Civil sajtóreggeli – győri és győr környéki programok az év végi időszakra


civil-sajtoreggeli-tel

2023. december 1-én tartotta a Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ hagyományos adventi sajtóreggelijét, ahol győri és Győr környéki szervezetek mutatták be a következő időszakban várható rendezvényeiket, terveiket kötetlen, jó hangulatú beszélgetés közben.

A Sissi Spánielmentő Egyesület adventi programjai

A Sissi Spánielmentő Egyesület spánielek mentésével foglalkozik országos lefedettséggel, és próbál emellett egy jó kis spánieles közösséget kovácsolni. Mentvényeik ideiglenes gazdiktól, alap szocializáció után, komplett oltási sorral, ivartalanítva, chipezve, örökbefogadási szerződéssel, előszűréssel és kapcsolattartással keresik végleges otthonukat.

GYMS megyei székhellyel, de országos szervezetként működnek. Következő rendezvényük Budapesten lesz, december 9-én, amelynek több célja is van. Az egyik, hogy ez egy adománygyűjtő nap mentvényeik részére, illetve lesz lehetőség az aktuális mentvényeikkel és önkénteseikkel személyesen megismerkedni. Továbbá évek óta hagyomány már, hogy a nagykárolyi piarista gyerekotthon gyermekei összeírják a kéréseiket, és az egyesület közvetítésével támogatóik megajándékozzák őket személyre szólóan – ezen ajándékcsomagokat is ezen a rendezvényen gyűjtik össze.

Az Öttevényi Kulturális Egyesület decemberi programjai

December hónapban, immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a Világító Ablakok rendezvény Öttevényen. A december 1-től 24-ig tartó eseményen a családokat, sétálni vágyó fiatalokat és időseket egyaránt várják. Minden este más és más ablak öltözik ünnepi díszbe, ahol a házigazdák egy kis finomsággal, meleg teával várják az érkezőket. Hagyományosan nemcsak családok, hanem az Egyház, az Önkormányzat és helyi vállalkozás is díszít ablakot, helyet adva a közös beszélgetéseknek, az ismerkedésnek helyiek és betelepültek között. Egy játék keretén belül verses mesével is készülnek: azok a gyerekek, felnőttek, nyugdíjasok, akik estéről estére több mint 12 sort összegyűjtenek a „szétszakadt” verses meséből, ajándékot kapnak a két ünnep között. Természetesen aki minden sort összegyűjt, több meglepetést is kap. Ezzel is igyekeznek ösztönözni a fiatalokat, időseket, családokat a sétára, kimozdulásra.

Idén is szerveznek gyűjtést a 7 éves Balázs Bence SMA beteg kisfiú számára, hogy a szükséges tornát, fejlesztést megkaphassa. December 10-én a Park pizzéria ad otthont az adományozásnak, 17 órától 19 óráig várják a segíteni szándékozó embereket. De utalni is lehet a családnak: Balázs Bence Gyógyulásáért Alapítvány, Számlaszám: 50430017-10011537, IBAN: HU19 5043 0017 1001 1537 0000 0000.

Startup Szerda és egy új kezdeményezés, a spHERe

A StartITup Győr szeretettel vár minden érdeklődőt a következő Startup Szerdára, amely december 6-án, 17:30-tól a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében kerül megrendezésre. A téma ezúttal az Évtervezés lesz. Hogyan és miért is tervezzünk? Hogyan érdemes újratervezni és újrakezdeni? A programon különböző gyakorlati tippeket adnak meghívott szakemberek segítségével, azzal kapcsolatban, hogyan érdemes az újévnek nekivágni, milyen stratégiákat érdemes követni.

A spHERe a StartITup Győr legújabb kezdeményezése, amely a Győrben élő, dolgozó és alkotó, innovatív szemléletű hölgyeknek, lányoknak, nőknek és asszonyoknak jött létre, azzal a céllal, hogy megoszthassák a tudásukat, tapasztalataikat. A kapcsolatépítésen, a tanuláson és szakmai workshopokon kívül egy közös brunch-csal is készülnek. Első eseményük meghívásos, de ezt követően folyamatosan lehet majd csatlakozni.

