Oktatómúzeum virtuális pontokkal a győri Váczy Péter Gyűjteményben


vaczi-peter-gyujtemeny

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az Új Széchenyi Terv által kiírt pályázat keretében elnyert 49.975.348 forint uniós támogatásból valósította meg 2012. október 25. és 2014. június 25. között a Váczy Péter Gyűjteményének a magas szakmai színvonalú közművelődési és múzeumpedagógiai tevékenységek megalapozását egy új többfunkciós oktatótér, valamint információs és kommunikációs technológiai (IKT) pontok kialakításával.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Múzeumok és levéltárak iskolabarát fejlesztése és oktatási és képzési szerepének infrastrukturális erősítése pályázati kiírásának keretében az Oktatómúzeum virtuális pontokkal a győri Váczy Péter Gyűjteményben című, TIOP-1.2.2-11/1-2012-0024 azonosító számú projekt minden látogató számára – legyen fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű – lehetővé teszi a múzeum látogatását és közművelődésben való részvételét. A projekt során a műemléképületbe a fogyatékkal élők múzeumhasználatához szükséges kismértékű épületátalakítás keretében lift épült, és mozgássérültek részére alkalmas mosdó került kialakításra. A múzeum infokommunikációs akadálymentesítését hangostérkép, Braille feliratok, valamint az értelmi sérülteket is segítő piktogramok támogatják.

A Váczy Péter Gyűjtemény első kiállítási tere a kerekesszékesek által is használható, információs térként is működik, ahol tájékoztatják a látogatókat az épület és a gyűjtemény történetéről, a gyűjtőről és a műtárgyakról is. Az információs tábla anyaga az interneten, a múzeum honlapján és az oktatótér digitális tábláján is elérhető. A műemléképületben jelenleg nincs internetkapcsolat, ez is a projekt keretében, az új IKT pontokhoz kapcsolódva valósul meg. Bővebb információ a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum honlapján olvasható.

Fotó: Csendes Richárd
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

2014.06.26