A legkedveltebb karácsonyi dalok a könnyűzenében

tmoni írása

karacsony-kotta

Talán egyik ünnepünk sem ihlette meg annyira a dalszerzőket, a szövegírókat és az előadóművészeket, mint a karácsony: rengeteg zeneszám – régi, új és persze feldolgozás – kapcsolódik a témához. Megpróbáltuk áttekinteni, hogy a könnyűzenei kínálatból melyek a legnépszerűbbek világszerte.

Az interneten böngészve sok-sok listát talál az ember: a magazinok, zenei portálok, videó- és zenemegosztók, rádiók mind-mind közzéteszik saját kedvenceiket, legtöbbet lejátszott vagy hallgatott dalaikat, nem is beszélve a közvéleménykutatások eredményeiről. Harminc ilyen válogatást és ranglistát (250 szám) összesítettünk, s íme az eredmény.

A földkerekségen a legtöbben Mariah Carey (1969) All I Want For Christmas Is You című számát hallgatják a legszívesebben, mely 1994-ben jelent meg az amerikai énekesnő 4. stúdióalbumán, a Merry Christmas-en, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Szerzője Mariah és Walter Afanasieff. Huszonöt listán szerepel ez a szerelmes karácsonyi dal, és tízen az első helyen. Carey hivatalos YouTube-csatornáján 767 millióan tekintették meg, a Spotify-on pedig több mint másfél milliárdan hallgatták meg.

A második legnépszerűbb szerzemény a témában a Wham!-től a Last Christmas, mely George Michael (1963-2016) szerzeménye, és 1984-ben jelent meg kislemezként. 1986-ban rákerült a Music From The Edge Of Heaven című albumra is. A romantikus karácsonyi dal teljes bevételét az etiópiai éhínség elleni küzdelemre ajánlotta az angol popduó. Eredeti megjelenése óta számos (16) feldolgozása született olyan előadóktól, mint Taylor Swift, Ariana Grande, Jimmy Eat World vagy a Backstreet Boys. Huszonegy listán szerepel a harmincból, és a Wham! hivatalos YouTube-csatornáján 823 millióan nézték meg, a Spotify-on pedig több mint 1,2 milliárd meghallgatással rendelkezik.

A világ harmadik legkedveltebb karácsonyi dala Bing Crosby White Christmas című klasszikusa, melyet Irving Berlin írt az 1942-es Holiday Inn című zenés filmhez, melynek hanganyaga természetesen megjelent lemezen is. A szóban forgó szerzemény megkapta a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat. Megjelenése óta számos feldolgozása született, de Crosby verziója a legnépszerűbb, ez ugyanis a világ legkelendőbb kislemeze a fizikai adathordozók eladását tekintve. Számtalan feldolgozása létezik, többek között Frank Sinatra, Andy Williams, Otis Redding, Michael Bolton és Meghan Trainor is elénekelte. 17 ranglistán szerepel. A YouTubra csak néhány éve került fel, de a hivatalos videóklipet már így is 4,4 millióan látták, a Spotify-on pedig 425 millióan meghallgatták.

Brenda Lee Rockin' Around the Christmas Tree-je a negyedik a sorban. Johnny Marks (1919-1985) karácsonyi dalokra specializálódott amerikai zeneszerző írta, és az énekesnő 13 éves korában rögzítette. Érdekesség, hogy már ekkor érett, felnőtt hangja volt. 1958-ban jelent meg a Merry Christmas című albumon, és azóta számos előadó dolgozta fel. Az 50. évfordulóra újra kiadták a dalt, ami 15 millió példányban kelt el, és a negyedik legtöbb digitális letöltést érte el a karácsonyi kislemezek közül. 2019-ben a szám bekerült a Grammy Hall of Fame-be, s bár szájszinkronnal felvett hivatalos zenei videója 65 évvel a megjelenése után, alig egy hónapja került fel a YouTube-ra, máris több mint 8 millió megtekintést produkált, a Spotify-on pedig elkerülte a 873 millió meghallgatást. 16 listán szerepel a harmincból.

Az ötödik legnépszerűbb karácsonyi dal Nat King Cole örökzöldje, a The Christmas Song (Merry Christmas To You), melyet 1946-ban vett fel, egy évvel azután, hogy Robert Wells (1922-1998) és Mel Tormé megírta. 1972-ben bekerült a Grammy Hall of Fame-be. Négy verziója készült el, de a második lett a világsiker, melyet Cole kiegészített egy vonós szekcióval. A számot számos művész dolgozta fel a legkülönfélébb műfajokból, többek között Christina Aguilera, Michael Bublé, a Carpenters, Celine Dion, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, a Jackson 5, Justin Bieber, Mary J. Blige, Ne-Yo, az NSYNC, a Pentatonix, Brandy és Toni Braxton. A Nat King Cole-féle második verzió hivatalos zenei videója csak két éve elérhető a YouTube-on, de már 14 millióan látták, a Spotify-on pedig 434 és fél millióan hallgatták meg. 14 listán szerepel.

