Komédiás beszélgetések – Találkozás Móczár Bence színművésszel, rendezővel

Bári Edit írása

moczar-bence

A színházrajongók számára hogyan is érhet véget vagy kezdődhet el egy év? Csakis színházzal, de legalábbis színházközeli élménnyel. Így történt ez most is, és a tavalyi, 2023-as év utolsó napjaiban sor került a „Színházat mindenkinek” elnevezésű csoport hagyományos összejövetelére a Komédiás étteremben, Móczár Bencét látva vendégül.

A társaság ezúttal a roppant fiatal művészt invitálta asztalához, hogy egy közösen elfogyasztott vacsora keretében beszélgessenek vele arról a csodás világról, amely elvarázsol művészt és nézőt egyaránt. Kétségtelen tény azonban, hogy Móczár Bence meghívásához két apropó is hozzájárult.

Bencét egyszerre könnyű és nehéz bemutatni. Könnyű, mert egy nagyon fiatal művész, valamint nehéz, mert kora ellenére máris komoly szakmai múlttal rendelkezik, és talán nem túlzás azt állítani, hogy igazi művészi polihisztor, hiszen színész, rendező, dramaturg és remek író is egyben.

1996-ban Pápán született, és a helyi Türr István Gimnázium és Kollégiumban érettségizett. A színjátszás már gyermekkorában vonzotta, az egyetemet megelőzően a Komáromi Sándor vezette Teleszterion Színházi Műhely tagja volt. 2017-ben felvételt nyert a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karára, ahol Bozsik Yvette (a győri színház Valahol Európában című musicaljének rendezője) és Bakos-Kiss Gábor (a győri teátrum direktora) osztályában tanult. Gyakorlatát a Zenthe Ferenc Színházban töltötte. 2022-től a Győri Nemzeti Színház tagja, ahol már debütált színészként, rendezőként és íróként is.

Láthattuk a Pénz az égből, a Buborékok, a Mindenkinek mindene, a Tom Sawyer kalandjai című előadásokban, és nem utolsósorban a Tűzön-vízen át című darabban. Utóbbi azért volt jelentős, mert 2023-ban Petőfi születésének 200. évfordulóját ünnepeltük, és a győri teátrum ezzel az előadással tisztelgett a költő emlékének, ahol Petőfi alakítója maga Móczár Bence volt.

2023-ban, egy év szünetet követően újra megrendezték a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán a Győri Könyvszalon népszerű programját, a Dráma a Szalonban drámaversenyt. A szokásoknak megfelelően a színművek alapjául a Kisalföld című napilap egyik cikke szolgált. Az elkészült három új, egyfelvonásos színdarabot pedig hagyományosan szombaton este, 2023. november 11-én tekinthették meg az érdeklődők. A dráma megírására és színpadra állítására mindösszesen két és fél nap állt az alkotók rendelkezésére. Igazi művészi kihívás volt. A műveket háromtagú zsűri és a közönség is értékelte. Ezen a megmérettetésen Móczár Bence „Mona, avagy az utolsó kiskocsma Győrasszonyfán” című darabjával (drámaíróként és rendezőként) elnyerte a szakma és a közönség díját is.

Természetesen Bence mindezekről hanyag eleganciával, fiatalos lendülettel, vitalitással beszélt. Szóba kerültek a kedvenc és kevésbé szerethető szerepek, előadások – nemcsak abból a szempontból, hogy a színész hogyan érzi magát egy karakter bőrében, hanem mi, nézők miként látunk, értékelünk egy-egy előadást.

Egy biztos, Móczár Bence jól érzi magát Móczár Bence bőrében, imádja a hivatását, ráadásul pimaszul tehetséges benne. Ehhez csak gratulálni és további sikereket kívánni lehet!

Bári Edit
Fotó: Sopronyiné Kovács Anna

2024.01.09