Lányregény

Görcs Annamária kötetbemutatója a 22. Győri Könyvszalonon

gorcs-annamaria

2023. november 11-én, szombaton 10 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtár 3. emeleti Muzeális gyűjteményében Görcs Annamária mutatkozott be Lányregény című kötetével a 22. Győri Könyvszalonon. A szerzővel Winkler Anna beszélgetett.

Különleges napnak ígérkezett november 11-e, de nemcsak azért, mert az 1111-es számnak spirituális erőt tulajdonítanak a számmisztikában, hanem mert Görcs Annamária Lányregény című kötetének fülszövegét olvasva izgalmas előadásnak nézhettünk elébe.

Óriási érdeklődés övezte a könyvbemutatót, a Muzeális gyűjtemény terme zsúfolásig megtelt. Görcs Annamária neve nem ismeretlen számunkra a győri GIMEX-Hidraulika Kft. ügyvezetőjeként, aki első önálló kötetét hozta el nekünk. Winkler Annától az első kérdés kézenfekvő volt, hiszen Annamari most egy teljesen új oldalát mutatta meg az őt ismerőknek és a közönségnek. Hogy jött az írás, miként kezdett el könyveket írni? Megtudtuk tőle, hogy mindig is szeretett olvasni, és vágya volt az írással foglalkozni. Családja és saját maga szórakoztatására már korábban próbálkozott utóbbival, de ezek az írások a fiók mélyén végezték.

gorcs-annamaria

A betűvetés szakmájával gyakorlatilag a Covid miatt kezdett el komolyabban foglalkozni. Elmondása szerint a válság alatt az alkotásba és a képzelet világába menekült. Az utóbbi három éve a fiókba suvasztott kéziratrengeteg kibogozásával és újraszerkesztésével telt, így most jutott el odáig, hogy első regénye könyv formájában is megszületett. A kiadvány címét sok verzióból választotta ki, de végül hosszas tanakodás után a munkacím mellett maradt, mert úgy gondolta, ez fejezi ki leginkább írásának tartalmát.

A kötet a mai nőket érintő és foglalkoztató kérdéseket feszegeti. A történet főszereplője Maja, aki egy könyvtárban dolgozik. Lányregényesnek induló élete megreked, amikor egy nap ráébred, hogy nem a megfelelő emberrel van együtt. Bár véget vet a kiégett kapcsolatnak, mégsem tud továbblépni. Másfél évvel később még mindig csak a sebeit nyalogatja, miközben a környezete folyamatosan emlékezteti: az elérhető, kedves és rendes férfiak száma az idővel arányosan fogy. De vajon mi következik a nagy szerelem után? Mi történik, ha egy nap arra ébredünk, hogy nem a megfelelő emberrel élünk együtt? A szakítás után mennyi ideig tart a gyógyulás folyamata? A kérdésekre a válaszokat a könyvben találjuk meg. Útkeresésről, újrakezdésről és barátságról olvashatunk.

LSzimonetta
Fotók: Nagy-Benczey Viktor

2023.11.14