A történet szerint Hector Berlioz, a már életében halhatatlannak titulált francia romantikus zeneszerző meg akarja szöktetni gyermekkori szerelmét, a már nagymama korú, tisztes kispolgári életet leélt Estellát. Felidézik az ifjúkori szenvedélyt, amit korábban a konvenciókhoz igazodva mélyen eltemettek magukban, és bebizonyítják, hogy sohasem késő „megállítani az időt”.

Udvaros Dorottya és Blaskó Péter mellett a főbb szerepekben Tóth Auguszta, Tóth László, Ács Eszter, Csapó Judit és Szabó Sebestyén László lesz látható a tévéfilmben.

MTI Fotók: Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI

2024.01.16