Karácsonyi villámtúra a felkelő Nap országában

Irány Japán! 1. rész – Szabados Éva írása

heart_in_enoshima

Ha választhatnánk egy ajándékutazást, melyik országba mennénk szívesen? Bizonyára lennénk páran, akiknek Japán jutna először az eszébe. A szigetország sok szempontból eltér Európától, és nem kevés dologban akár követésre is érdemes. Sorozatunkban ezekből a hagyományokból, érdekes specialitásokból nyújtunk ízelítőt. Az első rész rendhagyó módon nem egy helyi tradíciót mutat be, hanem egy japán módra adaptált európai ünnepet, a közeledő karácsonyt. Az írásból az is kiderül, hogy vajon miért „kötelező” náluk a randi december 24-én?

Japánban csak az utóbbi évtizedekben kezdték el szélesebb körben ünnepelni a karácsonyt, hiszen a lakosságnak csupán körülbelül 1 százaléka keresztény. Viszont jórészt a turizmusnak és a globalizációnak, illetve ki tudja, még minek köszönhetően, főleg a fiatalok körében, bájosan furcsa ünneplési szokások alakultak ki. Dióhéjban összefoglalva a japán karácsony a Valentin-naphoz hasonlít a legjobban. A szenteste ugyanis náluk leginkább a randiról szól, modern japán nyelven: deeto (az angol date szóból). Aki nincsen deeton december 24-én, az valószínűleg egyedül tölti a következő évet, de lehet, hogy egész hátralévő életét is.

Emiatt aztán az ünnepet megelőző utolsó napokban hemzsegnek a japán és nemzetközi közösségi portálok a kétségbeesett posztoktól, mindenki partnert keres szentestére valamilyen programra, amire pont van két jegye. Úgyhogy a felkelő Nap országában karácsonykor kötelező a randi!

japanese_christmas_cake_2011

A következő japán „találmány” már nem annyira idegen a nyugati kultúrától, hiszen Magyarországon kívül sok helyen, például Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban is gyakran kerül torta az ünnepi asztalra. Japánban azonban egy különleges sütemény, a kurisumasu keeki hódít, ami vaníliás piskótából és tejszínhabból készül, a tetején eperrel és csokoládédíszekkel. Ez a sütemény elmaradhatatlan karácsonykor a japánok számára.

Nagyon érdekes, hogy az egyik legkedveltebb zenemű karácsony és az év vége táján Japánban Beethovendaiku”-nak (kilences) becézett Kilencedik szimfóniája, különösen annak záró tétele: az Örömóda. Az ország kórusai németül adják elő, például Oszakában a 10.000 fős „Number Nine Chorus”. Valószínűleg az első világháború német hadifoglyai énekelték itt először Beethoven ihletett darabját, amely az évek során egyre népszerűbbé vált.

A japánok természetesen a városok karácsonyi díszkivilágításának művészetét is tökélyre fejlesztették. Az egyik legnagyobb látványosság a tokiói Starlight Garden, ahol több millió égőt szoktak elrendezni szőnyegszerűen a földön. A természetet is ünneplőbe öltöztetik, és az odalátogatók megmerítkezhetnek az egyszerre sejtelmes és derűs, bájos és elegáns japán esztétika világában.

starlight_garden_2014

Szabados Éva

Forrás: travelo.hu, japanspecialista.hu, ahmagazin.com

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép; 2. kép; 3. kép.

2023.12.19