Az Ég tartja a Hazát

Zsuffa Tünde kötetbemutatója a 22. Győri Könyvszalonon

zsufffa-tunde

Zsuffa Tünde legújabb regényében megismerhetjük IV. Béla király harcias fiát, Istvánt és húgát, Margitot. Pörgős eseményeknek és áskálódásoknak lehetünk tanúi, de végül minden jóra fordul, és a haza megmenekül... Az írónővel Az Ég tartja a Hazát című könyvéről J. Kovács Andrea beszélgetett a 22. Győri Könyvszalonon, 2023. november 11-én, szombaton a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében.

Zsuffa Tünde egy Fejér megyei kisvárosban, Pusztaszabolcson nőtt fel. Gyermekkora óta író akart lenni, de – saját elmondása szerint – ahhoz, hogy azzá válhasson, a poklot kellett megjárnia. Történelmi regényei középpontjában az emberi küzdelmek, megpróbáltatások állnak, és valós eseményeken alapulnak. Két rádiójátékot is írt az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus történetéről és a 2020-as elhalasztott világesemény körülményeiről, valamint a világjárvány miatt kialakult nehézségekről, emberi tragédiákról, helytállásról. 2023 novemberében jelent meg nyolcadik könyve, egy trilógia befejző része, Az Ég tartja a Hazát, amelyet a 22. Győri Könyvszalonon mutatott be.

Ahhoz, hogy a harmadik kötetet megértsük, szót kell ejtenünk az első két részről is. 2020-ban jelent meg Az Ég tartja a Földet, amely mintegy 250 oldalon keresztül taglalja II. András király gyermekének, Árpád-házi (Szent) Erzsébetnek a történetét. A mű ugyanakkor jóval több egy életrajznál. Az írónő a megszokott érzelmi mélységgel tárja elénk, hogyan vált a magyar királylány határozott őrgrófnévá, akit anyósa ármánykodása, férjének távolléte, járványok, tűzvész sem tudott megtörni. Lelkét nem torzította el a ráruházott hatalom. Erzsébet a szegények és a betegek oltalmazója volt, így már életében szentként emlegették. A könyvből Lezsák Sándor szövegkönyve alapján készült musical.

2022 novemberében jelent meg a folytatás Az Ég tartja a Királyt címmel. A kötet IV. Béláról szól, aki nem fogadja meg húga, Árpád-házi Szent Erzsébet tanácsait, így nem lesz belőle jó uralkodó, mert a bosszú ösvényére lép. Majd egy nap Béla a maga által teremtett romhalmaz tetején találja magát, egyedül, védelem nélkül, a tatárok veszedelmes seregével szemben. Ekkor jön rá, hogy a bosszúvágy, a hataloméhség mindent tönkretett körülötte... A regényben egy olyan férfi portréja rajzolódik ki, aki hitével és akaratával bizonyítja, hogy az ember megváltozhat, és meg is változik, ha beismeri hibáit, majd rábízza magát – és országát – a Gondviselésre.

zsuffa-tunde

Zsuffa Tünde szombati könyvbemutatóján tömve volt a Kisfaludy Károly Könyvtár rendezvényterme, rengetegen voltak kíváncsiak rá. Az Ég tartja a Hazát cselekménye sodró lendületű. Cselszövésről, ármánykodásról, szerelemről, zsarnokságról, hűségről és árulásról olvashatunk. A tatárjárás után újraépülő Magyarországot „láthatjuk” IV. Béla küzdelmeivel, lelki vívódásaival egyetemben. Eközben a tatárok kémei nyüzsögnek az országban, bármikor újra lecsaphatnak hazánkra. A király ereje fogytán van, csupán szent életű lányában, Árpád-házi Szent Margitban talál vigaszt önmaga számára.

Az előadás során sok mindent megtudhattunk a könyvről. Tünde elárulta, hogy nincs kedvenc karaktere, mert nemes egyszerűséggel nem tud a szereplők közül választani. Mint mondta, a figurák nagyon a szívéhez nőttek, együtt öregedett velük a történet során. Fény derült arra is, hogy Margitot apja felajánlotta a haza zálogaként Istennek. Arra a kérdésre, hogy miért a hit az egyik momentuma trilógiájának, a válasz adott volt: belenőtt a hitbe, katolikus nevelést kapott, konzervatív családból származik. Szent Erzsébet történetét Szikora Róbert felkérésére írta meg a karantén alatt, akinek dédelgetett álma volt egy musical. A bemutató után nyugodtan állíthatjuk, hogy Zsuffa Tünde könyvei mindig üzenetet hordoznak az utókor számára. Mi Az Ég tartja a Hazát fő mondanivalója? Erről így nyilatkozott: „Ha Isten törvényei szerint éltek, szívetekben jelen van az irgalom, a cselekedeteiteket a szeretet irányítja, nem csupán a hatalom megtartásáért valljátok magatokat kereszténynek, és hűek lesztek Szent István király örökségéhez, tisztelitek a Boldogságos Szűz Máriát, Isten megóv benneteket, és az Ég megtartja a hazát!”

zsuffa-tunde

Az előadás végén felolvasott egy részletet a regényből, majd elmondta, hogy nagyon szeretne könyvet írni Szent Imre életéről is. Az est végül dedikálással zárult.

LSzimonetta
Fotók: Nagy-Benczey Viktor

Forrás: zsuffa.tunde.hu, szentgellertkiado.hu

2023.11.17