Shirley Valentine

Vándor Éva önálló estje a 22. Győri Könyvszalonon

vandor-eva

Willy Russel (1946-) világsikerű monodrámáját láthatta a nagyérdemű közönség Vándor Éva Jászai Mari-díjas színésznő előadásában a 22. Győri Könyvszalon nyitónapján, 2023. november 10-én a Győri Nemzeti Színház Kisfaludy Termében.

Ki ne ismerné Shirley Valentine-t, a középkorú, elhanyagolt háziasszonyt? Hiszen a remekbe szabott, szívmelengető és sziporkázóan humoros darab (1986) bejárta az egész világot, sőt film is készült belőle (1989). Ki ne ismerné Shirley Valentine-t, a középkorú, elhanyagolt háziasszonyt? Hiszen itt él közöttünk, nap mint nap találkozunk vele, sőt néha magunkra is ismerhetünk benne. Csak annyiban különbözik tőlünk, hogy még mindig képes meglátni a dolgok mulatságos oldalát, és van elég bátorsága, hogy kilépjen csapdába esett életéből, és újat kezdjen.

A briliáns monológ most Vándor Éva édes-bús interpretációjában került a győri közönség elé egyetlen estére, nem csoda hát, hogy a jegyeket pillanatok alatt elkapkodták, és zsúfolásig megtelt a nézőtér. És nem kellett csalódnia senkinek, hiszen ez a 70 éves művésznő olyan meggyőzően alakította a 46 éves Shirley Valentine-ból Mrs. Bradshaw-vá változott, de humorát, öniróniáját és realitásérzékét még megőrző, unalomba fulladt, magányos, cselédsorsú életével elégedetlen asszonyt, majd kitörését ebből a helyzetből, hogy öröm volt nézni. Pedig egy minimál díszletezésű, gyakorlatilag cselekménymentes, egyszemélyes darabban nem könnyű fenntartani 2 órán keresztül a közönség figyelmét. De neki sikerült, kizárólag a természetességével és a szövegével ügyesen bánva: sehol egy kényszercselekedet, a darabot egyes egyedül Shirley mondandója vitte előre, s egyetlen egyszer sem ült le. Kacagtató-elgondolkodtató módon helyez bele bennünket egy asszony életközépi válságába, lázadásába és önmagára találásába.

vandor-eva

Az egykori lázadó gimnazista egy szép napon rádöbben, hogy elvesztette álmait, sőt önmagát is. Már túl hosszú ideje magányos, érzéseit, gondolatait a konyha falával osztja meg, a családja önző, házassága sivár és kiüresedett, munkája unalmas, s ő maga is csak árnyéka önmagának. És csak álmodozik utazásokról (amelyek soha nem fognak megvalósulni, mert férje nem akar világot látni), s tépelődik: hová lett a fiú, akibe beleszeretett, és hová lett Shirley, az izgalmas személyiségű, életteli és megkapóan intelligens lány? Mindez bizony elveszett valamikor a boldogító igen és a gyerekek születése közben… De egy nap barátnője kezébe nyomja az időzített bombát egy görögországi utazás formájában. S a repülőjegyet szorongatva dilemmázik hosszú időn keresztül: menni vagy maradni? Végül összeszedi minden bátorságát, és férjének egy cetlit, valamint 2 hétre való fagyasztott vacsorát hagyva elindul, hogy megtalálja önmagát. Ez sikerül is neki, olyannyira, hogy nem is tér vissza, hanem új életet kezd...

Vándor Éva nagy rutinnal, jó adag természetességgel jeleníti meg Shirley-t, látható, hogyan változik a hangja, a mozdulatai, ahogyan a karakter végigmegy az átalakuláson, hogyan lesznek a gesztusai egyre színesebbek, bátrabbak, s hogyan lesz a művésznő is egyre sugárzóbb. És ami a legfontosabb: mindezt szórakoztatva, mégis elgondolkozásra késztetően teszi. Ez sikerének titka.

tmoni
Fotók: Vas Balázs

2023.11.14