Kor-társ Könyvklub

Kamaszoknak szóló klub a győri könyvtárban – SzaSzi interjúja

berecz-linnert-eva

Egy jelentkező igény, egy lelkes könyvtáros és egy országos szakmai program találkozásából született meg az ötlet, hogy havonta Kor-társ Könyvklub elnevezéssel összejöveteleket szervezzenek a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtárának Klubjában. A kezdeményezésről a foglalkozásvezető, Berecz-Linnert Éva mesélt magazinunknak.

Honnan jött az ötlet, hogy a felnőtteknek szóló Könyvklub mellett egy kamaszoknak szóló csoportot is indítsatok?

2021-ben egy munkatársam hívta fel a figyelmemet Az én könyvtáram projektre, tudakolva azt is, hogy nincs-e kedvem részt venni a munkában. A projektről annyit érdemes tudni, hogy ez az országos program az  új típusú kompetencia- és készségfejlesztő, tanulást támogató könyvtári szolgáltatások kidolgozását és alkalmazását tűzte ki célul, támogatva ezzel a köznevelést, javítva annak hatékonyságát. Fejlesztési irányai között megjelenik az olvasáskultúra fejlesztése, a digitális írástudás közvetítése, a könyvtárhasználat és információkeresés fejlesztése, a szövegértés támogatása, fejlesztése, különös tekintettel a digitális szövegértésre és az egyéni és közösségi tanulásra. A szakmai műhelyekben új módszertani és mintaprogramok kidolgozására nyílt lehetőség. Ezek a mintaprogramok felkerültek Az én könyvtáram projekt honlapjára, így mások számára is elérhetőek, bárki kipróbálhatja őket a maga viszonyaira és igényeire szabva.
Megtetszett az ebben rejlő lehetőség, felmerült bennem, hogy én vajon mit tudnék hozzátenni. Egyértelműen az olvasásfejlesztés irányába indultam, csak azon kellett még elgondolkodnom, hogy melyik korosztállyal tudnék együtt dolgozni. Nekem két kicsi gyerekem van, egy óvodás és egy első osztályos, mégis a kamaszokat választottam célcsoportként. Egyrészt azért, mert van igényük az őket érdeklő, érintő témák megbeszélésére, másrészt velük már komolyabban lehet beszélgetni. Kíváncsi is vagyok, hogy mi minden érdekli őket, miket olvasnak.

A klub elindult... Milyen volt a fogadtatás? Milyenek az első tapasztalatok?

Az első alkalom november 15-én volt, ahol megtapasztalhattam, hogy tényleg van igény az olvasmányélményekkel kapcsolatos beszélgetésre. Számomra egy visszajelzés is arról, hogy az általam felépített gondolatmenet mennyire kivitelezhető, meddig mehetünk el a könnyedebb műfajoktól a komolyabbakig. Nagy öröm volt látni, hogy nyitottak egymás felé is, fontos számukra a másik megismerése. A másik fontos célom, hogy közösséget építsek, ami egyben egy lehetőség is, hogy a hasonló érdeklődésűeket összehozza. Egyik résztvevő úgy nevezte, hogy a könyvmolyok gyűjtőhelye, de itt jó ötleteket kaphatnak azok is, akik még nem részei ennek a világnak.

berecz-linnert-eva

Mi a Kor-társ Könyvklub újszerűsége? Mire számíthat, aki eljön?

