David Bowie: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

Minden idők legjobb rockzenei albumai 7. rész ‒ tmoni írása

david-bowie-the-rise-and-fall-of-ziggy-stardust

A Ziggy Stardustnak rövidített lemez David Bowie angol zenész ötödik stúdióalbuma, amely 1972. június 16-án jelent meg Nagy-Britanniában az RCA Records gondozásában a zenész előzenekara, a Spiders from MarsMick Ronson (gitár és billentyű), Trevor Bolder (basszusgitár) és Mick Woodmansey (dobok) – közreműködésével.

A rockoperaként és koceptalbumként is felfogható zenemű David Bowie alteregójáról, Ziggy Stardustról szól, egy fiktív androgün, hedonista, jó szándékú, de megpecsételt sorsú rocksztárról, aki azért érkezik a Földre, hogy megmentse bolygónkat egy közelgő apokaliptikus katasztrófától. Sikerül elnyernie az emberek szívét, de végül elbukik, mert hagyja, hogy az egója átvegye az irányítást felette. Ziggy egyedi és megismételhetetlen, különbözik mindentől és mindenkitől, tagad minden társadalmi elvárást és normát, egyszerre férfi és nő (vagy egyik sem, szexualitása meghatározhatatlan). A karaktert számos zenész ihlette, köztük Vince Taylor (1939-1991) angol-amerikai rock and roll énekes. Ziggy 13 hónapot élt meg. Mikor Bowie észrevette, hogy saját személyiségére mekkora hatást gyakorol a kitalált alteregó (kezdtek elmosódni a határvonalak), sürgősen megszabadult tőle, hogy kaméleonként újabb fiktív alak, Aladdin Sane bőrébe bújjon.

david-bowie

A zenére Iggy Pop, a The Velvet Underground (főleg Lou Reed, a frontember) és Marc Bolan hatott. Alapvetően glam rocknak és protopunknak tekintik, de megtalálhatók benne a blues, a garage rock, a soul, a stadion rock, sőt még a pop elemei is. Harapós, fülbemászó, elbűvölő és kifinomult, de lázadó és agresszív is egyben – mindez elsöprő filmzenei hangszerelésben. Bowie akusztikus gitározása kiemelkedő néhány számban, sőt kísérletező kedve is megnyilvánult az albumon: a Soul Love-ban például megszólalnak bongók és a zenész szaxofonszólói, az It Ain’t Easy-ben pedig Rick Wakeman csembalózik. A dalszövegek a rockzene mesterséges voltát, politikai kérdéseket, a droghasználatot, a szexualitást és sztárságot tárgyalják.

A lemezt Bowie egyik legjobb alkotásának tartják, és minden idők legjobb albumainak számos listáján szerepel, éppúgy, mint az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz c. könyvben. Ez a zenész második legkelendőbb albuma, 7 és fél millió példányt adtak el belőle. A Ziggy Stardustot többször is újra kiadták (1984, 1990, 1999, 2002, 2015), és 2012-ben remasterelték a 40. évfordulóra. 2017-ben a Kongresszusi Könyvtár kiválasztotta a National Recording Registry-ben való megőrzésre, mivel „kulturálisan, történelmileg vagy művészetileg jelentősnek” minősítette. A producer Ken Scott (1947) volt.

A borítót Brian Ward fotós készítette monokróm színben, és Terry Pastor (1946) illusztrátor színezte át George Underwooddal (1947). A The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Marsról két kislemezt adtak ki: a Starmant és a Rock ’n’ Roll Suicide-ot.

Az album vegyes kritikákat kapott, de az utókor egyértelműen zenetörténeti jelentőségűnek tekinti. Dicsérik káprázatos intenzitását, mely az első számtól az utolsóig kitart, már-már őrültségnek ható kreativitását, és mind a szöveg, mind a zene zsenialitását. Ráadásul itt jelent meg először a színpadi dráma érzése a rockzenében. Egyértelműen ez volt Bowie áttörő munkája, mely a rock teljesen új megközelítését és a művészi szabadság új szintjét mutatta meg. A visszamenőleges kritikák méltatják a Ziggy Stardustot, monumentálisnak nevezik, és leszögezik: az egyedi és provokatív zenéket kezdetben általában nem szeretik, csak később derül ki jelentőségük. A lemez popkulturális jelenséggé vált, és ma már egyenesen forradalminak tartják – ráadásul 50 év elteltével is hatásos és élvezetes. Kell ennél több?

Tracklist:

01. Five Years
02. Soul Love
03. Moonage Daydream
04. Starman
05. It Ain’t Easy
06. Lady Stardust
07. Star
08. Hang On to Yourself
09. Ziggy Stardust
10. Suffragette City
11. Rock ’n’ Roll Suicide

tmoni

Forrás: Wikipédia (magyar, angol), Recorder, AllMusic, PopMatters, BBC, Vinyl Reviews, This Day In Music, Classic Album Sundays, Far Out Magazine

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 3. kép; 4. kép.

A YouTube-ra feltöltött videók beágyazása a nyilvános videómegosztó webhely API általános szerződési feltételeinek betartásával történt, a feltöltők/tulajdonosok felhasználók felé történő általános engedélyét követve. A beágyazott videók a következő linkeken találhatók a feltöltők megnevezéseivel: 1. videó; 2. videó; 3. videó.

A cikksorozat korábbi részei:
1. rész: The Beatles: Abbey Road
2. rész: Led Zeppelin II.
3. rész: Pink Floyd: Wish You Were Here
4. rész: The Who: Who’s Next
5. rész: The Jimi Hendrix Experience: Are You Experienced
6. rész: Fleetwood Mac: Rumours

2023.11.30