Új feladatok, új megoldások

Tuzson Bence igazságügyi miniszter a győri MCC-ben

tuzson-bence-gyori-mcc

Tuzson Bence 2023. augusztus 1-től Magyarország igazságügyi minisztere. E feladatkörében először látogatott el Győr városába, az MCC győri képzési központjának meghívására.

A győri MCC-ben tartott pódiumbeszélgetés keretében, mely során a miniszter úrral Horváth Barbara Anasztázia egyetemi hallgató beszélgetett, Tuzson Bence mesélt személyes karrierútjáról, eddigi kormányzati feladatköreiről, kifejtette miniszteri programját, felvázolta az eddig elért eredményeket, valamint bemutatta az Európai Tanács magyar soros elnökségének lehetőségeit, feladatait. Munkája során nagy hangsúlyt fektet azon jogszabályok kiterjesztésére és fejlesztésére, melyek az állampolgárok mindennapjait, illetve a közigazgatás működését megkönnyebbítik, az egyes jogi folyamatokat egyszerűsítik, gyorsítják. A 2024 júliusától megkezdődő magyar elnökséggel kapcsolatban Tuzson Bence kifejtette, hogy ez egy széles lehetőség hazánk számára, hiszen így nagyobb ráhatással fogunk rendelkezni az Európai Unió különböző belső mechanizmusaira, valamint hazánk érdekeit is megfelelőbben fogjuk tudni helyzetbe hozni. E megtisztelő miniszteri látogatásra közel 130 vendég érkezett, ahol Győr városának és térségének közéleti személyiségei, illetve a Széchenyi István Egyetem jogász hallgatói is nagy számban képviseltették magukat.

Tuzson Bence elmondta, hogy politikai karrierútjának kezdete már közvetlenül a rendszerváltást követően, az Antall-kormány idejére datálható, amikor a miniszterelnök Antall József ifjúsági tanácsadójaként működött. A következő évtizedekben az ügyvédi munka és a saját ügyvédi iroda irányítása határozta meg életét, ahonnan 2014-ben hívta vissza a miniszterelnök úr fontos kormányzati feladatkörök ellátására. 2015-ben a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs államtitkáraként, 2018-tól közszolgálatért felelős államtitkárként, majd 2020-tól a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkáraként segítette a kormány munkáját. E széles körű feladatokat követően 2023. augusztus 1-én érte a miniszterelnök úrtól az a megtisztelő felkérés, hogy legyen a kormány és Magyarország igazságügyi minisztere, mely felkérést Tuzson Bence elfogadta, és amely véleménye szerint nem egy pozíció, hanem egy nagyon komoly, felelősségteljes feladat.

tuzson-bence-gyori-mcc

Miniszter úr kifejtette, hogy jónak látta az Európai Uniós ügyek leválasztását az igazságügyi minisztériumról, hiszen a magyar soros elnökségre való felkészülés, illetve a jogállamisági és kondicionalitási viták körüli jogi feladatok nagysága és súlya egy külön tárcát és egy teljes miniszteri munkakört kíván meg annak érdekében, hogy Magyarország a legkedvezőbb módon tudja érvényesíteni szuverén érdekeit. Az igazságügyi minisztérium jövőbeni feladatai között nagy hangsúlyt kap az állampolgárokat és a közigazgatást érintő jogszabályok átláthatóbbá tétele és az egyes jogi procedúrák egyszerűsítése.

Az európai uniós forrásokkal kapcsolatban hazánk megítélésében Tuzson Bence fontosnak tartja, hogy Magyarország az összes eddigi jogállamisági kritériumot teljesítette, melyet az Európai Bizottság felállított, tehát ebből is látszik, hogy itt egy időhúzásnak vagyunk tanúi. Véleménye szerint az Európai Unióban a 2018-as Brexit következtében felborult az addigi erőegyensúly, és a föderatív elképzeléseket megvalósítani akaró országok, mint Németország és Franciaország kerültek „túlsúlyba” a nemzetállami Európát előtérbe helyező tagállamokkal szemben. Miniszter úr véleménye szerint, miközben mi az Európai Unióban különböző ideológiai csatározásokkal vagyunk elfoglalva, a közösség folyamatosan veszít gazdasági versenyképességéből, és romlik a globális érdekérvényesítő ereje.

A beszélgetés végén Tuzson Bence igazságügyi miniszter a fiatalságnak üzenve kifejtette, hogy a legfontosabb a családhoz és a hazához való „ragaszkodás”. Fontos megismernünk családunk és őseink történetét ahhoz, hogy becsatlakozzunk saját környezetünk és hazánk építésébe, a mindenkori magyar közösség szolgálatába. Külön kiemelte a ránk bízott feladatok elvégzésének szükségességét és a tevékeny munka szeretetét.

tuzson-bence-gyori-mcc

Az MCC győri képzési központja hétről hétre kínál izgalmas szakmai programokat az érdeklődők számára. A következő szakmai programra december 2-án, 18 órakor kerül sor Megmaradás Csángóföldön címmel, mely során Nyisztor Ilona moldvai (pusztinai) népdalénekes vezet be a csángóföldi néphagyományokba, majd csángó adventi népénekeket mutat be.

2023.12.01