A zenének élnie kell

Ifjú koncertmester a filharmonikusoknál

simo-mihaly-norbert

Akár villámkarriernek is nevezhetnénk a 25 éves Simó Mihály Norbert életútját: Segesvár –Marosvásárhely – Bécs után Győr következett tavaly márciusban, majd a hegedűs tutti pozíciót az idén áprilisban koncertmesteri kinevezése követte a Győri Filharmonikus Zenekarnál.

Miattunk, laikusok kedvéért: pontosan mit takar a koncertmesteri beosztás?

Kapocs, összekötő a zenekar és a karmester között. Elsősorban a zenekar kívánságait, észrevételeit tolmácsolja a dirigens felé, de ugyanilyen fontos a maestro kívánságainak érvényesítése is a zenekar munkájában. Hogy érthető legyen, fontos feladat a zenei magyarázatok zenei hangzássá változtatása a hangszeres produkciókban.

Milyen út vezette Simó Norbertet a koncertmesterségig?

Édesapám ugyan rövid ideig hegedült, és szerette volna, ha a nővéremmel együtt zenét tanulunk, de nem igazi zenész családból származom. Gyerekkoromban még szórakozásnak tekintettem az egészet, sokáig nem éreztem elköteleződést a mai hivatásom felé. Ez annyiban jelentett könnyebbséget, hogy nem erőltette rám senki. Aztán találkoztam megfelelő emberekkel, akik a komolyabb folytatás felé tereltek, láttak bennem tehetséget. Elsősorban is Adrian Pipas az, akinek hálás lehetek a komolyzenei motivációkért. Így ismertem fel a zene szépségeit, és hamar, tizenegy évesen el is kerültem otthonról, Segesvárról.

Hogyan vezetett az útja Győrbe?

Előbb Marosvásárhelyen a szakművészeti líceumban tanultam, a középiskola kilencediktől tizenkettedik osztályát a bécsi Musikgymnasiumban, általános zeneszakon végeztem. Ugyancsak az osztrák fővárosban vehettem át a diplomát, már győri koncertmesterként júniusban, a Musik und Kunst Privatuniversitäten, ahol Henja Semmler professzor volt a hegedű tanárom.

Nem okozott gondot, hogy a tanulás mellett a mélyvízben kellett bizonyítania a rátermettségét?

Természetesen nehézségekkel is meg kellett küzdeni, de fontosnak éreztem, hogy minél előbb gyakorlatban részesüljek. Az interneten fedeztem fel a győri lehetőséget, a sikeres próbajáték után elszegődhettem tutti hegedűsnek, majd a próbák és az előadások meggyőztek arról, hogy jó helyre kerültem. Változatos, tarka a zenekar repertoárja, mindenféle stílus segíti a tanulási folyamatot, jó kezekben vagyok a zenekarnál. Kiváló a csapat, tapasztalt kollégák könnyítik meg a beilleszkedésemet és a munkámat.

Milyen célokat tűz maga elé egy fiatal koncertmester?

Nincs annál szebb eredmény, mint látni a hallgatóság szemében, hogy megfogta őket a zene, jól érzik magukat bonyolult életük hétköznapjai közepette a hangversenyteremben. Ez az állandó feladat, ebben amolyan csapatkapitányként szeretném hosszú ideig tenni a dolgomat. Alapelvem, hogy a zenének élnie kell, és remélem, ezt sugallhatom hosszú ideig mindenki felé.

Mohay Gábor
Fotó: Győri Filharmonikus Zenekar

2023.12.17