A földkerekség hatodik legkedveltebb karácsonyi dala a The Pogues és Kirsty MacColl (1959-2000) slágere, a Fairytale of New York, Jem Finer (1955) és Shane MacGowan, a brit kelta punk együttes két tagjának szerzeménye, mely kislemezként jelent meg 1987-ben, majd egy év múlva rákerült a zenekar If I Should Fall from Grace with God című albumára. Érdekes módon ez a szám annak ellenére bekerült a top 10-be (és nem tud eltűnni a brit listákról), hogy a lírai dallamhoz és tartalomhoz kevéssé illő nyelvezete megosztotta a közönséget. Emiatt készült egy cenzúrázott verzió 1992-ben, mert a BBC az eredetit nem akarta lejátszani, de igény volt rá. A brit rádiók azóta is hol az egyik, hol a másik New York-i mesét adják attól függően, hogy az éppen aktuális közvéleménykutatás szerint melyiket szeretnék a hallgatók. A hivatalos zenei videó a YouTube-on 93 millió emberhez jutott el, a Spotify-on pedig 355 és fél millió meghallgatást ért el. Tíz listán szerepel.

A hetedik legnépszerűbb szerzemény a témában Michael Bublé It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas című sikerszáma, mely eredetileg 1951-ben jelent Bing Crosby előadásában. Meredith Willson (1902-1984) szerzeményét még ugyanebben az évben rögzítette Perry Como és a Fontane Sisters (1941-1961) is, majd a zeneszerző beépítette a dalt az 1963-as Here’s Love című Broadway musicaljébe. Johnny Mathis (1935) is feldolgozta a számot 1986-ban, és mindegyik verzió világszerte sikeres lett, de Bublé 2011-es dala viszi a pálmát, mely a Christmas című albumon jelent meg. A legnagyobb videómegoztón már 21 millióan látták, a Spotify-on pedig több mint 900 millióan hallgatták meg. 11 listán szerepel.

A nyolcadik legkedveltebb karácsonyi dal Darlene Love (1941) Christmas (Baby Please Come Home) című opusa, Ellie Greenwich (1940-2009), Jeff Barry (1938) és Phil Spector szerzeménye. 1963-ban és 1964-ben adták ki kislemezen. Megjelenésekor nem aratott kereskedelmi sikert, de a későbbiekben karácsonyi standard lett, és több feldolgozása is született olyan előadóktól, mint a U2, Mariah Carey, Michael Bublé, a The Offspring, Jon Bon Jovi és Cher (Darlene Love-val duettben). Az eredeti sláger hivatalos zenei videóját 4,7 millióan, audió videóját pedig közel 5 millióan tekintették meg a YouTube-on, míg a Spotify-on több mint 280 millióan hallgatták meg. 10 listán szerepel.

A kilencedik legnépszerűbb szerzemény e témában Judy Garland Have Yourself A Merry Little Christmas című dala az 1944-es Meet Me in St. Louis című musicalből. Szerzői Hugh Martin (1914-2011) és Ralph Blane (1914-1995). Sajnálatos módon az eredeti verzió annyira gyászosra sikeredett, hogy a színésznő nem volt hajlandó elénekelni, ezért újra kellett írni. Végül is nagy siker lett, és több zenész is feldolgozta, többek között Frank Sinatra, a Lady Antebellum, Michael Bublé, James Taylor és Bob Dylan. A legnagyob videómegosztón több mint 4 millió emberhez jutott el, míg a Spotify-on több mint 154 millióhoz. 8 listán szerepel.

A tizedik legjobb karácsonyi dal John Lennon (1940-1980) és Yoko Ono (1933) Happy Xmas (War Is Over) című opusa, melyet 1971-ben adott ki kislemezként a John & Yoko / Plastic Ono Band a Harlem Közösségi Kórussal (30 gyerek). A szám a Lennon és felesége által vállalt békeaktivizmus csúcspontja volt, mely megjelenésekor csak Nagy-Britanniában aratott nagy sikereket, de a későbbiek során az egész világon elterjedt. John halálakor megugrott a népszerűsége, ami azóta is töretlen, mivel egyre több zenei előadó adta elő és rögzítette, mint például Sarah McLachlan, a The Fray amerikai rockegyüttes, Andy Williams, Neil Diamond, Diana Ross vagy Celine Dion.

tmoni

Forrás: Wikipédia (magyar, angol), YouTube, Spotify, Joy, Today, Glamour, PORT.hu, Marie Claire, Oxigen Music, 168, Time Out, Esquire, Country Living, Good Housekeeping, Smooth Radio, Billboard, Town & Country, Cosmopolitan, Apple Music, Entertainment, PopSugar, Gold Derby, uDiscover Music, Ranker, Short List, The Knot, Dig!, Parade, DigitalDreamDoor, Official Charts, MLive, Newsweek, Skiddle

A kép a flickr.com gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezéseivel: 1. videó; 2. videó; 3. videó; 4. videó; 5. videó; 6. videó; 7. videó; 8. videó; 9. videó; 10. videó.

2023.12.21