Tű fokában

Cseke J. Szabolcs kötetbemutatója a 22. Győri Könyvszalonon

cseke-j-szabolcs-tu-fokaban

Cseke J. Szabolcs Tű fokában című új verseskötetének bemutatására a 22. Győri Könyvszalon első napján, 2023. november 17-én került sor a Pódiumszínpad érdeklődő és értő közönsége előtt, Bana József nyugalmazott levéltárigazgató közreműködésével.

Szóba került, hogy tizenöt évvel korábban is együtt szerepeltek a szerző első szalonbeli bemutatkozásán, az Új Gilgames című kiseposz révén. Ez a jubileum meghatározta a beszélgetés hangulatát, és egyben igazolta a Könyvszalon ösztönző szerepét is. A műsort P. Nagy Gabi közreműködése tette még elevenebbé.

Ebben, az immár ötödik könyvében – Kaiser László költő és kiadó vezető szerint – összegez Cseke J. Szabolcs, és létének, álmainak „kamatát” nyújtja át az olvasónak, miközben szembenéz önmagával, pásztázva az őt körülvevő szűkebb-tágabb világot.

Ellentétek és ambivalenciák, tehát a költői én gazdag tárháza a kötet, rámutatva a jelen emberének feszültségeire. Teszi mindezt úgy, hogy a szókimondó művész teljességével segítsen „a mai kocsmán általlépni”. (Áttételesen utalva a nagy költőelődre és annak előérzeteire is.)

Az alkotói pálya személyes vonatkozásai, a költői hitvallás alakulása, az értékmentő értékteremtés is sorra kerültek a beszélgetésen a kötet felépítése, formai és tartalmi vonatkozásai mellett, néhol a szerző személyes felolvasásával is színesítve. Alkotó és olvasó személyes felelőssége is dönteni a már-már bibliai időket is felidéző „tű fokában való elakadásunkat” illetően, melyen csak a Sursum vivere által diktált felfelé élés vágya segíthet.

A Függelék, amely Gilgames útjai címmel a „könyörtelen korunkhoz” szóló eposzrészletekből áll, egyfajta kortalan figyelmeztetésként zárlata is az ízléses kivitelű könyvnek. Civilizációs zsákutcáinkra, s azok elkerülésének halaszthatatlan szükségességére is felhívja a figyelmet.

Úgy tűnik, Cseke J. Szabolcs eddigi munkássága kerek egésszé állt össze ennek a könyvnek a megírásával. További terveit kérdezve mégis egy már-már toposszá váló idézettel válaszolt: „Írok, mert élek. Míg élek, írok.

Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

2023.11.22