Elvarratlan szálak a párkapcsolat, önismeret, szeretet nyomán

Dr. Almási Kitti pszichológus a 22. Győri Könyvszalonon

Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus több mint egy évtizede keresi a lehetőséget íróként, előadóként, számos rádióműsor, magazin és tévécsatorna rendszeres szakértőjeként, hogy minél több emberhez eljusson, bepillantást nyújtson a pszichológiai kérdések egy-egy területébe. Sok száz előadást tartott már Magyarország legtávolabbi pontjain és határainkon túl is. 2023. november 12-én, vasárnap délután Győrben a 22. Győri Könyvszalon látogatóinak beszélt az inspiráló terapeuta.

Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadát, bizonyára sokan tudták, hogy a népszerű pszichológusnő előadóként is legalább olyan figyelemre méltó, mint szerzőként. Mi lehet a titka? Talán leginkább a magas színvonalú szakmai tudás és még inkább a közérthetőség. Számos könyv társszerzője, de önálló kötetekkel is büszkélkedhet, mint a Hűtlenség, Bátran élni, Lezárás, elengedés, újrakezdés, Irigység, kibeszélés, rosszindulat, illetve a Ki vagy Te? – Elvárások szorításában – megfelelés vagy önazonosság. A Nyitott Akadémia rendszeres előadójaként is találkozhattak már vele a jobb önismeretre vágyó érdeklődők.

Még „ki sem hűlt” Almási Kitti legújabb kötete, az Elvarratlan szálak, amely saját szervezésű önálló estjei alapján készült, és november 10-én jelent meg. Ez adta a beszélgetés apropóját is, a moderátor Ihász Anna volt. A beszédes cím sejteti, hogy a kellemes külső (saját kiadásban jelent meg), a könnyed stílus mögött komoly és felkavaró témák húzódnak meg.

almasi-kitti

Honnan tudom, hogy valamilyen problémát nem zártam le? Melyek lehetnek ennek a jelei? Összeugrik a gyomrom, ha bizonyos embert meglátok? Jelez a szervezetem, a testem? A terapeuta nemcsak állítja, hogy szembe kell nézni, válaszokat kell keresni, helyére tenni a dolgokat, hanem szépen levezeti, hogy ezzel szemben mi történik, ha ezt nem tesszük meg. A problémák elfojtása, a terhek cipelése gyengít, rombol bennünket. Nem mindig tudjuk rendezni a viszonyunkat azzal, akivel problémánk van, ezért sokkal fontosabb, hogy magunkban tegyünk rendet. Lássuk be, hogy nem a történésektől szenvedünk igazán, hanem, ahogy a történtekre gondolunk, reagálunk. A mai rohanó világ egyik legnagyobb veszélye, hogy közben csak gyűjtögetjük az apró tüskéket, nem adunk magunknak (és a másiknak sem) időt, lehetőséget ezek tisztázására.

Hogyan juthatunk magunkhoz közelebb? Meddig háríthatunk? Hogyan engedhetjük el a múlt sérelmeit? Hogyan bocsáthatjuk meg a korábban elkövetett hibákat? Hogyan békélhetünk meg azzal, hogy elszalasztottunk számunkra fontos lehetőségeket, mert nem mertünk élni velük? Hogyan nézhetünk szembe azzal a fájdalommal, amit eddig csendben hordoztunk magunkban? Egyáltalán honnan tudhatjuk, hogy tényleg túl vagyunk már egy olyan eseményen, ami korábban nehéz érzéseket okozott? Mindannyiunk életében lehetnek olyan elvarratlan szálak, vagyis olyan feldolgozatlan események és lezáratlan konfliktusok, amelyek a mai napig befolyásolhatják hangulatunkat, egészségi állapotunkat, kapcsolatainkat és énképünket – mondja a pszichológusnő –, de fontos tudatosítani, hogy van segítség, és ha fájó is tud lenni a szembesülés, hihetetlen felszabadító ereje van. Ha nem értjük meg a mozgatórugókat, évekig cipelhetjük teherként a csalódottságot, értetlenséget, dühöt, fájdalmat, ami megbetegítheti nemcsak a lelkünket, hanem a testünket is.

Az alig egyórás találkozáson természetesen nem kaptunk minden kérdésre választ, stílusosan azt is írhatnám, hogy ott és akkor Almási Kitti sem varrt el minden szálat. De mindenki hazavihette útravalóul a számára értékes gondolatokat, és nem utolsósorban rengeteg inspiráló kérdéssel és gondolattal gazdagodtunk.

SzaSzi
Fotók: Márné Tóth Krisztina

2023.11.15