Sztár-szob-rock: Amy Winehouse (London, Camden)

Könnyűzenei zarándokhelyek 8. – SzaSzi írása

amy-winehouse

London Camden Town nevű városrészében, a Stables Market egy forgalmas kis terén álldogál bronzba öntve egy filigrán testalkatú fiatal nő. Feltornyozott „méhkas” frizurája eléggé jellegzetes ahhoz, hogy ismerős legyen. Vagyis, ahogy az emlékezetünkben élhet, a fiatal brit énekesnő, Amy Winehouse 2011-ben bekövetkezett halála óta már csak a dalaiban él tovább.

Igazi zarándokhellyé vált a tér. Zenerajongók és turisták sokasága naponta pózol a rövid szoknyás, magas sarkúban ácsorgó szoborral, szeretetajándékokkal halmozzák el vagy ruházzák fel, hiszen gyakran kap karkötőket, nyakláncokat, hajdíszeket és persze virágok özönét. Úgy áll ott, ahogy az emlékezetünkben él – vélekednek a legtöbben. De sokan felismerik Amy Winehouse (1983-2011) jellemét is, a zenéhez, a munkához való elhivatottságát, ugyanakkor finom utalásokat az életében megjelenő bizonytalanságokra, amelyek aztán a halálához vezettek. Nézzük csak meg a kezét! Magabiztos, mégis bizonytalan. Egyiket határozottan csípőre teszi, a másikkal viszont szoknyája szélét markolja, mint egy izgulós kislány. Ugyanezt tükrözik a lábfejek is, az egyik tétován befelé fordul. Az alkotás Scott Eaton amerikai művész munkája, aki törekedett is arra, hogy az énekesnő legbensőbb lényegét adja vissza.

Amy szobrát az egyik kedvenc törzshelye, a The Lock Tavern mellett avatták fel 2014. szeptember 14-én szülei beleegyezésével és jelenlétében, három évvel a halála után. Ekkor lett volna 31 éves. Az ígéretes tehetség mint az üstökös, úgy lángolt fel a brit zenei élet egén. Karrierje 2002-ben kezdődött a National Youth Jazz Orchestra tagjaként. Tehetséges dalszövegíró is volt. A 2003-ban debütáló, Frank című lemezén szereplő dalokat kettő kivételével Winehouse írta, amellyel felkeltette a kritikusok érdeklődését is, sikert aratott az Egyesült Királyságban, Mercury-díjra jelölték. Stronger Than Me című dalával elnyerte a Brit Dalszerzők, Zeneszerzők és Szerzők Akadémiájának Ivor Novello-díját A legjobb kortárs dal kategóriában. A pozitív nemzetközi visszhang 2006-tól érkezett második, Back to Black című albuma kapcsán, amely az Egyesült Királyság történetének egyik legkelendőbb albuma lett. A 2008-as, 50. Grammy-díjátadón öt díjat nyert, amivel felállította az akkori rekordot, ami a legtöbb női előadó által egy este alatt elnyert díjak számát illeti, és ő lett az első brit nő, aki öt Grammy-díjat nyert, köztük hármat az általános kategóriákból: A legjobb új előadó, Az év felvétele és Az év dala (Rehab), valamint A legjobb popalbum. Sikert sikerre halmozott, közben démonaival viaskodott. Súlyos függőségekkel küzdött, melyek aztán a halálához vezettek. 2011. július 23-án, 27 éves korában távozott. Mély, érzelemteljes énekhangján megszólaló dalait hagyta maga után, melyekben sokoldalúan ötvözte a különböző zenei műfajokat, úgymint a soul, a rhythm and blues és a jazz elemeit.

Nem véletlen, hogy a hagyományokkal szemben már három évvel halála után szobrot avattak neki (íratlan szabályok szerint ezt 20 év elteltével szokták megtenni), mert a városrész vezetői felismerték, hogy Amy mekkora hatással volt az emberekre, a közvetlen és távolabbi környezetére. Emlékművet persze állíthattak volna másutt is, szó is volt róla, hogy a közeli Roundhouse zenés szórakozóhely ad majd otthont neki. Mégis jól döntöttek, hiszen Amy imádta Camdent, a szobrától pár percnyire lakott, minden ide kötötte, a közeli Lock Tavernben adta első koncertjeit, és a Hawley Arms – amely szintén csak egy kőhajításnyira található – volt a kedvenc kocsmája, ahol előszeretettel ugrott be a pult mögé, hogy sört csapoljon, és sokszor fogyasztotta itt kedvenc italát, a Rickstasy-t (három rész vodka, egy rész banánlikőr, egy rész Southern Comfort és egy rész Baileys).

Amy Winehouse Camden Stables Marketben található szobra emlékezésre szólít, de figyelmeztet többek között a tehetség iránti felelősségre is.

SzaSzi

Forrás: londonxlondon.com, wikipedia, amywinehouse. com

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép, 3. kép.

A YouTube-ra feltöltött videó beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltő/tulajdonos felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videó ezen a linken található a feltöltő megnevezésével.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: Freddie Mercury Emlékmű (Montreux, Svájc)
2. rész: Bon Scott (Fremantle, Nyugat-Ausztrália)
3. rész: Tina Turner (Durres, Albánia)
4. rész: John Lennon (Havanna, Kuba)

5. rész: Michael Jackson (Mistelbach, Ausztria)
6. rész: Bódi László ''Cipő'' (Ungvár, Ukrajna)

7. rész: Radics Béla (Budapest)

2024.01.12