Valahol Európában

Premier a Győri Nemzeti Színházban – SzaSzi írása

valahol-europaban-gyori-nemzeti-szinhaz

A Puskás, a musical és az Oliver! után újabb sokszereplős nagyszínpadi zenés darabot mutatott be 2023. december 15-én a Győri Nemzeti Színház. A Valahol Európában című musicalt több mint harminc gyermek, vendégművészek és a győri teátrum kedvelt színészei, zenekara és tánckara adja elő Bozsik Yvette rendezésében.

Szinte mindenkinek fűződik valamilyen emléke a történethez: vagy Radványi Géza 1947-ben forgatott filmjéhez, vagy a belőle készült zenés színpadi változathoz, amelyet 1995. május 9-én mutattak be a Fővárosi Operettszínházban, a második világháború befejezésének 50. évfordulóján, ami azóta már bejárta széles hazánkat, dalai tehetségkutató műsorok kedvelt produkcióivá váltak. A film nyomán a librettót Böhm György, Horváth Péter és Korcsmáros György (a győri színház egykori igazgatója) készítette, a dalok szövegeit Nemes István írta. Zenéjét Dés László komponálta, akinek ez volt az első musicalje, a hangszerelés pedig Malek Miklós nevéhez fűződik.

A húsz évvel ezelőtti győri ősbemutató szintén sok emléket felidézhet, érdekes „találkozás” például, hogy Nagy Balázs, az egykori Hosszú ezúttal Simon Péter szerepében áll a közönség elé, felváltva Vincze Gábor Péterrel. A főpróbán Hosszú szerpében Sikó Koppányt láthattuk, aki rengeteg energiával, nagyon áthatóan formálja meg karakterét (korábban Jakabak bőrébe bújva szerethette meg a nagyérdemű), váltótársaként Medveczky Balázs mutatja meg tehetségét. Urbán-Szabó Fanni először mutatkozott be a győri színpadon, emlékezetesen alakította Suhancot (a szerepben váltásként Gadó Anitát láthatjuk még). Ficsúrként Kurucz Dániel, Csóróként Molnár Zsolt áll a színpadra. A legfiatalabbak közül kiemelkedik Vinter Soma (és Mórocz Máté), aki Kuksiként saját dallal hódítja meg a pódiumot, és valószínűleg a nézők szívét is. Pötyit Limpár Karolin és Ambrus Tamara párosa nagyon szerethetően játssza. Kiemelt gyermekszereplők még Bujtár Dominik, Mészáros Mátyás, Németh Dávid, Péntek Ádám, Katona-Zsombori Máté.

A történetben a háború viharai elől menekülő, elárvult gyerekek keresik a biztonságot nyújtó otthont, vagy ha az nem lehetséges, legalább valami menedéket. Megpróbálják túlélni az embertelenséget, a legelemibb szükségletek hiányát, s miközben kószálnak, egymásba botlanak, bandákba verődnek, egymás ellen is harcolnak, egyszer csak megváltozik valami. Elkezdik megtapasztalni az összefogás erejét, láthatatlan szálak szövődnek és kapcsolják őket egyre szorosabban. Otthonra találnak egy romos épületben, amelynek lakója a világból kiábrándult karmester. A kezdeti ellenségeskedés lecsillapodása után az egymás felé tett apró lépések gyerek és felnőtt számára is új világot nyitnak meg, amelyben a borzalmakkal szemben a szeretet ereje, energiái adnak hatalmas erőt a túléléshez. Lehetne még beszélni a gyermeki tisztaságról, a játékosságról, a képzelet erejéről. Ki-ki válassza ki magának, hogy számára mi a legfontosabb üzenete a látottaknak, átélteknek!

Többször elhangzik, akár tételmondatként is felfogható: Nem szabad félni! Lássuk be, nem kell ahhoz háborúnak lennie, hogy megértsük, a teremtő erő nem a félelemből fakad, sokkal inkább a szeretetből. A darab hatalmas energiáiból bőven meríthetünk, népszerű dalait dúdolhatjuk úton-útfélen, egy biztos, szem nem marad szárazon, lélek pedig érintetlenül, ha legalább egy este erejéig a kószáló gyerekcsapattal tartunk Valahol Európában.

A színdarab teljes szereposztása a Győri Nemzeti Színház honlapján tekinthető meg.

SzaSzi
Fotók: O. Jakócs Péter – Győri Nemzeti Színház

2023.12.20