Két tárlat nyerte el idén az Év kiállítása díjat


ev-kiallitasa-dij

Az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című kiállítása és a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum 7 év – Petőfi Sándor Emlékkiállítás című tárlata nyerte el az Év kiállítása 2023 elismerést.

A múzeumok feladata, hogy a náluk őrzött, rejtett kincseket élményszerűen mutassák be a látogatóknak – hangsúlyozta Szende László (a képen balra), a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) múzeumi főosztályvezetője a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában rendezett november 14-i díjátadón, hozzátéve: az idei elismerés jelöltjei között a legkülönfélébb intézmények képviseltették magukat. A főosztályvezető szerint komoly kihívást jelent a digitális világ a múzeumoknak, de a személyes élményt semmi nem pótolhatja. A kiállításoknak ezért fontos feladatuk, hogy kizökkentsék a digitális világból a fiatalokat, hogy azok élőben láthassák a műtárgyakat. Az ismeretek hiteles közvetítésében a múzeumpedagógusnak is nagy szerep jut – mutatott rá Szende László.

Egyre nagyobb a felelősségünk az élményt kínáló, magukat múzeumként hirdető vállalkozásokkal harcba szállva megmutatni, hogy a tudomány hitelességét, a műtárgyak tiszteletét nem lehet megspórolni – hangsúlyozta Népessy Noémi, a BTM főigazgatója, kiemelve, hogy az élményszerzés és a látvány nem írhatja felül a tartalmi és szakmai kérdéseket, ugyanakkor meg kell találni azokat az eszközöket, amelyek segítségével az ismeretek látványosan és innovatív módon mutathatók be. Kitért arra is, hogy a díjátadót követően Mitől lesz élmény a kiállítás? címmel rendeznek szakmai konferenciát.

Bereczki Ibolya, a díjat alapító Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke elmondta, hogy az idei Év kiállítása díjra rekordszámú nevezés érkezett: 23 kiállítás pályázott az elismerésre. A Petőfi-emlékév miatt több kiállítás is foglalkozik a költő személyével, a Magyar Géniusz programnak köszönhetően is több tárlat valósult meg vidéken és a határon túl. Mint megjegyezte, immár harmadik alkalommal a határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel, kiállítással rendelkező intézmények is pályázhattak a díjra. Bereczki Ibolya felidézte, hogy a koronavírus-járvány idején a múzeumok elsősorban az élményközpontúsággal, a szórakoztató, játékos ismeretterjesztés eszközrendszerének megújításával reagáltak. A tavalyi évben még nem érte el a látogatók száma a járvány előtti időszak adatait, de 2023-ban már megközelíti azt.

ev-kiallitasa-dij

Gálfi Ágnes, az Óbudai Múzeum igazgatója és Filus Erika, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület által 2010-ben alapított elismerés célja, hogy a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. Az idén két kategóriában hirdettek eredményt, és emellett a pályázat zsűrije dicsérő okleveleket is adományozott.

A tízmillió forint bekerülési költség alatti kategóriában az Óbudai Múzeum Ki gombolta volna? Barangolás a gombok világában című, témájában kultúrtörténeti kuriózumnak tekinthető, kreatív, szellemes megközelítésű, ötletgazdag, színvonalas installációkkal megvalósított kiállításáért nyerte el az Év kiállítása 2023 elismerést.

A tízmillió bekerülési költség feletti kategóriában idén az Év kiállítása a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum 7 év – Petőfi Sándor Emlékkiállítás című állandó tárlata lett, amely az indoklás szerint Petőfi Sándor pályaképét remekül kiválasztott nézőpontból, kreatív módszertani eszközökkel, kiemelkedően ötletes módon mutatja be.

A tízmillió forint bekerülési költség alatti kategóriában 7, a tízmillió forint bekerülési költség feletti kategóriában 15, a virtuális kategóriában egy pályázat érkezett. Közülük a bíráló bizottság döntése alapján 16 pályázó jutott be a második fordulóba. A virtuális kategóriában idén nem osztottak ki díjat.

A díjátadót követő szakmai konferencián előadások, kerekasztal-beszélgetés és villámbemutatók segítségével a kiállítás mint élmény került terítékre. A konferencia célja, hogy körbejárja az interaktivitás és a multimédiás megoldások múzeumi alkalmazásának lehetőségeit, átgondolja, mennyiben mások a gyűjteménnyel rendelkező, azt közkinccsé tevő intézmények tárlatainak feladatai, céljai a történeti és természettudományi látogatóközpontok kiállításaihoz képest.

MTI Fotó: Soós Lajos
Forrás: MTI

2023.11.23