Ida titkai

Fábián Janka kötetbemutatója a 22. Győri Könyvszalonon

fabian-janka

Két fiatal lány története elevenedik meg előttünk, akiket több mint száz év választ el egymástól, ám sorsuk mégis összekapcsolódik. Fábián Janka legújabb könyvével – Ida titkai címmel – mutatkozott be a 22. Győri Könyvszalonon november 12-én vasárnap 15 órakor a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy termében. Az írónővel Kárpát Zsolt beszélgetett.

A Győri Nemzeti Színház Kisfaludy terme szinte teljesen megtelt, Fábián Jankára és legújabb könyvére – Idai titkai – sokan kíváncsiak voltak. Az írónő nem először jár a Győri Könyvszalonon, legutóbb a Covid előtt találkozhattunk vele. Írói pályafutása több mint egy évtizede, 2008-ban indult a gazdasági világválság idején. Történelmi regényeket ír, már gyerekként erről álmodozott. Könyveinek kiadását eleinte kénytelen volt saját maga finanszírozni, mivel a kiadók nem kapkodtak a történelmi témájú művekért. Írói álnevét egyik nagymamája iránti tiszteletből vette fel, akit Fábián Johannának (Jankának) hívtak. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy mára a közösségi médiában 16 ezer követője van, és mindezek mellett óriási rajongótáborral büszkélkedhet. Teljes állásban a Covid óta ír, előtte főként angol–francia nyelvtanárként tevékenykedett.

Janka a közönségnek elárulta, hogy Ferenczy Ida történetét a kecskeméti polgármester asszony felkérésére írta meg. A könyvnek 2 női főszereplője van, a cselekménye két időszálon fut. A múltban a híres építész Pártos Gyula árván maradt unokahúgát, Zelmát; míg a jelenben napjainkban az egyetemista Kingát ismerhetjük meg, aki éppen a szakdolgozatát írja. A múltban Zelma szinte mindennap ott ül Kecskemét főterén, és az épülő Városházát rajzolja. A Millennium évében egy véletlen folytán ismerkedik meg Ferenczy Idával – Sisi felolvasónőjével –, aki vállalkozik rá, hogy modellt ül neki. Beszélgetéseiket a fiatal lány a naplójába jegyzi fel. A jelenben Kinga nap mint nap elhalad az éppen felújítás alatt lévő kecskeméti Városháza mellett, majd egy rejtélyes véletlennek köszönhetően szert tesz a réges-régi naplóra, amelyből megismeri és megkedveli Zelmát és Idát. A két fiatal lányt több mint száz év választja el egymástól, a sorsuk egy ütött-kopott naplónak köszönhetően mégis összekapcsolódik.

Zelma művészi hajlamokkal megáldott nő, Kinga pedig a régi dolgokat és történeteket szereti. A napló is ennek kapcsán kerül a kezébe. Mindkét lány kitalált szereplő, jellemüket tekintve különbözőek, azonban az események előrehaladtával mégiscsak felfedezünk némi hasonlóságot köztük. A történet folyamán egy szerelmi történet is kibontakozik előttünk – fejtette ki a szerző. A könyvben valós karaktereket találunk, ugyanakkor fiktív szereplők is jelen vannak. Ahogy fogalmazott: így könnyebb volt a szálakat mozgatnia.

A könyv műfaja kisregény, amelyben a 19. század végébe kóstolhatunk bele, hogy milyen volt az akkori élet Kecskeméten és Budapesten. Janka kulisszatitkokat árult el arról is, hogy Ida miként lett Sissi társalkodónője, miért nem lehetett udvarhölgy, és hogyan váltak bizalmas barátnőkké. A könyv olvasása során fokozatosan tárulnak fel a múlt és a jelen titkai, sok érdekességgel fűszerezve. Sisiről az osztrák császárnőről is történeteket olvashatunk. Az írónő a tőle megszokott bájos stílusát hozza, aki szereti a szívmelengető történelmi olvasmányokat, annak kötelező kézbe venni és elolvasni a művet.

fabian-janka

LSzimonetta
Fotók: Nagy-Benczey Viktor

2023.11.23