Ínycsiklandó finomságok a mesés Közel-Kelet világából
Ízek, imák, szerelmek. Akár ez is lehetne a címe Cserháti Tamara most megjelent kötetének, amely az Édes Közel-Kelet címet kapta. A kiadvánnyal a 22. Győri Könyvszalonon találkozhattunk, 2023. november 12-én a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében. A szerzővel Pusztainé Csapucha Adrienn beszélgetett.
Cserháti Tamara egykori szépségkirálynő, ma már kétgyermekes édesanya. Szeret enni és imád főzni. Hisz abban, hogy a főzés, a sütés és a közös étkezés gyógyír, ami nem szétválaszt, hanem még szorosabban összeköt minket, embereket. Most egy újabb álma válhatott valóra: több hónapos munkájának gyümölcseként megszületett második receptkönyve, amely az Édes Közel-Kelet ‒ 53 ínycsiklandó finomság a mesés Közel-Kelet világából címet kapta.
2022-ben első receptkönyvét már bemutatta nekünk Yalla! Tarts velem! ‒ Kalandozások az izraeli konyhában címmel, amelyben az olvasókat különleges utazásra hívja az izraeli gasztronómiát illetően. A kötetben 71 autentikus receptet találunk, ugyanakkor számos érdekességet megtudhatunk az izraeli konyhaművészetről, és vásárlási tanácsokkal is szolgál a kiadvány.
Most megjelent művében Cserháti Tamara illatos fűszerekkel és különleges alapanyagokkal varázsolja otthonunkba a Közel-Kelet hangulatát. A kötetet a szerző a 22. Győri Könyvszalonon mutatta be a nagyérdeműnek. Az előadás során egy igazán tartalmas beszélgetés tanúi lehettünk, amelyen sok mindenre fény derült. Megtudhattuk, hogy Tamara a gyermekei születése óta foglalkozik komolyabban a sütés-főzés tudományával. Hogy miért éppen az izraeli konyhaművészet felé fordult, a válasz adott volt, izraeli férje révén ismerkedett meg az izraeli kultúrával és ízekkel. A beszélgetés hangulatát vetítés tette még színesebbé és különlegesebbé. A közönség bepillantást nyerhetett az édes ízekbe, és egyúttal sóvárgó tekinteteket vethetett a szebbnél szebb és ezáltal finomabbnál finomabbnak tűnő, ínycsiklandozó közel-keleti csodákra.
Tamara megosztotta velünk, hogy a főzés iránti szeretetét a külföldi kultúra inspirálta, amikor Indiában és Kínában járt, akkor kezdett nyitni e téren. Mint mondta, sokat kellett gyakorolni ahhoz, hogy ételei tökéletesek legyenek. Volt, ami elsőre, de volt, ami csak a tizedik alkalommal sikerült neki úgy, ahogy szerette volna. Elkeseredni nem szabad, a lényeg, hogy szenvedéllyel csináljuk – fogalmazott Tamara, aki kedvenc ételeit is elárulta nekünk. Előszeretettel fogyasztja a marokkói levest, és az édességek közül a fügés tortácskát kedveli.
A könyvben szereplő 53 recepttel valóságos gasztrokirándulásra invitál minket a szerző, amelynek során jobban megismerhetjük a zsidó sütemények királynőjét, a flódnit, az arab világ egyik legkiadósabb desszertjét, a baklavát, vagy a marokkói vendégszeretet jeleként felszolgált menta teát. Tamara elmondta, hogy a kiadványban nemcsak édes recepteket találunk, hanem sós és italrecepteket is – utóbbiakat szintén fontosnak tartotta bemutatni, hiszen finom süti mellé finom ital is jár. A képeket Marokkóban fotózták, és sok marokkói desszertet mutat be a könyv. Bepillantást nyerhetünk az étkezési szokásokba is, például, hogy a bemutatott falatokat és italokat milyen alkalmak során tették asztalra a családnak és a vendégeknek.
Kedvcsinálónak pedig mit is írhatnánk még? A gyönyörű, színes fotókkal illusztrált receptleírások könnyen elcsábítanak bárkit. Próbálják ki a nem mindennapi finomságokat, és bátran kísérletezzenek! Cserháti Tamara könyve ehhez nyújt segítséget.
LSzimonetta
Fotók: Nagy-Benczey Viktor