A Magyar Nemzeti Levéltárhoz került a Horthy család hagyatéka


a-horthy-csalad-hagyateka

A Magyar Nemzeti Levéltárhoz (MNL) került a Horthy család hagyatéka, amelyet ünnepélyes keretek között, 2023. november 30-án adott át jelképesen a néhai kormányzó, Horthy Miklós unokája, Horthy István Sharif és dédunokája, Horthy Stewart Miklós.

A levéltár közleménye szerint Szabó Csaba, az MNL főigazgatója vette át az adományozóktól a Horthy-család hagyatékát összefoglaló katalógust. Felidézték, a Horthy család dokumentumai az elmúlt másfél évszázad során négy országban 18 alkalommal költöztek, az Egyesült Királyságból érkeznek Magyarországra, és várhatóan decemberben kerülnek a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának épületébe.

A hagyaték 7667 dokumentumot, mintegy 35 ezer oldalt tartalmaz, amelyek közül a legkorábbi 1863-ban, a legkésőbbiek 2013-ban keletkeztek. A hagyaték annak köszönhetően maradt fenn, hogy Horthy Istvánné, a fiatalon elhunyt kormányzóhelyettes özvegye hosszú élete végéig megőrizte családja iratait, amelyek számot tarthatnak mind a szakma, mind a széles közönség érdeklődésére.

Az ünnepségen Bern Andrea történész, az irathagyaték gondozója bemutatta A Horthy család hagyatéka 1914-1994 című kötetet, amely az Open Books kiadásában jelent meg, és amely korábban sohasem publikált dokumentumokat tartalmaz. A kötetben megtalálhatók többek között Horthy Miklós és Horthy Miklósné első világháború alatt egymásnak címzett levelei, a Horthy család tagjainak üzenetváltásai, Horthy Istvánné második világháború alatt vezetett naplói, a volt kormányzó és Kállay Miklós egykori miniszterelnök emigrációs levelezésének dokumentumai, Horthy Jenő (a kormányzó öccse) emlékiratai és élete utolsó éveiben vezetett naplójának bejegyzései, valamint John Flournoy Montgomery nyugalmazott amerikai diplomata küldeményei.

Először olvasható nyomtatásban Horthy Istvánné mintegy öt évtizeden átívelő levelezése lánykori barátnőjével, Apponyi Geraldine-nal, aki 1938-ban I. Zogu albán királlyal kötött házasságot – emelték ki a közleményben, amely szerint a közölt dokumentumokból nem csupán számos nagypolitikai esemény tárul fel az olvasó számára a kormányzócsalád tagjainak perspektívájából, de bepillantást nyerhetünk a huszadik századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakjának hétköznapjaiba is: az őt foglalkoztató kisebb-nagyobb gondokba, emberi viszonyaiba és az érzéseibe.

Az eseményen Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményekért felelős főigazgató-helyettese átvette Edelsheim-Gyulai Ilona (Horthy István kormányzóhelyettes özvegye) mennyasszonyi ruháját, amelyet a Horthy család ajánlott fel az intézménynek.

Forrás: MTI

Az első kép a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származik, a szerzői jogtulajdonos a kép készítője. A felhasznált kép forráshelye a szerzői jogi feltételekkel és a szerző megnevezésével ezen a linken található.

2023.12.04