Középiskolásokat várunk, de itt nincsenek kötelezettségek. Azt ígérem, hogy nem leszünk komolyak, sokat fogunk nevetni, igyekszünk a szövegeket élményszerű formában megközelíteni. A célom ugyanis, hogy akár az olvasmány, akár az itt töltött idő élményként maradjon meg. Megpróbáljuk megérteni egy-egy szöveg üzenetét, ami megragad, felemel, hat ránk… Nem szájbarágós, iskolaszagú elemzésekre kell számítani. Mindenki elmondhatja, mit gondol, érez az olvasott szöveggel kapcsolatban. Olyan szituációs játékokkal, drámapedagógiai feladatokkal igyekszem feldobni a délutánt, melyek a szöveg befogadásához, feldolgozásához hozzátesznek, ezt nagyon fontosnak tartom az élményszerűség eléréséhez. A csoport érdeklődéséhez igyekszem igazítani a kiválasztott olvasmányokat, amelyek kiragadott részleteihez, gondolataihoz kérdéseket fogalmazunk meg, és különböző nézőpontokból keresünk válaszokat, remélve, hogy a beszélgetés gondolatot ébreszt, esetleg alkotásra inspirál. Már az első alkalommal nagyon jó kérdések, meglátások fogalmazódtak meg.
A beszélgetés közben nemcsak a szóbeli kifejezőkészség fejlődik, hanem a kommunikáció, a kreativitás, sőt a társas kapcsolatok is. Nincs egy kőbe vésett tervem, és nagyon számítok a résztvevők ötleteire. Remélem, hogy kialakul egy mag, amelyhez mindig érkeznek újabb érdeklődők is.

A kortárs irodalmat választottad terepül. Van ennek valamilyen komolyabb oka, célja?

Véleményem szerint méltatlanul kevés idő jut az iskolában és egyébként is a kortárs irodalomra, pedig mai témákról legjobban a maiak tudnak írni. Nyelvében is és valóságában is ez állhat leginkább közel hozzánk. Kevésbé kell magyarázni, nincsenek lábjegyzetek, szómagyarázatok, mint egy századokkal korábban élő alkotónál. Sokan gondoljuk úgy, hogy az irodalmi élmény megszerzése a kortárs irodalomból elindulva nagyobb eséllyel történik meg, mint mondjuk egy középkori vagy ókori olvasmány esetében. Egy tizenéves jobban érzi a bőrén a mai kor problémáit, ezért fontos lenne, hogy mindenki megtalálja azt a kortárs szerzőt, aki a legközelebb áll hozzá. Szeretném támogatni őket a választásban is, hiszen látnunk kell, hogy ők már nem a gyerekkönyvekhez vonzódnak, de a felnőtt irodalomban sem igazodnak el igazán.

A Kor-társ Könyvklub hogyan tudja segíteni őket a választásban?

Egymásnak is adhatnak jó ötleteket, de én is szeretném megmutatni, hogy a gyerekkönyvírók között is vannak, akik az ő korosztályuknak is írnak, és a felnőtt szerzők között is akad, aki hozzájuk szól. Előbbire példa Dániel András, a Kuflik szerzője, de sorolhatnám még Berg Juditot, Mészöly Ágnest, Lackfi Jánost, Tasnádi Istvánt és sokan másokat. A felnőtteknek szólók közül találunk Tóth Krisztinától, Szabó T. Annától olyan írásokat, amelyekről már nekik is lehetnek gondolataik. Persze ezt a sort is lehetne folytatni. Nekem egyébként Varró Dani a kedvencem középiskolás korom óta, nekünk érettségi tétel is volt a Változatok egy gyerekdalra ciklusa.

Havonta egyszer, másfél órában várod a középiskolásokat. Hogyan ajánlanád nekik a Kor-társ Könyvklubot?

Gyere el, ha ki akarsz kapcsolódni, és szívesen beszélgetsz másokkal!
Gyere el, ha szeretnél részese lenni egy szuper csapatnak, ahol értékes közösség épül!
Gyere el, ha szívesen csatlakoznál egy (olvasó) közösséghez!
Gyere el, ha örömmel osztanád meg az (olvasmány)élményeidet!
Gyere el, és ne hagyd otthon a jókedvedet!

A soron következő Kor-társ Könyvklubunk összejövetele 2023. november 29-én, szerdán 16.00 órakor, a Központi Könyvtár klubhelyiségében lesz (9023 Győr, Herman Ottó utca 22.), de a klub folyamatosan várja tagjait! Érdeklődni a győri könyvtár honlapján és a következő elérhetőségeken lehet: linnert.eva@gyorikonyvtar.hu, vagy a 96/516-676 telefonszámon.

SzaSzi
Fotók: Márné Tóth Krisztina

2023.11.27