Miért számolunk vissza szilveszterkor?


szilveszter

A szilveszter a kötelező bulik, a petárdázás körüli társadalmi vita, a babonák és a túlzott alkoholfogyasztás ideje. A nap, amikor egyenesen kötelező éjfélig fennmaradni, és 23:59-kor vigyázban állni, majd elkezdeni a visszaszámolást. De honnan jött ez a hagyomány?

A visszaszámlálás tulajdonképpen globálisan megegyező módon tíztől indul, nullánál pedig kiabálni, trombitát fújni, koccintani és boldog új évet kívánni szoktunk egymásnak. Ezt lehet látni a tévében, ez történik a bulikban és otthon is. A hagyomány kézenfekvőnek tűnik, pedig nem olyan régóta csinálja ezt az emberiség, és Alexis McCrossen történész úgy gondolja, tudja is a választ, honnan indult és mi váltotta ki ezt a hagyományt.

A történsz szerint a rádiós közvetítés tehet mindenről! A szilveszteri visszaszámlálás pedig Benjamin Franklin Grauer nevéhez fűzödik. Grauer egy rádiós riporter volt, aki 1957-ben New Yorkban, a Times Square-nél állomásozott, és közvetítette a történéseket azoknak, akik otthon maradtak. Próbált minél szemléletesebb képet festeni, hogy a hallgatók el tudják képzelni mindazt, ami a téren történik. New Yorkban szilveszterkor a One Times Quare tetejéről leereszkedik a híres gömb, pontban éjfélkor pedig elönti a teret a konfettieső. Grauer legendás mondata a történész szerint így hangzott: Közeleg 58. 5-4-3-2-1. A labda kezd leereszkedni, itt van 58!

Nyilvánvalóan ekkor még senki sem számolt a kommentátorral együtt, hiszen a téren ünneplők nem hallották, aki pedig otthon hallgatta, annak pedig még új volt ez a visszaszámlálósdi. Grauer hamarosan már a tévében közvetített, a visszaszámlálás pedig annak ellenére megmaradt, hogy mindenki pontosan láthatta, hogy elindul lefelé a labda. És ekkor már más adások is átvették ezt a visszaszámolós szokást. McCrossen szerint a valódi újévi tömegéneklés csak 1978-ban valósult meg, amikor a Times Square-i összejövetelen a tömeg visszafelé számolva köszöntötte 1979-et. Az 1980-as évek végére megjelentek a visszaszámláló órák, és az újévi televíziós műsorokban is rendszeressé vált a szokás.

A visszaszámolás alapvetően nem új dolog, de az, hogy ennyi ember egymástól függetlenül egyszerre számoljon vissza, az csak újévkor történik meg.

Békés, boldog új esztendőt kívánunk!

Juhász Edina
Forrás: langolo.hu

2023.12.31