Imagine – fenegyerekek, akik megváltoztatták a világot

Horgas Eszter, Falusi Mariann, Kálloy Molnár Péter és a ClassJazz Band a 22. Győri Könyvszalonon

horgas-eszter-konyvszalon

A 22. Győri Könyvszalon zárónapjának estéjén, 2023. november 12-én vasárnap láthatta az érdeklődő közönség a nagy sikerű Imagine-t, Horgas Eszter koncertelőadását a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán.

Egy igazán érdekes zenei kísérletnek lehettünk tanúi a virtuóz fuvolaművész és vendégei, Falusi Mariann énekesnő, Kálloy Molnár Péter színművész, valamint a kísérő zenekar, a ClassJazz Band jóvoltából. Nevezhetjük crossovernek, hiszen a basszusgitáros Hárs Viktor által áthangszerelt világslágerek (Riders on the Storm, Careless Whisper, Imagine, Yesterday, Don’t Stop Me Now, The Best, The Sound of Silence stb.) fuvolával és öttagú zenekarral másképp szóltak, mint az eredetiek. De akár összművészeti produkciónak is tekinthetjük, hiszen énekes és hangszeres játék találkozik a prózai színház és a látvány világával.

Az előadásban olyan öntörvényű fenegyerekek történetei és dalai hallhatók, akik megváltoztatták – ha nem is a világot – a könnyűzene történetét, s akiknek sorsában közös, hogy a világhírrel együtt megjárták a poklot és a mennyországot egyaránt. Olyan zseniális, szabad szellemű és vagány zenészekről van szó, mint Freddie Mercury, John Lennon, Paul Simon, Madonna, Tina Turner, Nina Simone, Edith Piaf, Jim Morrison, George Michael, Astor Piazzolla és Elton John. Az édes-bús sztorikat Elton John szerepében Kálloy Molnár Péter adta elő profi módon, ennek nyomán rajzolódott ki az egyes művészek élete.

Az est sztárja kétségtelenül az egész show kezdeményezője, a roppant dekoratív és szexi Horgas Eszter volt, aki virtuozitásával lenyűgözte a közönséget. Egyértelműen az ő személye és művészete köré épült a produkció, melyben egy főként klasszikus zenében használt hangszeren adta elő a pop és rock dalokat. Ez mindenképpen hódított volna az újszerűség erejével és izgalmával, de ahogyan ő tette, az minden elvárást felülmúlt. Mind színpadi mozgásban, mind játékában olyasmit mutatott, amit az ember el sem tudott képzelni fuvolán.

Azt eddig is tudtam, hogy Falusi Mariann képzett énekesnő, és jól énekel, az viszont az újdonság erejével hatott rám, hogy ennyire különböző stílust és technikát követelő dalokat egyenletesen jó minőségben képes előadni egyetlen produkción belül. Ez nem kis teljesítmény, főleg ha még azt is hozzávesszük, hogy erőteljes hangját egyetlenegyszer sem nyomta el a zenekar, pedig ez a könnyűzenei koncertek egyik rákfenéje. Látszott, hogy Eszterrel együtt mennyire élvezik az egészet, pedig jó sok kemény munka lehet az eredmény mögött.

A zenekar minden egyes tagja professzionális teljesítményt nyújtott, a szólókban pedig külön-külön is megcsillogtatták tudásukat. Kaszás Péter a doboknál brillírozott, Hárs Viktor basszusgitáron erősítette a ritmusszekciót, Dajka Krisztián szólógitáron kápráztatta el a közönséget, Révész Richárd pedig billentyűn. A produkció teljes mértékben elnyerte a győri közönség tetszését, melyet álló tapssal kifejezésre is juttatott.

tmoni
Fotók: Szabó Béla

2023.11.16