Bemutatták a Budapest Nagyregény című kötetet


budapest-nagyregeny

2023. november 16-án bemutatták a Budapest Nagyregény elnevezésű kötetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban; a főváros 150. születésnapja alkalmából megjelent kiadványba huszonhárom kortárs magyar szerző írt történetet egy-egy kerületről.

A Budapest Nagyregény a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő eseménysorozat kiemelt projektje – hangsúlyozta Nyáry Krisztián irodalmár a kötet bemutatóján, hozzátéve, hogy a könyvhöz különféle programok, beszélgetések és kulturális események is kapcsolódnak.

Karácsony Gergely főpolgármester a könyvbemutatón kiemelte: a Budapest Nagyregény célja, hogy a főváros „megragadhatatlan sokféleségét” bemutassa marandadó formában és kézzelfoghatóan. A kötetben a legkiválóbb kortárs magyar írók osztják meg a fővárossal kapcsolatos élményeiket, gondolataikat – fogalmazott.

budapest-nagyregenyFaix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy pályázaton gyűjtötték össze a fővárosiak lakóhelyükhöz köthető családi, személyes történeteiket, a helyi legendáriumokat, ez volt az első szakasza a projektnek. A fővárosiaktól 200 történet érkezett, és ezek kerületek szerint kerültek az írókhoz, akik ebből bármit felhasználhattak. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a tervek szerint a civilek által beküldött történeteket visszaviszik a kerületekbe, ahol azok tovább élnek előadások és beszélgetések formájában.

A Budapest Nagyregény-projekt a Könyvfőváros program részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával valósul meg. A Budapest Nagyregény a Libri gondozásában jelent meg, és már elérhető a könyvesboltokban. A huszonhárom fejezetből álló kötetet Tasnádi István és Péczely Dóra szerkesztette.

Annak ellenére, hogy a kötet 23 fejezetből áll, és mindegyiket másik szerző jegyzi, mégis összefüggő történetté állnak össze – hangsúlyozta Tasnádi István, kiemelve: szabad kezet kaptak a szerzők, csak néhány korlátozás volt, például a terjedelem nem haladhatta meg a nagyjából 30 ezer karaktert írásonként.

Péczely Dóra szerkesztő elmondta: nem szóltak bele a szerzők stílusába, ötleteibe. Céljuk az volt, hogy a kortárs írók egyedi hangjából, belülről fakadó kreativitással egy különleges regény álljon össze, de a stílust tekintve 23 féle prózai művet olvashat a közönség a kötetben. Bármelyik fejezetből indulva, bárhonnan felfejthetővé válik a történet.

Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója elmondta, hogy a kötet a Budapest Könyvfőváros program részeként valósult meg, a program célja az olvasás, a könyvek és a könyvtárak népszerűsítése.

A regény írói között van Cserna-Szabó András, Krusovszky Dénes, Vámos Miklós, Tompa Andrea, Bartók Imre, Fehér Renátó, Kemény Zsófia, Szvoren Edina, Simon Márton, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Háy János, Németh Gábor, Tóth Krisztina, Karafiáth Orsolya, Kiss Noémi, Grecsó Krisztián, Dunajcsik Mátyás, Závada Péter, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Kemény István, valamint Dragomán György.

 

MTI Fotók: Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI

2023.11.18