civil-sajtoreggeli-tel

Téli túrák a Lehner Gyula Turista Egyesülettel

Decemberben az alábbi túrákhoz csatlakozhatunk:
• December 2.: Bazaltorgonák nyomában a Balaton felvidéken – 9km-es túra
• December 9.: Pákozdi Ingókövek nyomában – 8 km-es túra
• December 10.: Adventi Forralt bor túra 0. nap. Ünnepi hangulatú, immár 4. adventi vezetett körtúra során, Győrszemere-Szőlőhegyből indulva, Felpéc Napóleon-korabeli pincéjének vendégszeretetét élvezhetjük. Itt helyi borokból készült lélekmelegítőkkel készülnek, a fiatalabb korosztály számára pedig hamisítatlan karácsonyi punccsal.
• December 17.: Kerteskői szurdok – 9 km-es túra
• December 30.: Óévzáró Jótékonysági túra – Kajárpéc, Hatos Tölgy. A túrán adományokat gyűjtenek a Győri Puha Pracli cicamentő egyesület számára.

Mikulásház és karácsonyi készülődés Bezin

Idén második alkalommal készült a szülői munkaközösség a Mikulásházzal, amely látogatók számára is nyitva lesz. Bent egy otthonos kis szoba kandallóval, karácsonyfákkal, képekkel, kint pedig egy fotófal és kültéri dekoráció is látható. (A nyitvatartásról pontosan a Bezi Község FB-oldalon lehet majd információt találni.) December 3-án sor kerül az első gyertyagyújtásra. Az „Összefogás Beziért” Egyesület készül a Kultúrház teraszán egy kis megvendégeléssel, süteményekkel és forralt borral, ezt egy istentisztelet előzi meg az evangélikus imaházban, itt kapcsolják fel a fényeket a betlehemi házikóban, és itt gyújtják meg a kültéri koszorú első gyertyáját.

Majd december 16-án várják a vendégeket a falukarácsonyra a Kultúrházban. Az iskolás és óvodás gyermekek készülnek műsorral, lesz sütemény, puncs, tea, forralt bor és kézműves vásár. Kreatív délután lesz a kultúrházban december 15-én délután. Mézeskalács díszítés, mini élményfestés és dekorációkészítés lesz többek között kicsiknek és nagyoknak.

A Győri Bevásárló Utcák Alapítvány adománygyűjtő kampánya

Az alapítvány 7. alkalommal hirdeti meg nagy sikerű adománygyűjtő kampányát, az „Angyalok a belvárosban” jótékonysági akciót a társadalmi felelősségvállalás jegyében. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is megyei oktatási intézmények számára írt ki az alapítvány pályázatot, mely alapján 8 iskola 28 rászoruló fiatalja számára szeretnének támogatást nyerni. A győri üzletek is kiveszik részüket az adománygyűjtésből, a boltokban kihelyezett angyalos perselyekbe dobhatjuk adományainkat. A „belváros és a kamara angyalai” idén is az adventi vásár Jótékonysági Faházában várják az adományozókat december 9-én és december 10-én, a jótékony forintokat pedig az általuk készített adventi díszekkel, ajándékokkal köszönik meg.

Hétköznapok Angyalai Alapítvány karácsonyi gyűjtései

December hónap során az alábbi napokon segíthetjük az alapítvány munkáját:
• December 2-án az Én idő clubban (Czuczor Gergely u. 18-24., 3. em.) 10-14-ig kézműves foglalkozás önkéntes segítőkkel. Az elkészült dekorációk egy része a jótékonysági faházba, egy része pedig az alapítvány licites oldalára kerül. A befolyt összegből élelmiszert vásárolnak a pártfogolt családjaiknak.
• December 3. és 12. egész nap: Széchenyi tér angyali nap jótékonysági vásár.
• December 5. este: mikulás csomagok kihordása a rászoruló gyerekeknek.
• December 9. 16:00: Garan-Beauty Szépségstúdió Csanak adománydoboz átvétel kis ünnepség keretében.
• December 18.: élelmiszer adományok kihordása önkéntesekkel, gyerekeknek pedig a Jézuskák ajándékát juttatják el, szépen becsomagolva.
• December 16-ig élelmiszer, tisztító és tisztasági szereket várják előzetes egyeztetett időpontban az alapítvány székhelyén. Egyeztetni a hetkoznapokangyalai@gmail.com e-mail-címen vagy a +36/70/604-1670-es telefonszámon lehet.

A szervezetek Facebook-oldalain az eseményekről további információk találhatók.

2023.12.05