Kiefer Sutherland narrál, Kázsmér Kálmán Bartókról rendez, Edith Piafot a MI kelti életre

Három filmes hír a nagyvilágból

harom-film

Kiefer Sutherland lesz a narrátora a John Lennon meggyilkolását felidéző Murder Without a Trial (Gyilkosság tárgyalás nélkül) című dokumentumfilm-sorozatnak.

A háromrészes produkciót az Apple+ streamingszolgáltató számára Nick Holt és Rob Coldstream rendezi – számolt be róla a Rolling Stone magazin. A minisorozat Lennon kulturális hatását és zenéjét is bemutatja, mielőtt részletesen felidézné a Beatles egykori tagja ellen 1980-ban elkövetett gyilkos merényletet. A műsorban beszámolnak a gyilkossági nyomozásról, és az elkövető Mark David Chapman elítéléséről is.
A dokumentumfilm-sorozat alkotói a New York-i rendőrségtől és a kerületi ügyészségtől is engedélyt kaptak a forgatáshoz. A produkcióban exkluzív interjúkat készítenek olyan szemtanúkkal, akik először szólalnak meg, és Lennon közeli barátaival, akik új megvilágításba helyezhetik életének és halálának részleteit. Megszólaltatják Chapman ügyvédeit, pszichiátereit és az ügyében eljáró nyomozókat és ügyészeket is. John Lennont New York-i otthona előtt 1980. december 8-án lőtte le hátulról Mark David Chapman. A férfi bűnösnek vallotta magát a tárgyaláson, és életfogytiglani börtönre ítélték. Először 2000-ben folyamodott szabadlábra helyezéséért. Azóta tavaly már a 12. alkalommal utasították el kérvényét.
A minisorozat executive producere David Glover, Mark Raphael és Rob Coldstream, producere pedig Simon Bunney és Louis Lee Ray. A Golden Globe- és Emmy-díjas Kiefer Sutherland – akit sok néző a 24 című akciófilm-sorozat sztárjaként ismert –, korábban a Nascar 3D című kanadai-amerikai dokumentumfilm narrátoraként is szerepelt. Az Apple+ egy későbbi időpontban közli a dokumentumfilm-sorozat bemutatásának dátumát.

A magyar filmiparban is forog a felvevőgép. Dramatizált dokumentumfilm készül Bartók Béláról Bartók nyomában címmel Kázsmér Kálmán rendezésében.
A film egy török fiú és egy magyar népdalénekes lány valós szerelmi történetének bemutatásával Bartók Béla 1936-os törökországi gyűjtőútját járja végig Sipos János zenei szakértő narrációjában. Bartók két nappal A kékszakállú herceg vára budapesti felújítása után indult Törökországba. Rásonyi László ankarai egyetemi tanár kezdeményezésére a Halkevi (Népház) hármas céllal hívta meg: koncertezni, előadást és népdalgyűjtési „bemutatót” tartani.
Kázsmér Kálmán filmalkotásában két szálon futnak az események: egyrészt egy dokumentarista tényfeltárás látható Sipos János zenei szakértő, turkológus vezetésével, másrészt egy szerelmi szál, ami egyben zenei utazás is. A film szereplői Török Tilla magyar népdalénekes és török párja, Erdincs. A rendező Bartókot a korabeli film- és fényképfelvételek mellett színészi alakítással is megjeleníti, a film archaizált játékjeleneteiben a világhírű zeneszerzőt Porogi Ádám, a Radnóti Színház színművésze formálja meg. A dokumentumfilm Fazekas István Jókai-díjas drámaíró forgatókönyve alapján készül. A dokumentumfilm gyártását a Nemzeti Filmintézet támogatta, a film gyártója a Wolframe Kft., producere Farkas Csaba, dramaturgja Major Eszter Anna. A forgatás a nyár végén kezdődött, a bemutató pedig jövő szeptemberben lesz látható.

Edith Piafról újabb életrajzi film készül. Több mint hatvan évvel a halála után a legendás francia sanzonénekesnőt a mesterséges intelligencia segítségével elevenítik meg – írja a Variety.com online kiadása.
A Warner Music Group és Piaf hagyatékkezelőjének közös vállalkozásában készülő Edith című filmet 90 percesre tervezik. A Párizsban és New Yorkban játszódó produkció az énekesnő életét az 1920-as évektől a 60-as évekig követi. Piaf 1963. október 10-én hunyt el. A film narrátora maga Piaf lesz, ugyanis a mesterséges intelligencia segítségével eredeti hangján szólaltatják meg. A film alkotói egyúttal azt ígérik, hogy a közönség korábban fel nem dolgozott, ismeretlen részleteit is megismerheti majd Piaf életének.
Az animáció a történetnek modern megközelítést kölcsönöz, az archív felvételek, színpadi és televíziós fellépések, tévéinterjúk révén pedig a nézők hiteles képet kaphatnak Piaf életének fontos pillanatairól. A Warner Music Group a Seriously Happy produkciós céggel dolgozik a film fejlesztésén. A Warner Music szerint a Piaf sok száz hang- és filmfelvételét tanulmányozó mesterséges intelligencia segítségével képesek lesznek hiteles módon ábrázolni az énekesnő élettörténetét. Az Edith című filmben, melynek forgatókönyvét Julie Veille és Gilles Marliac írta, felhasználják olyan híres slágereit is, mint a La Vie en rose vagy a Non, je ne regrette rien. Catherine Glavas és Christie Laume, a Piaf hagyaték gondozói szerint az MI-technológia úgy kelti életre Piaf hangját, mintha ismét egy szobában lennénk vele. Hozzáfűzték, hogy a film képes átadni Piaf valódi, „életvidám személyiségét, humorát és megingathatatlan szellemét”. A művésznőről már számos dokumentumfilm és játékfilm született, köztük 2007-ben a Piaf című életrajzi dráma, amelynek címszerepéért Marion Cotillar Oscar-díjat kapott.

Forrás: MTI

A képek a Wikimedia Commons szabadfelhasználású gyűjteményéből származnak, a szerzői jogtulajdonosok a képek készítői. A felhasznált képek forráshelyei a szerzői jogi feltételekkel és a szerzők megnevezésével a következő linkeken találhatók: 1. kép, 2. kép, 3. kép.

2023.11.26