Kalandok a Balatonon, avagy a Lukrécia megmentése

Mikó Csaba kötetbemutatója a 22. Győri Könyvszalonon

miko-csaba

Mikó Csaba legújabb regényével, a Kalandok a Balatonon, avagy a Lukrécia megmentése című kötetével érkezett a 22. Győri Könyvszalonra. A szerzővel Horváth Ildikó beszélgetett a Győri Nemzeti Színház Pódiumszínpadán november 10-én, pénteken 12 órakor.

Mikó Csaba a fiatal írók táborát erősíti, neve mégsem ismeretlen számunkra, hiszen rengeteg drámát, színdarabot írt, több művet is kiadott már. Csak hogy néhányat említsünk: 2004-ben írta első, Kendermag és Lukrécia című ifjúsági regényét, amely az Édes Anyanyelvünk pályázatán második helyezést ért el. Drámakötete Testínség címmel, 2008-ban jelent meg, a Móra Kiadó gondozásában, szintén ebben az évben a Tükörváros titka című regényét olvashattuk, 2011-ben a Mász Kálmán, a faljáró című, majd 2014-ben a Veszélyben a Tölgy! című meseregénye jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában. 2022-ben történelmi kalandregénye A mutatványos címmel látott napvilágot, és 2023 áprilisában került a boltokba a Kalandok a Balatonon, avagy a Lukrécia megmentése című meseregény.

A Pódiumszínpad nézőtere szinte zsúfolásig megtelt, lelkes gyereksereg várta izgatottan a programot. A beszélgetés során kiderült, hogy az író a Balaton szerelmese, ezt le sem tagadhatná, hiszen már a mű címében is a „magyar tengerre” utal. Arra a kérdésre, miért a Balatont választotta helyszínnek, a válaszából kiderült, hogy kisgyerekként édesanyjával és öccsével sokat nyaraltak ott, valamint két szerelem is odakötötte annak idején. Legújabb kalandregényének középpontjában pedig mi más is állhatna, mint egy balatoni hajó, a Lukrécia megmentése. A szerzőtől megtudtuk, hogy most megjelent könyvének történetét már jó húsz éve papírra vetette. A cselekmény során egy vérbeli nyomozás bontakozik ki előttünk, a történet pontos helyszíne Balatonszemes. A kikötő legszebb hajóját egy rejtélyes alak bűnözők segítségével próbálja megszerezni. Csakhogy a könyv főszereplői, a 8 éves Zsófi, Gergő és Mukka ezt mindenáron próbálja megakadályozni. Annál is inkább, mivel ez az otthona egy öregúrnak, Szőr Mortonnak, a hajó tulajdonosának, aki macskájával, Mütyürrel lakik ott. A cselekmény nyáron, a vakáció ideje alatt játszódik, amikor a három gyerek nyomozásba kezd, hogy csakhamar kalandos fordulatok közepette találják magukat.

miko-csaba

A beszélgetés alatt a kis közönségnek lehetősége volt kérdéseket feltenni az írónak, aki örömmel válaszolt a gyerekeknek. Többek között megtudhattuk, hogy 10 évesen írta első, kétsoros versét :); a szereplőket saját gyermekkori barátairól és szerelméről mintázta; Szőr Morton a teáról kapta a nevét; valamint hogy miért nem kutyája van a hajóskapitánynak, és hogy a Lukréciát egy valós balatoni gőzös ihlette. Mikó Csaba elmondta, hogy tervezi a kötet folytatását, amely egy modernebb környezetben fog játszódni, az első részben megismert gyerekek pedig immáron felnőttként köszönnek majd vissza. A történet szerint Zsófi és Gergő összeházasodik, és az ő gyerekeik jelennek meg főszereplőként. Ez a könyv is bőven ígér izgalmakat és kalandos fordulatokat, hiszen már a kötet címe is (Kelták kincse) sokat sejtet. A legenda szerint a Balatonszemes melletti dombok egyikében mesés vagyon rejtőzik. Az egykori kelták elveszett aranya ott lapul valahol… A már felnőtt Gergő a Balatoni Vízirendészetnél dolgozik, és egy nap egy elcsigázott kutyával tér haza, akire a Balatonon hánykolódó csónakban lel rá. Gergő és Zsófi két nyolcéves gyermeke nyomozásba kezdenek, hogy megtalálják a kutya gazdáját, és mint ahogy sejteni lehet, jönnek egymás után a bonyodalmak és izgalmak, a 2 gyermek pedig hamarosan egy kincsvadászat közepén találja magát...

És, aki már olvasta az első részt, annak egy jó hír: a Lukrécia biztos, hogy a folytatásban is benne lesz, és mivel a gyerekhad a nézőtéren megszavazta, hogy Szőr Morton is visszatérjen az új kötetben, nagy az esélye, hogy őt is üdvözölhetjük majd a második részben.

LSzimonetta
Fotók: Márné Tóth Krisztina

2023.11.15