Lepkebáb

Fiala Borcsa kötetbemutatója a 22. Győri Könyvszalonon

fiala-borcsa

A 22. Győri Könyvszalonon november 10-én, pénteken 11 órakor, a Győri Nemzeti Színház Pódiumszínpadán Fiala Borcsa Lepkebáb című könyvét mutatta be a közönségnek. Az írónővel Horváth Ildikó beszélgetett.

Fiala Borcsa igazán életrevaló személyiség. Megnyerő mosolya egy életvidám, csupa energikus, életszerető nőről árulkodik. Borcsa a WMN (woman) főszerkesztője, 11 regény és novelláskötet szerzője, két gyermek édesanyja. Az élet sava Borcsa beszélgetős gasztroműsor 11 évadának házigazdája. Történetmesélőként definiálja magát, és ahogy fogalmaz, az íráson kívül talán csak enni, etetni és főzni szeret jobban. A 22. Győri Könyvszalonra Lepkebáb című könyvét hozta el nekünk, egy különlegesen izgalmas ifjúsági regényt, amelyben megismerhetjük az iskoláskorú Lizát, akinek az élete teljesen felfordul egyik pillanatról a másikra. Egy nap megnyílik alatta a szobája padlója, ezáltal egy teljesen más világba csöppen...

A nézőtéren lelkes gyereksereg foglalt helyet, akikkel Borcsa már a beszélgetés elején kérdezz-felelek játékba kezdett, hogy oldja a lurkók feszültségét. Megtudtuk, hogy gyermekként milyen könyveket szeretett olvasni, mi volt a kedvenc tantárgya, történeteket mesélt a családjáról, és azt is elárulta, hogy mivel nagyon szeret enni, ezért gyerekkorában Habzsidőzsinek :) nevezték el.

8 évvel ezelőtt kezdett el regényírással foglalkozni, de már számos műve napvilágot látott. Könyveinek helyszínei az egész országot bejárták már, szereplőit sok valós személyről mintázza – mint például gyermekeiről, kutyájáról ‒, ugyanakkor elmondása alapján egy fiktív fantáziacsaládot is teremtett magának, akiket többnyire saját magáról formáz meg. A Lepkebáb pont ugyanilyen. Sok kitalált helyszín és szereplő található benne. Leginkább az Alice csodaországban című könyvhöz tudná hasonlítani, hiszen ott is rengeteg képtelen esemény és szereplő szemtanúi lehetünk. A Lepkebáb nagyobb gyermekeknek szól, ugyanis témája a kamaszkor köré csoportosul. Az írónő elmondása alapján a saját akkori tapasztalatait is beleszőtte a könyvbe.

fiala-borcsa

Miért éppen Lepkebáb a címe a kötetnek? – tette fel a kérdést Horváth Ildikó. A szerző, ahogy mondta, ezzel szerette volna érzékeltetni azt a metamorfózist, amelyen Liza, a könyv főszereplője átmegy. Ahogy a hernyóból pillangó válik a bebábozódása után, úgy Liza is átalakul a történet végére.

És hogy miről is szól a könyv, azt a kötet fülszövegében olvasható részlettel tudjuk érzékeltetni: „Liza világa kerek és biztonságos. Aztán kiderül, hogy mégsem annyira tökéletes, mint hitte, de hát legkésőbb kamaszkorában mindenki rájön erre. Arra viszont nem számított, hogy egy szokványos délutánon megnyílik alatta a padló, elnyeli a sötétség, és kezdetét veszi a végtelennek tűnő, világokon, veszélyeken, kemény próbatételeken keresztül vezető útja. A megpróbáltatások során súlyos kérdésekben kénytelen dönteni: élet, halál, becsület, felelősség. Egy különös házban bepillanthat a lehetséges jövőjébe, és egy szigeten megtalálja a szerelem is. De Liza haza akar térni. Mindenáron.

Ahogyan Fiala Borcsa fogalmazott, Lizának egyetlen célja van: hazajutni. Ehhez egy fantáziavilágon kell magát átverekednie. Miközben megismeri saját határait és önmagát, egy óriási lelki fejlődésen megy keresztül, amely során még a szerelem is rátalál. A könyv sok konklúziót tartogat az olvasó számára: többek között azt, hogy ne a negatív dolgokra koncentráljunk, próbáljuk az adott helyzetből a lehető legjobbat kihozni, és a jóra fókuszálni.

Liza vajon eléri a célját, sikerül neki hazaérni? Mindez kiderül, ha elolvassuk a könyvet.

LSzimonetta
Fotók: Márné Tóth Krisztina

2023.11.15