Megjelenik David Bowie utolsó, Blackstar című albuma

ZENE a napon: 2016. január 8. ‒ tmoni írása

david-bowie-blackstar

2016-ban ezen a napon, január 8-án, David Bowie 69. születésnapján jelent meg a zenész 26., utolsó stúdióalbuma, az 5 Grammy-díjjal (Best Rock Performance; Best Rock Song; Best Alternative Music Album; Best Recording Package; Best Engineered Album, Non-Classical) jutalmazott Blackstar (avagy ★). Sajnos 2 nappal ezután a művész májrákban meghalt.

A lemezt titokban, a rajongók és a média tudta nélkül, New Yorkban vették fel 2015 első öt hónapjában a majd 50 éves múlttal rendelkező „zenei kaméleon” régi társproducerével, Tony Viscontival (1944) és egy amerikai jazz-zenész csoporttal: Donny McCaslin (1966) szaxofonossal, Jason Lindner (1973) billentyűssel, Tim Lefebvre (1968) basszusgitárossal és Mark Guiliana (1980) dobossal. Közreműködött még Ben Monder (1962) gitáron, James Murphy ütőhangszereken és Erin Tonkon mint háttérénekes. David betegségéről – Visconti kivételével, aki titoktartást fogadott – még a kollégák sem tudtak, bár azt látták, hogy nincs csúcsformában.

A Blackstar zenéje ötvözi az atmoszférikus art rockot a jazz különböző stílusaival, de David Bowie olyan előadóktól is merített ihletet, mint Kendrick Lamar (To Pimp a Butterfly), D’Angelo (Black Messiah) és a Death Grips. Mindig is szeretett kísérletezni, de ez a zenei anyag a legkifinomultabb próbálkozása. A címadó dal például nu jazz alapú, miközben egy drum and bass stílusú ritmuson egy acid house-szerű instrumentális rész, egy szaxofonszóló és egy blues-os szakasz követi egymást 10 percen keresztül (eredetileg 11 percnél is hosszabb volt, de lerövidítették 9:57-re, miután megtudták, hogy az iTunes nem tesz közzé 10 percnél hosszabb digitális single-ket). Mindenesetre mind a nagyközönség, mind a kritikusok pozitívan fogadták a lemezt, és kereskedelmi sikert aratott. Sokan a zenész legjobb, legextrémebb művének tartják, mely megdöntötte „önmaga újrafeltalálásának félelmetes rekordját” (Sam Richards). Nem véletlen, hogy bekerült az 1001 album, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvbe, hiszen hangzásában és hangulatában is egyedülálló.

Az interneten valaha megjelent legnagyobb halálművészeti alkotásról három kislemezt adtak ki: Blackstar, Lazarus, I Can’t Give Everything Away. A címadó dalt a The Last Panthers című televíziós minisorozat (2015-2016) nyitózenéjeként használták, és a rendező készítette belőle a szürreális videóklipet, mely elnyerte a legjobb művészeti rendezésnek járó díjat a 2016-os MTV Video Music Awards-on. A Lazarus klipje is a svéd rendező, Johan Renck (1966) munkája.

A Dollar Days egy nyughatatlan lélek vallomása, az I Can’t Give Everything Away pedig a megkínzott halhatatlanság megnyilvánulása, egy fusztrált Lázár riadalma a feltámadástól. A ’Tis A Pity She Was A Whore könnyedebbnek tűnik, de igazából ez sem táncolnivaló dal, mintha azt sugallná, hogy Bowie maga sem hiszi, hogy az út végére ért. Az art rockos Sue (Or In A Season Of Crime)-ban pedig az ének egyenesen kísérteties, túlvilági. A Girl Loves Me azért belecsempész némi játékosságot a lemez gyászos, filozofikus hangulatába.

A Jonathan Barnbrook (1966) brit grafikus által tervezett borítón egy nagy fekete csillag látható, alján öt csillagszegmenssel, amelyek a BOWIE szót alkotják stilizált betűkkel. A fekete színű bakelit borítón kivágásként látható a csillag, alatta van maga a lemez teljesen fekete képcímkével. A korong eltávolítása után a kivágás mögött egy csillagmező rejtett képe tárul fel, amikor a kihajtható hüvelyt egy fényforrás felé tartják. Több mint négy hónapba telt, mire a rajongók ezt felfedezték. Ez az egyetlen borító, amin nem látható a művész neve és képe. A fehér kiállítású borító került a CD-re.

david-bowie

A rétegesen építkező, csupa szimbolikus megoldást hordozó Blackstar új, de egyben végső mérföldkő Bowie életében, valamint egyértelműen a hattyúdala, hiszen ezt énekli: Nézz fel, a mennyben vagyok… A dalszövegek Bowie-t mutatják be, amint életére és közelgő halálára reflektál, illetve saját rejtélyével küszködik. A zenész mindig is szerepeket játszott, ő volt Ziggy, ő volt a fehér herceg, és ő volt Lazarus is, aki meghal ugyan, de feltámad, ha nem is a bibliai értelemben, hanem művészete által. Ő a fekete csillag.

Tracklist:
01. Blackstar
02. ’Tis a Pity She Was a Whore
03. Lazarus
04. Sue (Or in a Season of Crime)
05. Girl Loves Me
06. Dollar Days
07. I Can’t Give Everything Away

tmoni

Forrás: Wikipédia (magyar, angol), Super Deluxe Edition, fidelio, Rock Diszkont, Radio X, Pitchfork, Index, Shock!, HVG, Berklee Online, rockstation, Glamour, Rockstar, GameStarPlus, Allmusic, The Guardian, The Bowie Bible, npr

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 2. kép; 3. kép.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezéseivel: 1. videó; 2. videó; 3. videó; 4. videó.

2024.01.08