Új George Smiley-regényt ír John Le Carré fia


john-le-carre-george-smiley

Nicholas Cornwell életre kelti apja legismertebb és legkedveltebb karakterét. George Smiley-val egy új regényben találkozhatunk, melynek cselekménye valahol A kém, aki bejött a hidegről és a Suszter, szabó, baka, kém közötti időszakban játszódik.

John le Carré rajongói az író 2020-ban bekövetkezett halálakor minden bizonnyal azt hitték, hogy soha többé nem olvashatnak kedvenc kémükről, George Smiley-ról. Ahogyan arra minden le Carré-rajongó emlékszik, Smiley-t utoljára A kémek örökségében láthattuk. 2024 őszén visszatér egy új regényben, ezúttal le Carré fiának tollából. A Penguin Random House 2023. november 10-én jelentette be Nicholas Cornwell (író álnevén Nick Harkaway) egyelőre cím nélküli regényét, amely le Carré A kém, aki bejött a hidegről befejezése és a Suszter, szabó, baka, kém kezdete között eltelt évtizedben játszódik.

A John le Carré által teremtett univerzum örökös rajongójaként mindig is érdekeltek Smiley karrierjének ezek a hiányzó évei” – mondta Harriet Bourton, a Penguin Random House alá tartozó, a 2024 őszére tervezett új Smiley-regényt gondozó Viking igazgatója. „Nick Harkaway-nél jobban senki sem képes megragadni John le Carré szellemét és hangját. Teljesen lenyűgözött Nick történetmesélése.

Smiley-t, a brit hírszerző ügynökségnél, le Carré regényeiben Köröndnek nevezett titkosszolgálatnál dolgozó hivatásos hírszerzőtisztet a szerző szándékosan James Bond ellenpólusaként alkotta meg. Bondról ugyanis le Carré – aki maga is hírszerzőként dolgozott – úgy vélte, hogy pontatlan képet fest a kémekről. A csendes, udvarias Smiley le Carré kilenc regényében tűnik fel, a szerző 1961-es debütáló, Ébresztő a halottnak című regényétől a 2017-es A kémek öröksége című regényig. A The New York Times a világ legjobb titkosügynökének nevezte Smiley-t, Margaret Atwood pedig „a 20. század megértéséhez szükséges kulcsnak” a Smiley-regényeket. A karaktert olyan színészek alakították a filmvásznon, mint Alec Guinness és Gary Oldman.

Smiley szerves része lett az életemnek – mondta Harkaway. ‒ A Suszter, szabót a születésem utáni két évben írta apám, és a Körönddel együtt nőttem fel, így ez egy mélyen személyes utazás számomra, és persze egy olyan utazás, amelyet a le Carré rajongók is igazinak kell, hogy érezzenek. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy napjainkban is szükség van egy Smiley-történetre, mert aktuális kérdéseket vet fel: mikor válik fontosabbá az embertársaink iránti együttérzés, mint a haza iránti kötelesség?

Az új regény szövege az előzetes információk szerint autentikusnak ígérkezik. Jonny Geller, a le Carré-hagyaték képviselője azt mondta, hogy amikor elolvasta Nick történetének első fejezeteit, az a hátborzongató érzése támadt, hogy egy eredeti le Carré-kéziratot tart a kezében. „Az oldalakat olvasva hallottam David hangját”, tette hozzá.

Nick Harkaway olyan könyvek szerzője, mint a The Gone-Away World és az Angelmaker (ez utóbbit 2012-ben Arthur C. Clarke-díjra jelölték), valamint a digitális kultúráról szóló The Blind Giant: Being Human in a Digital World című tényirodalmi kötet. Oroszlánrészt vállalt abban, hogy le Carré utolsó, majdnem teljesen befejezett regénye, az Ezüstfény megjelenhessen. Az új Smiley-regény borítóján az ő és az apja neve is szerepelni fog.

Az új Smiley-regény csatlakozik az egyre növekvő számú „folytatás-regényekhez”. A James Bond-regényeket Sebastian Faulks, Anthony Horowitz és Kim Sherwood folytatták a Bond-hagyaték jóváhagyásával; David Lagercrantz és Karin Smirnoff a Stieg Larsson-féle Millennium-sorozatot álmodta tovább, John Banville pedig remek Philip Marlowe-regényt írt a közelmúltban.

Simon Attila
Forrás: olvasoterem.com

2023.11.19