Lélekúton

A Győri Antológia 24. kötetének bemutatója a Győri Könyvszalonon

gyak-lelekuton

A Győri Antológia Irodalmi és Művészeti Alkotó Közösség (GYAK) legújabb, immár 24. antológiáját mutatta be szép számú közönség előtt a 22. Győri Könyvszalonon 2023. november 11-én, szombaton 10 órakor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtárának rendezvénytermében.

A közösség számára ez az év az emlékezés jegyében telt el, ami javarészt meghatározta a kötet tartalmát is. Csáky Anna hétkötetes költőnek, alkotóközösségünk vezetőjének hirtelen és váratlan halála hatalmas veszteséget jelentett mindannyiunk számára. A szomorú esemény azonban nem csupán fájdalmat hoz, hanem kötelezettséget is ró a közösség tagjai számára. Tudjuk, hogy fel kell állnunk, és folytatnunk kell a több mint két évtizedes hagyományokon alapuló alkotói munkát, hiszen ez volt Csáky Anna utolsó üzenete is alkotótársai számára.

A műsor első részében Szigeti Endre mindenki szeretett Annája emlékének adózott, és felolvasta tőle a kiadvány első fülszövegében elhelyezett Valaki elment című verset. Ezután az emlékezés jegyében folytatva előadta Gősi Vali Csak a tenger című megzenésített versét, amellyel a költő életmentés közben, tragikus módon elhunyt fiának állított emléket.

A továbbiakban Gősi Vali, Olasz Valéria, Nagygábor Margit, Hollósy Tóth Klára, Varga Lajos, Bogár Erika, Cseke J. Szabolcs, Győry Domonkos és Eörsy Varga Nóra verseit, valamint Vehofsics Erzsébet, Rácz Katalin, Boros Bálint és dr. Kozák Ágnes próza részleteit olvasták fel az alkotóközösség előadói. Ezalatt a háttérben kivetítőn az érdeklődők válogatást láthattak a könyvben szereplő színes festményekből, fotókból, kerámiaszobrokból, textilművekből, (Ámonné Tóth Éva, Gősi Ferenc, Harmatiné Péter Kati, Kopócs Tibor, Kulcsár Nárcisz, Molnár György, Németh Gizella, Várnagy Katalin, Vehofsics Erzsébet), valamint idei vendégünk, Aranyosi Sz. Attila alkotásaiból.

Zárásként Leonard Cohen az egész világot meghódító és a legtöbb ember számára fontos üzenetet hordozó dalával, a Hallelujával zárult Szigeti Endre előadásában, a közönség lelkes támogatásával. Az alkotóközösség tagjai ezzel a dallal és közös fotójukkal is azt kívánták kifejezni, hogy készen állnak az alkotómunka folytatására.

A Győri Antológia című kötetet – ahogy a korábbi években is – a Palatia Nyomda és Kiadó Kft. készítette el nagyon igényes kivitelben. A GYAK vezetősége ezúton is köszönetét fejezi ki Radek Józsefnek, a nyomda vezetőjének és Mesics Róbertnek, a nyomdai előkészítést végző munkatársuknak.

A Győri Könyvszalon keretében két alkotótársunk legújabb könyveinek bemutatójára is sor került. Cseke J. Szabolcs Tű fokában című könyvét a Győri Nemzeti Színház Pódiumszínpadán ismerhette meg a közönség november 10-én, 13 órakor. A költővel Bana József, a Győri Levéltár nyugalmazott igazgatója beszélgetett, a bemutatott verseket pedig P. Nagy Gabi előadóművész, a Győri Antológia Közösség tagja szólaltatta meg. Olasz Valéria Létbe gyökerezve című, nagyon szép kiállítású verseskötetét november 10-én, 16 órakor mutatták be a közönség a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvénytermében. Az alkotó beszélgetőpartnere Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója volt. A nagyon érdekes előadás zenei hátterét a Dressing Room együttes szolgáltatta, többek között Olasz Valéria megzenésített verseivel.

Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2023.11.21